Hlavní obsah

DNA mého Realu je zpátky, zářil po šokujícím obratu v duelu s Citizens Mourinho

Jenom zářil. Nikoli jen proto, že jeho "Bílý balet" smrtící pětiminutovkou otočil úvodní zápas Ligy mistrů s anglickým mistrem a góly Benzemy a Ronalda nakonec Manchester City porazil. A už vůbec ne proto, že stou výhrou na scéně Champions League, resp. bývalého Poháru mistrů přepsal historii. „Jsem spokojen, protože DNA mého týmu je zpátky,“ liboval si kouč Realu Madrid José Mourinho poté, co jeho svěřenci zachránili zdánlivě ztracený zápas.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Po gólu Cristiana Ronalda šel kouč Jose Mourinho do kolen.

Článek

Moc nescházelo, aby Real zažil ve svém chrámu na San Bernabeu další blamáž. Celý zápas sice do ostrovanů bušil a svíral je u Hartovy šestnáctky, přesto ještě pět minut před koncem zahajovacího duelu skupiny D s anglickým mistrem 1:2 prohrával.

"Mou" tentokrát chválou nešetřil

„Pokud bych byl trenérem malého týmu, musel bych se smířit s tím, že prohrajeme několik zápasů. Jako kouč Realu však nemohu podobnou filozofii přijmout. Hlavně vzhledem k tradici, historii a úspěchům klubu. Proto jsem šťastný, že se postoj hráčů změnil, takže dosáhli velkého vítězství proti velkému týmu. A zaslouženého, protože jsme za ním šli od první minuty a hráči bojovali jako zvířata. DNA mého týmu je zpátky," narážel Mourinho na výkon a porážky Realu ve španělské lize v Seville a Getafe a proměnu, kterou "Bílý balet" tentokrát demonstroval.

„Mohli jsme utkání s Manchesterem ztratit, mohli jsme ho prohrát, ale tentokrát bych byl přesto na svůj tým pyšný, neboť by šlo o úplně jinou prohru, než ve zmiňovaných střetnutích. Proti Citizens hráči dokázali, že pokud chtějí, jsou schopni zvládnout a vyhrát i ty nejtěžší zápasy. Pokud ale chtějí být označováni za opravdu špičkové fotbalisty a pokud respektují historii Realu, musí to dokazovat v každém utkání. Nejen proti Barceloně či třeba City," chválil velký „Mou" tentokrát svůj tým.

Zklamaný Mancini výmluvy odmítl

Za to jeho italský kolega na lavičce anglického mistra Roberto Mancini byl nevýslovně zklamán. Aby ne, když se jeho Citizens nabízela možnost vydrancovat San Bernabeu, což se v šesti předchozích střetnutích Ligy mistrů žádnému mužstvu nepovedlo.

„Nemůžeme se vymlouvat na nedostatek zkušeností. Máme v mužstvu dobré fotbalisty, kteří odehráli spoustu těžkých duelů nejen za City, ale i za národní celky svých zemí, takže podobné omluvy by byly scestné," glosoval kolaps v posledních pěti minutách, kdy Benzema a Ronaldo otočili výsledek.

„Do přestávky jsme nehráli dobře, ale po změně stran jsme se zlepšili, dali dva góly a ještě pět minut před závěrečným hvizdem vedli. S výkonem ve druhé půli jsem byl spokojený, výsledkem jsem však zklamaný," netajil Mancini rozčarování.

Nebylo se co divit. Jeho tým stvořený k tomu, aby Ligu mistrů vyhrál, přišel o body v zápase, kdy se mu přímo vnucovaly. Hned mu proto samozřejmě připomínali loňskou misi, kdy Manchester City skončil pouť milionářskou soutěží hned v základní skupině.

„Myslím, že na San Bernabeu nechají body i ostatní týmy naší skupiny. Nám zbývá pět zápasů a teď bude důležité, abychom hned v příštím porazili doma Dortmund. Letos chceme postoupit, i když si uvědomujeme, jak těžké to v konfrontaci s mistry Španělska, Německa a Holandska bude. O to víc mrzí ztracené body, které jsme hned na úvod mohli mít," litoval Mancini šance, kterou jeho Citizens v Madridu promarnili.

Reklama