Hlavní obsah

Messi zase řádil, Barcelonu spasil ze vzduchu. Je zosobněním dokonalosti, rozplýval se trenér Spartaku

Praha

Jakoby byl nezničitelný! Argentinský fenomén Lionel Messi ve středu večer znovu řádil. Dvěma zásahy spasil v úvodním dějství Ligy mistrů Barcelonu, která doma nemohla zlomit vytrvalý odpor Spartaku Moskva s českým obráncem Markem Suchým v obraně. Vítěznou trefu obstaral deset minut před koncem hlavou, a tak katalánský velkoklub slavil triumf 3:2! Po devíti zápasech sezóny má na kontě už deset gólů.

Foto: Andres Kuclacki, ČTK/AP

Lionel Messi z Barcelony se raduje ze vstřelené branky.

Článek

„Víte, proč má Barcelona body? Protože má Messiho," posteskl si nešťastně Kirill Kombarov, obránce Spartaku. „My jsme totiž hráli dobře. Naplnili taktiku. A jedině on je důvodem, proč odjíždíme s prázdnou," brumlal zadák moskevského klubu. „Prostě přišel a vzal nám body," hodnotil stroze záložník Spartaku Aiden McGeady výkonnost Messiho.

Barcelona, která se v minulém ročníku musela v semifinále sklonit před Chelsea, hrála velmi dobře, ovšem byla evidentně zaskočena organizovanou obranou moskevského Spartaku vyrážející k nebezpečným brejkům. „Napadání a narušování naší rozehrávky v jejich podání bylo fantastické. Musím říct, že nám život komplikovali až neuvěřitelně," přiznával po vítězství 3:2 Tello, jenž po čtrnácti minutách poslal Barcelonu do vedení. Zdálo se, že zápas bude mít hladký průběh.

Jenže pak si Dani Alvés srazil do vlastní branky střílený centr a Spartak získal křídla, která ještě narostla krátce po obrátce, kdy přihrávku McGeadyho proměnil Romulo v druhý gól moskevského týmu.  „Řekněme si upřímně, že soupeř měl dvě šance a obě proměnil. A v okamžiku, kdy vedli, bylo pro ně mnohem snadnější se bránit našim výpadům," přemítal Dani Alvés.

Barcelona si totiž vytvářela šance jako na běžícím pásu, jenže úspěšnost jejich využití byla zoufalá. A tak se zdálo, že se schyluje k senzaci. Vždyť katalánský velkoklub doma neprohrál od října 2009. Tehdy na Nou Campu podlehl Rubinu Kazaň 1:2. Pak na scéně Ligy mistrů následovalo šestnáct domácích zápasů bez prohry.

Messimu stačilo několik minut

Režie se však chopil Lionel Messi. Pětadvacetiletý Argentinec je na startu sezóny ve skvostné formě. Během čtyř zápasů španělské ligy vstřelil šest gólů, další dva přidal během dvou duelů tamního Superpoháru a jeden přidal v národním dresu při kvalifikaci MS 2014.

Nejprve zužitkoval zpětnou přihrávku Tella, kterou se marně snažil skluzem zablokovat jinak výborně hrající Marek Suchý. Pak se vznesl do vzduchu na malém vápně Spartaku Moskva a přehlavičkoval o dvanáct centimetrů vyššího Makeeva!

„Když budete chtít mluvit o dokonalosti ve fotbale, pak musíte mluvit o Messim. Je vážně složité ho zastavit," prohlásil trenér Spartaku Moskva Unai Emery, který v minulosti vedl ve Španělsku Almerii a Valencii. „Dlouho jsme byli schopní brzdit jeho kouzla a tím pádem zneškodnit tlak Barcelony, jenže oni jsou prostě schopní rozhodnout během několika málo minut," posteskl si Emery po prohraném zápase s Barcelonou.

Vilanova se dočkal první výhry v Lize mistrů

„Pro naši sebedůvěru bude vítězství nad Spartakem neuvěřitelně opojné, protože zápas byl vážně neskutečně složitý," lebedil si Lionel Messi po zápase. „Nemohli jsme totiž najít žádné skuliny v jejich obraně a útočníci Spartaku byli vážně skvělí, prokázali velkou odvahu a rychlost. Jejich ofenziva při soustředěné a organizované obraně byla neskutečně dobrá," složil Messi poklonu Spartaku.

„Nechtěli jsme hned na úvod skupiny ztratit, zvláště v domácím zápase. Museli jsme ukázat obrovskou dávku bojovnosti a já věřím, že tři body z Ligy mistrů budou mít dominový efekt pro španělskou ligu," říkal Tello, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Nový trenér Tito Vilanova byl rád, že po úspěšném vstupu do španělské ligy si vychutnal v roli hlavního kouče i první triumf v Lize mistrů. „Každý očekává, že jsme Barcelona a budeme vyhrávat snadno," přemítal trenér Vilanova, který jako asistent pomáhal Guardiolovy k triumfu Barcelony v Lize mistrů v letech 2009 a 2011. „Nejcennější na vítězství v duelu se Spartakem nejsou tři body, ale fakt, že můj tým má pořád touhu vyhrávat. Hlad po úspěchu nás neopustil," rozplýval se nový trenér katalánského týmu.

Reklama

Související témata: