Hlavní obsah

Děti zesměšnily milionáře ze City. Nemůžeme hrát na tři obránce, zlobil se na Manciniho Richards

Praha
Aktualizováno

Miliardy investované bohatými šejky jsou v Lize mistrů k ničemu. Manchester City ovládl minulý ročník anglické nejvyšší soutěže v posledních vteřinách sezóny, k úctyhodné roli reprezentanta země v nejprestižnější evropské klubové soutěži má však daleko. V Champions League během tří zápasů získal jediný bod za remízu s Dortmundem. Ve středu večer prohrál na hřišti nizozemského Ajaxu Amsterdam a trenér Citizens se okamžitě octl pod palbou.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Zklamaná lavička Manchesteru City v čele s trenérem Robertem Mancinim (vpravo).

Článek
Fotogalerie

„Ajax hrál lépe než moji hráči. Chyba byla na mojí straně, špatně jsem mužstvo na zápas připravil. Byli jsme nachystáni jen na jeden určitý konkrétní scénář zápasu, který se však vyvíjel naprosto odlišně," prohlásil trenér anglického šampióna Roberto Mancini.

Odmítl však jakkoliv specifikovat, co v přípravě zbabral. „Pro zápasy v Lize mistrů musíte mít ducha a kvalitu. Jestli na hřišti neukážete ani jedno, nemáte tam co dělat," doplnil nekonkrétně Mancini, byť se dalo odtušit, že nebyl spokojen s přístupem hráčů. „Dělali jsme chyby, jichž se jindy nedopouštíme. I ve hře s míčem nás Ajax předčil, dokonce se jeho hráči i lépe pohybovali, což přitom bývá naše silná zbraň," posteskl si Mancini.

Hru na tři obránce nemají zažitou

Nasri sice poslal City do vedení už po dvaadvaceti minutách, jenže nejprve De Jong těsně před přestávkou a po obrátce Moisander a Eriksen srazili dalšími trefami tým z Manchesteru do kolen. Mancini se snažil blamáž odvrátit změnou systému v průběhu duelu, kdy přeskupil rozestavení, ale nic nepomohlo. Ze zahajovacího 4-2-3-1 přešli borci City brzy na 4-4-2, nicméně duel dohráli s třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky (3-5-2).

„V okamžiku, kdy trenér rozhodl, že budeme hrát se třemi obránci, vznikl problém. Nemáme takový styl moc zažitý, jsme zvyklí hrát na čtyři obránce v řadě. Ale rozhoduje manažer, my musíme poslouchat," prohlásil zadák Manchesteru Micah Richards. „Soupeř byl skvělý, naše hra se po druhém gólu zcela rozpadla. Jsme strašně zklamaní," doplnil ještě Richards.

Když se trenér poražených o argumentech hráčů dozvěděl, byl zaskočený. „Jen výmluvy," mávl otráveně rukou Mancini. „Nešlo o důvod, který nás stál zápas. Pořád bylo na hřišti jedenáct hráčů, ať jsme hráli v jakémkoliv rozestavení. Navíc jsme inkasovali dva góly ještě v situaci, kdy jsme uplatňovali systém se čtyřmi obránci. Nemá smysl poslouchat takové nářky," řekl Mancini.

Máme i zraněné, hájil se Mancini

„Měli jsme spoustu šancí skórovat, ale bohužel. Na úroveň Ligy mistrů jsme příliš mladý klub. City jsou teprve podruhé v této soutěži, což se negativně projevuje. Navíc máme zraněné čtyři klíčové hráče, kteří mají zkušenosti se zápasy v Champions league," posteskl si Mancini.

Podle britského tisku reagoval podrážděně a odevzdaně, když čelil dotazu, jak tým složený z milionářů mohl prohrát s výběrem tvořeným z velké části odchovanci fotbalové akademie Ajaxu. „Klidně si napište, že teenageři zničili milionáře," vyštěkl jen Mancini.

Připustil, že druhá porážka ve skupině po nezdaru v úvodní bitvě s Realem Madrid, kdy City ještě čtyři minuty před koncem vedli, a následné remíze s Dortmundem je velmi demoralizující. „Naším jediným cílem na začátku skupiny bylo kvalifikovat se z prvního nebo druhého místa do další fáze Ligy mistrů," netajil Mancini. Jeho tým by potřeboval vyhrát všechny zbývající duely a stejně by neměl jistotu. V dané situaci bude mít spíše problém, aby stejně jako před dvanácti měsíci přežil zimu v evropských pohárech alespoň v Evropské lize.

„V dané situaci budeme muset ukázat skutečně velkou sílu ve zbývajících zápasech, protože naše situace je více než zlá. Dortmund má sedm bodů, Real šest. Budeme potřebovat zázrak, k němuž jsme se marně upínali i v loňském roce," připomínal Mancini, že ani deset bodů v předešlém ročníku Ligy mistrů nestačilo City k postupu do jarních bojů soutěže a z třetí pozice putoval do Evropské ligy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články