Hlavní obsah

Van Nistelrooij zničil Spartu čtyřmi góly

Karel FeltSport.czPrávo

Čtyři branky nizozemského kanonýra Ruuda van Nistelrooije zničily sen sparťanů o bodu z trávníku Manchesteru United. Středeční prohra Pražanům definitivně vzala šanci na postup ze skupiny D fotbalové Ligy mistrů. Musejí se soustředit na souboj s Fenerbahce o třetí příčku a Pohár UEFA za tři týdny na Letné, kde jim bude chybět pro žluté karty Homola a také včera vyloučený Poborský.

Článek

Sparta začala odvážně a Poborský po narážečce se Sivokem pálil těsně nad. Odpovědí byla vzápětí Heinzeho parádní bomba levačkou z úhlu, která roztřásla pravou tyč Blažkovy branky. Krátce na to poslal Rooney do šance rychlonohého C. Ronalda, ale Homola skluzem nebezpečí zažehnal.

Mašina Manchesteru se rozjížděla do obrátek. Ferdinand poslal do běhu míč Ronaldovi, ten našel volného Rooneyho, ale Blažek jeho střelu zlikvidoval. Udeřit mohlo i na druhé straně, když Sivok sklepl hlavou míč před Juna, ale jeho volej minul branku.

Dva rychlé údery

Sparta obětavě bránila a vyrážela do brejků. Po jednom z nich pálil Zelenka nad. Manchester však přeci jen udeřil. Bleskový nájezd Ronalda Blažek nohou zastavil, ale po Homolově nepochopitelné zpětné přihrávce naslepo přímo na kopačky van Nistelrooije už neměl šanci. Nizozemský internacionál mu udělal kličku a skóroval do prázdné branky.

Krátce na to zblízka minul Scholes hlavou prázdnou branku a Rooneyho centr, hledající van Nistelrooije málem skončil za Blažkovými zády. V pětadvacáté minutě zaspal Voříšek, Petráš zastavil rozběhnutého Scholese těsně za hranicí šestnáctky faulem a van Nistelrooij nedal z penalty Blažkovi přizemní střelou k tyči šanci.

Sparta však neklesla do kolen a Poborský se Zelenkou dvakrát pořádně protáhli Carrolla. Domácí si vzali oddechový čas a hosté vyrovnali na pár minut hru v poli. Urbánkův trestný kop a Kováčova hlavička cíl nenašly. V závěru poločasu ale Carroll mužstvo podržel při střelách Poborského a dorážce Zelenky. Bleskový únik Ronalda zneškodnil opět nejlepší muž Sparty Blažek.

Zelenkova paráda a další tvrdý trest

Manchester i po změně stran využíval křídelních prostorů a rychlosti Ronalda. Po jednom z jeho centrů sebral Blažek míč přímo z hlavy van Nistelrooije.  Po necelé hodině hry začal nenápadnou akci Zelenka, narazil si míč s Junem a tváří v tvář Carrollovi technickou střelou vrátil Spartu do hry.

Zelenka pak poslal do běhu míč Poborskému, ten patičkou obhodil Heinzeho, který ho stihl vytlačit za čáru. Na druhé straně však zúročil van Nistelrroij nedůraznou hlavičku Kováče ve třetí gól a obloučkem přes Blažka do prázdné branky nepřipustil drama. Potrestal tak třetí sparťanskou hrubku. Přesto byl gólman hostí jejich největší oporou, když se vyznamenal při ráně C. Ronalda.

Poborský nedohrál

Návrat na Old Trafford nakonec trochu musel zhořknout kapitánovi Sparty Poborskému, jenž v závěru viděl druhou žlutou kartu po faulu na Heinzeho a musel předčasně pod sprchy. Ovšem za potlesku vyprodaného stadiónu. Dílo zkázy dokonal v nastaveném čase svým čtvrtým gólem van Nistelrooij, když v ofsajdové pozici proměnil přihrávku Rooneyho a ze dvou metrů nemohl do prázdné branky nedat.

Manchester United - Sparta Praha 4:1
Poločas: 2:0. Branky: 14., 25. z pen., 60. a 90.(+1) Van Nistelrooij - 53. Zelenka. Rozhodčí: Hamer - Reuter (oba Luc.), Peyrot (Fr.). ŽK: Keane, Brown - Poborský, Homola. ČK: 87. Poborský. Diváci: 66.706.
Manchester: Carroll - G. Neville, Ferdinand, Brown, Heinze - Miller, Keane, Scholes (69. P. Neville), Ronaldo (69. Kléberson) - Rooney, Van Nistelrooij. Trenér: Ferguson.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Petráš - Sivok, Voříšek (73. Meduna) - Poborský, Zelenka, Urbánek (83. Šimák) - Jun (81. Pacanda). Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: