Hlavní obsah

Rozehnal pozval do Mnichova kamarády i rodinu. Ti viděli, jak Bayern potupil Lille

Pozval rodinu a přátele. Těšil se, jak se blízkým předvede v prestižní Lize mistrů na půdě druhého týmu loňského ročníku. David Rozehnal z francouzského Lille by však duel ve fotbalovém chrámu Bayernu Mnichov nejraději vymazal z paměti. Bavorský velkoklub tým českého legionáře zpráskal 6:1. Pro aktuálně osmý tým francouzské soutěže šlo o kruté vystřízlivění. „Všichni jsme po domácí těsné prohře věřili, že můžeme uspět," přiznává dvaatřicetiletý borec, jenž nastoupil v záloze.

Foto: Fotobanka Profimedia

Český fotbalista David Rozehnal v dresu francouzského Lille.

Článek

V sobotu hrajete ligový zápas s Brestem, v němž potřebujete vyhrát, abyste neztratili kontakt s čelem tabulky. Nezastínily však přípravu dozvuky výprasku, který jste schytali v Německu při utkání Ligy mistrů?

Naštěstí ani trošku (usměje se). Snažili jsme se rychle zapomenout. Ani vedení z debaklu nic nedělalo, byť je jasné, že po chuti nikomu z šéfů takový příděl nebyl. Ale nikdo zápas zásadně nerozmazával. Trenér se nás při hodnocení snažil hlavně povzbudit. Věděl, že pitvat se v takovém utkání nikomu nepomůže. Sami jsme dobře věděli, že takový debakl je hodně nelichotivou vizitkou pro klub našeho jména.

Co se přihodilo, že Lille v Mnichově vybouchlo? Je mezi oběma týmy tak zásadní rozdíl?

To si nemyslím. První poločas byl pro nás všechny absolutní šok. Špatně jsme bránili. Všichni. Domácím naopak vyšlo vše, na co sáhli. Doma jsme s Bayernem prohráli o gól z vymyšlené penalty, takže před duelem v Mnichově panovalo velké očekávání. Ale brzy jej vystřídalo rozčarování.

Vy jste o přestávce střídal. Byl jste rád, že vás trenér za stavu 0:5 stáhl a nemusel jste se protrápit zápase až do konce?

Ne! Já jsem totiž po domácím zápase skutečně věřil, že můžeme Bayern potrápit a třeba i překvapit. I proto za mnou do Mnichova dorazila z Česka celá rodina, přátelé. Byli zvědaví na naše vystoupení. Dobře jsem věděl, že na hrozivém skóre mám svůj podíl. A chtěl jsem si potupu vyžrat až do konce.

Jak reagovali blízcí po zápase? Vyčítali vám, že vážili cestu zbytečně?

Vůbec ne. Samozřejmě byli rozčarovaní z naší hry, ale na druhou stranu zůstali na mojí straně. Spíše se vše snažili obrátit v žert. Říkali, že bylo super vidět zápas Ligy mistrů se sedmi góly. Líčili, jak si užili i díky nám atmosféru, protože domácí fanoušci byli pochopitelně nadšení a bouřili.

Nebál jste se po pěti brankách do poločasu, že budete zapsán u největšího debaklu v historii Ligy mistrů?

Upřímně říkám, že jsem měl strach, kolik ještě dostaneme gólů. Děsil jsem se druhého poločasu, protože do přestávky nám Bayern nic nedovolil. Vůbec jsme si nekopli. A domácím naopak vyšlo všechno. Po změně stran ale bylo vidět, že se šetří. I tak měli další šance, ale podržel nás brankář.

Už jste v profesionální kariéře hrál zápas, v němž jeden z týmu po pětačtyřiceti minutách prohrával o pět gólů?

Nikdy. Po třiadvaceti minutách jsme měli tříbrankové manko, přežili ještě dvě tutovky. Byli jsme frustrování. Samozřejmě se můžete utěšovat faktem, že jde o nejlepší tým Německa a jeden z top klubů Evropy, jenže náš výkon byl vážně hrozný.

Po čtyřech zápasech skupiny jste na posledním místě a nemáte ani bod. Panuje v klubu velké rozčarování z dosavadního vystoupení v Lize mistrů?

Po dobu mého působení byl vždy kladen největší důraz na francouzskou ligu, nikdy nebyly evropské poháry preferovány na úkor zápasů v domácí soutěži. Ať už šlo o Ligu mistrů nebo Evropskou ligu. Všichni doufali, že budeme úspěšnější, ale žádné sankce kvůli čtyřem prohrám tým nepostihly.

Reklama