Hlavní obsah

Nezbývá než věřit v laskavost osudu, přiznal Čech, že po odvolání trenéra může i jeho Chelsea v LM skončit

Turín
Aktualizováno

Chelsea je na pokraji vyřazení z Champions League. Obhájce trofeje totiž prohrál v předposledním dějství základní skupiny v Turíně s Juventusem hladce 0:3 a do další fáze Ligy mistrů nemusí postoupit. „Přitom jsme se před utkáním zapřísahali, že musíme vzít osud do vlastních rukou. Teď už ho tam nemáme a musíme pouze věřit v laskavost osudu,“ přiznával kapitán londýnského týmu Petr Čech do televizních kamer. „Za výkon i výsledek jsem zodpovědný já,“ prohlásil vedle stojící kouč "Blues" Roberto Di Matteo, jenž za prohru zaplatil vyhazovem.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Petr Čech z Chelsea se marně natahuje po teči Fabia Quagliarelly z Juventusu.

Článek
Fotogalerie

Chelsea se zřejmě stane jen dalším z vítězů Ligy mistrů, který trofej neobhájí. A dost možná, že skončí své putování už ve skupině.

Čech je realistou, trenér pořád věří

„Na rozdíl od minulé sezóny, která pro nás představovala doslova sen, je tohle hodně smutný moment. Neřekl bych, že na nás sedla noční můra, ale velice zklamaní jsme," poznamenal český legionář v bráně Chelsea Čech, že jeho mužstvu nezbývá, než aby v posledním kole porazil doma Nordsjaelland a pak už jen čekal, jak dopadne "Stará dáma" na Ukrajině.

„Jsem realistou. Šachtar už se kvalifikoval, Juventusu stačí k postupu pouhý bod. A vzhledem k tomu, že proti nám hrál velice dobře, nezbývá, než pouze věřit v laskavost osudu," řekl Čech, který si uvědomuje, že vyhlídky na postup nejsou pro Chelsea příliš optimistické.

„Naději ale pořád máme, protože matematické propočty nám ji ponechaly," živil v sobě poslední zbytky víry kouč Di Matteo, na jehož krku se hned po zápase začala stahovat smyčka. Po posledních výsledcích v Premier League a při hrozícím vyřazení z Ligy mistrů  žádný div.

„Ve velkém klubu, jako je Chelsea, stačí pár špatných výsledků, aby se trenér ocitl pod tlakem. Pro mě je to na Stamford Bridge stejné od prvního dne," přiznal Di Matteo, který se odpovědnosti za prohru a výkon v Turíně nezříkal.

Di Matteo: Zažili jsme hořký večer

Zvláště, když mu okamžitě po zápase začali vyčítat, že proti Juventusu vyrukoval bez klasického útočníka. „Byl jsem přesvědčený, že v tomto složení můžeme domácí porazit, chtěl jsem jim způsobovat permanentní problémy během celého střetnutí. Kdyby Hazard proměnil hned první velkou šanci, do níž se dostal, vyvíjelo by se utkání určitě jinak," hájil kouč Chelsea svůj záměr zesílit střed hřiště a z něho hrozit.

Taktika mu nevyšla... „Ale podali jsme lepší výkon a prokázali bojovnějšího ducha, než v předchozích zápasech. I  šance jsme si vytvořili, ale v tak důležitých zápasech je prostě musíme proměnit, pokud chceme uspět. My to nesvedli a jakmile jsme dostali druhý gól, už jsme byli přece jen vyvedeni z rovnováhy," zastával se mužstva kapitán Petr Čech, který měl po předchozím ligovém střetnutí s West Bromwichem pro spoluhráče jen trpké výčitky. "Juventus byl lepší, i když dva ze tří gólů byly šťastné, protože tam pokaždé byla teč. Jinak bych střely předcházející první a druhé brance chytil."

„Zažili jsme hořký večer, ale pokud má vzít někdo vinu na sebe, pak jsem to já," nerozpakoval se Di Matteo nabídnout  ještě v Turíně vlastníkovi Chelsea Abramovičovi svou hlavu. Vedení klubu ho skutečně ve středu dopoledne odvolalo.

"Majitel i vedení Chelsea děkuje Robertovi za vše, co od převzetí mužstva letos v březnu udělal. Za historické vítězství v Lize mistrů, za zisk FA Cupu, za jeho obrovský přínos do klubové historie. Chelsea však musí být konkurenceschopná na všech frontách," praví se v oficiálním vyjádření klubu o rozchodu s Di Mattem.

Na ostrovech se už vehementně spekuluje, že mužstva by se mohl prozatímně ujmout Rafael Benítez, než se ruský miliardář dohodne s Pepem Guardiolou, po jehož příchodu moc a moc touží.

Reklama

Související témata: