Hlavní obsah

Bayern prožívá po blamáži v Bělorusku kocovinu. To jsme nečekali, hlesl kapitán Lahm

Minsk/ Praha

Blamáž je slabé slovo. Mnichovský Bayern zažívá neskutečnou kocovinu. Finalista posledního ročníku Ligy mistrů a suverén bundesligy, který v dosavadních šesti zápasech získal plný počet bodů, totiž prohrál ve druhém kole základní skupiny Champions League v Bělorusku 1:3 s BATE Borisov. „To jsme tedy nečekali,“ jen hlesl kapitán Bayernu Philipp Lahm, když jeho tým inkasoval v páté minutě nastavení třetí gól a jeho trpký úděl se na stadiónu Dinama Minsk naplnil.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hráči Borisova se radují po první trefě Alexandra Pavlova, Bayern nakonec senzačně padl

Článek

Před rokem prohrál běloruský Borisov v základní skupině doma s Plzní a ani do Evropské ligy se z Champions League nedostal, v letošním ročníku má po dvou odehraných zápasech nakročeno za postupem. Nejprve vyhrál ve francouzském Lille, teď porazil i Bayern Mnichov...

„Všichni prožívají obrovskou euforii, ale já jsem jí dalek. Samozřejmě je to velké vítězství, pochopitelně jde o naši druhou výhru v Champions League, ale přesto si teď nikdo nemůže myslet, že začneme vyhrávat každý zápas, jenž nás čeká. Je to přece jen Liga mistrů," zůstával i po senzační výhře nad Bayernem realistou mladý trenér Borisova Viktor Gončarenko.

„Všichni mně vnucují, že jsem se narodil pod šťastnou hvězdou. A že je to nejšťastnější den mého života. To si nemyslím, je to jen fotbal. Narození dětí znamená mnohem víc," nenechal se opájet euforií, kterou celý běloruský fotbal zažívá.

S Hlebem Borisov narostl, ví i kouč

A ta je opravdu veliká, neboť výhra nad finalistou posledního ročníku Ligy mistrů představuje obrovskou senzaci. „Obrovsky nám pomáhá přítomnost Aleksandra Hleba, protože po jeho boku rostou výkony Volodka, Bressana, Olechnoviče i autora dvou gólů Pavlova," vyzdvihl Gončarenko, co pro Borisov znamená angažování legionáře, jenž léta hrával ve Stuttgartu či Arsenalu a zkoušel štěstí v Barceloně, Birminghamu a Wolfsburgu, aby se po zastávce v Křídlech sovětů vrátil domů.

„Oproti loňské sezóně jsme zase dál. Máme sice ještě spoustu rezerv hlavně uprostřed hřiště, ale jsme zkušenější, poučenější, naučili jsme se hrát rychleji, jak to fotbalová Evropa žádá. Jedno nám ale zůstalo - jsme týmem s velkým srdcem," chválil Gončarenko svůj tým.

Badstuber: Víc toužili po výhře

Zato hráči Bayernu působili v Minsku jako spráskaní psi. „Hráli s větší vášní a zaujetím než my, víc toužili po vítězství, v tom to je," přiznával jeden z klíčových mužů Bayernu Holger Badstuber a usilovně pátral v paměti, kdy jeho tým dostal naposledy tři góly.

„Hráli obrovsky defenzivně, a jakmile dali vedoucí gól, bylo to proti nim nesmírně těžké. Museli jsme otevřít hru a oni nás potrestali podruhé. Podobný vývoj jsme nečekali," doplňoval ho kapitán týmu Philipp Lahm.

„Chyba byla v nás. Věděli jsme, že BATE hraje velice disciplinovaně, organizovaně a kompaktně v obraně a bylo mně jasné, že musíme dát vedoucí gól. Kroos měl velkou šanci, ale nevyužil ji, ve druhé půli dopadl Thomas Müller podobně a nedokázal vyrovnat," povzdechl si kouč Bayernu Jupp Heynckes.

„Borisov potvrdil, že jeho současný tým nemá slabá místa a jeho šance na postup ze skupiny jsou velké. Ale ani pro nás není nic ztraceno, i když jsme ve skupině momentálně až třetí. Musíme se jen plně soustředit na další zápasy," zůstal i po porážce v klidu trenér mnichovského týmu.

Reklama