Hlavní obsah

Rezkův teatrální pád ve Skotsku nizozemského sudího poučil. Šachtaru v Turíně nepomohl

Uhráli remízu v úvodním duelu na londýnském Stamford Bridge s vítězem Ligy mistrů Chelsea a byli přesvědčeni, že společně s ní ovládnou skupinu E a bez problémů postoupí. Hned v druhém zápase však fotbalisté Juventusu Turín procitli. Domácí remíza 1:1 s Šachtarem Doněck, v jehož dresu odehrál výborný zápas český reprezentant Tomáš Hübschman, představuje pro „Starou dámu“ komplikace. Doněck už má čtyři body a chce o postup ze skupiny bojovat také.

Foto: Stringer/Italy, Reuters

Fabio Quagliarella (vpravo) z Juventusu v souboji s Jaroslavem Rakitským ze Šachtaru

Článek

Po nerozhodném výsledku s Chelsea a brilantním vstupu do domácí Serie A neměl pro turínský Juventus představovat duel s ukrajinským Šachtarem problém. Jenže Italové se přepočítali, neboť po závěrečném hvizdu byli rádi za remízu. V závěru totiž mnoho nescházelo, aby dostali druhý gól. To kdyby hráči Doněcku využili některý z brejků nebo kdyby sudí odpískal pokutový kop za zákrok na Brazilce Williana.

Nizozemec si už dává pozor

Však se také rumunský kouč na lavičce Doněcku Mircea Lucescu moc zlobil, že nizozemský sudí Nijhuis zákrok přehlédl. „Podle mého to penaltový zákrok byl. A hráči mi to potvrdili."

Dost možná, že pětatřicetiletý holandský arbitr si od kvalifikačního duelu Skotska s českou reprezentací na podobné pády v šestnáctce pozor. Poté, co loni v září sbaštil Rezkovo filmování i s navijákem a nařídil proti domácím Skotům penaltu, je při posuzování podobných situací víc než opatrný.

„I tak jsme ale měli dost a dost příležitostí, abychom zápas vyhráli. Rozhodně víc než Juventus," trval Lucescu na tom, že jeho mužstvo mělo získat v Turíně víc než bod. „Ale i ten je pro nás důležitý a hlavně zasloužený, protože jsme zahráli velice dobře. Budeme v tomto trendu pokračovat," ujišťoval rumunský trenér, že Italové s nimi musí jako s aspirantem na postup počítat.

Absence v Evropě je prý znát

A oni s nimi po nerozhodném výsledku počítají. „Přesvědčili jsme si, že všechny týmy v Lize mistrů jsou velice silné. Platíme daň loňské absenci v pohárové Evropě, protože naši hráči nejsou zvyklí hrát v podobném rytmu, absolvovat tolik zápasů a zvládat podobné zatížení. Navíc jsme je nemohli nechat náležitě odpočinout," vysvětloval trenér Massimo Carrera, proč jeho tým doma selhal.

Z absence v pohárové Evropě plyne ještě jeden důvod, proč Juventus podle něho nezahrál jako obvykle. „Šli jsme do zápasu příliš nesměle, nervózně, ba přímo plaše. Navíc jsme dostali gól jako první a i když jsme rychle vyrovnali, ze zmiňovaného stavu jsme se neprobrali," zdůvodňoval zaváhání „Staré dámy", hned však dodával: „My však budeme konkurenceschopní až do samého konce základní skupiny."

Reklama