Hlavní obsah

Šilhavý: Nebylo to dobré. Proto nezbývá, než odvetu v Karagandě zvládnout třeba silou vůle

Rozčarování neskrýval. Liberecký kouč Jaroslav Šilhavý věřil, že jeho mistrovský tým zvládne vykročení do kvalifikace o Champions League daleko lépe a k odvetě druhého předkola pojede do Kazachstánu s výraznějším náskokem. Nakonec ale musel vzít po domácí konfrontaci za vděk jen hubenou jednogólovou výhrou. „Nehráli jsme dobře, takže nám teď nezbývá než postup dál zvládnout třeba silou vůle,“ přiznával.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý (vlevo) a střelec jediného gólu zápasu s Karagandou Vojtěch Hadaščok.

Článek
Fotogalerie

Asi jste si hodně oddechl, když gólman Bičík zlikvidoval v nastaveném čase bravurním zákrokem vyloženou šanci Kazachů a zachránil alespoň hubenou výhru?

Bylo by kruté, kdybychom nakonec jen remizovali. Bičík naštěstí vytáhl podobný zákrok, jako v posledním jarním kole proti Plzni, kdy se rozhodovalo o našem mistrovském titulu a mužstvu tak pomohl. Podstatné bylo, že jsme vyhráli a sami neinkasovali.

Ale vy jste inkasovali. A dokonce dvakrát, i když ani jedna z branek Kazachů neplatila. Však se také ruský trenér ve službách Karagandy moc zlobil, že jeho krajan účinkující coby hlavní sudí nebyl objektivní, protože druhý gól měl platit.

Na hřišti je pánem sudí a on branku neuznal. Já upřímně řečeno z lavičky neviděl, co píská. Stejné to ostatně bylo se situací v závěru střetnutí, kdy jsme si mysleli, že budeme kopat penaltu. Ani tu hodnotit nemohu a ani nechci.

Karagandu jste sice porazili, přesto jste vypadal po utkání hodně ustaraně a čelo měl samou vrásku...

Protože jsem byl celý rozpačitý. Vyhráli jsme a branku nedostali, což je v pohárové matematice dobrý výsledek, ale musel jsem uznat, že náš výkon a hra dobrá nebyla. Zbytečně a hlavně lacino jsme ztráceli míče, byli jsme nešikovní a málo obezřetní, takže jsme soupeři nabízeli, aby využíval svých silných zbraní - nacvičených standardních situací a rychlých protiútoků.

Kazaši skutečně hrozili a kromě dvou neuznaných gólů vám připravili několik hodně nepříjemných závarů...

Naštěstí si naše obrana počínala perfektně, s vysokými hráči soupeře si poradila i ve vzdušných soubojích, takže nulu udržela. A to je pro odvetu slibné, protože jsem přesvědčen, že jsme schopni v Kazachstánu vstřelit gól a vykročit tak vstříc dalšímu kolu.

Na vašem výkonu přímo zarážela rozháranost, nepřesnost a spousta zkažených přihrávek. Kam se vytratila jarní liberecká lehkost, když se mužstvo vlastně až na chybějícího Gebre Selassieho de facto nezměnilo?

I já tím byl zaskočen. Pravdou však je, že jsme se během rakouského kempu potýkali se spoustou problémů. Štajner neodehrál v přípravě ani minutu, Blažek měl problémy s ramenním vazem, potíže měli i další hráči, což všechno se do našeho výkonu promítlo.

Do odvety zbývá pouhý týden, takže moc času nemáte. Může vám k větší rozehranosti pomoci páteční Superpohár, v němž se střetneme s Olomoucí?

Kdyby bylo po mém, raději bych ho nehrál. Třeba i proto, že z duelu s Karagandou si odnesli šrámy i další hráči. Uvidíme, jak na tom budou a podle jejich zdravotního stavu postavíme mančaft na páteční střetnutí. Ale protože chceme uspět v pohárové Evropě, musíme se s dvěma zápasy v týdnu vyrovnat.

Jistou výhodou by pro vás mohlo být, že se do sestavy může vrátit distancovaný Breznaník...

S Breznaníkem pro odvetu v Kazachstánu počítám, ale Rabušice budeme postrádat dál. Musí se podrobit lékařskému zákroku a chybět bude několik týdnů.

I tak ale určitě věříte, že odvetu zvládnete a do dalšího předkola postoupíte...

V Karagandě nás nečeká žádná divočina, takže s prostředím bychom se měli vyrovnat. A se soupeřem bychom si měli poradit také, i když v prvním zápase u nás dokázal, že je protivníkem velice zdatným a oproti nám mnohem rozehranějším. Do odvety nezbývá čas na to, abychom něco měnili, takže úvod kvalifikace musíme za pochodu zvládnout a třeba i silou vůle uspět.

Reklama

Související témata: