Hlavní obsah

OBRAZEM: Mexes napodobil Ibrahimoviče a dal životní gól nůžkami

Před týdnem fotbalový svět žasnul nad tím, když švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovič jedinečnými nůžkami pokořil obranu Anglie. Od středy má ale Ibrahimovič konkurenta, který by jej bez váhání mohl vyzvat v soutěži o nejhezčí gól roku. Obránce AC Milán Philippe Mexes podobně akrobaticky skóroval v duelu Ligy mistrů na hřišti Anderlechtu Brusel. A také jeho branka, která navíc nasměrovala AC do jarní vyřazovací fáze, brala dech.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Šmik! Philippe Mexes z AC Milán střihl proti Anderlechtu parádní gól nůžkami.

Článek
Fotogalerie

"Takový gól dáte jednou za kariéru. Zvlášť, když jste obránce," řekl šťastný Mexes o svém hvězdném okamžiku.

Na stadionu Anderlechtu se nádherný fotbalový moment odehrál v 71. minutě. Francouzský obránce stál zády k bráně domácího týmu a na hranici pokutového území si na prsou zpracoval centr z hloubi pole. A pak v pádu, byť jej tísnil bek Deschacht, švihl pravou nohou, která nasměrovala míč křížně ke vzdálenější tyči brankáře Silvia Prota. Ten na Mexesův nevídaný pokus nestačil zareagovat, jen zkoprněle sledoval, jak se míč snáší pod břevno.

Ale v šoku byli všichni. "Abych byl upřímný, tak jsem si myslel, že střela půjde nad branku. Ani nevím, jak jsem ten gól prožíval. Ale byla to úžasná trefa," uvedl kouč AC Massimiliano Allegri. "Fantastický gól té nejvyšší kvality," poklonil se Mexesovi jeho parťák z milánské obrany Mario Yepes. A smeknout museli i pokoření domácí hráči. "Nemyslím, že by se Mexesovi někdy něco takového v životě ještě povedlo. Fotbal takové věci prostě přináší," reagoval záložník Anderlechtu Sacha Kljestan.

Měl jediný cíl - poslat míč do branky

Mexes byl na svůj zásah také patřičně pyšný. Byť ani sám moc netušil, jak míč do sítě napálil. Jako by se ale nechal inspirovat Ibrahimovičem, s nímž ještě loni hrál za AC.

"Ani nevím, co se dělo před tím gólem. Když jsem si zpracoval míč na prsou, měl jsem jedinou myšlenku: poslat ho nějak na bránu. Naštěstí všechno pracovalo pro mě," pochvaloval si Mexes. "Dřív jsem dal několik pěkných gólů za AS Řím, ale není to nic proti tomu, co se mi povedlo teď," radoval se třicetiletý stoper.

Mexesovo nadšení znásobil fakt, že jeho výstavní trefa znamenala postup AC ze základní skupiny. Středeční výhra 3:1 milánským fanouškům alespoň částečně vynahradila frustraci ze zatím nepovedené ligové sezóny. V Serii A je tým AC až na dvanáctém místě se ztrátou 17 bodů na vedoucí Juventus. Právě s ním se o víkendu Mexes a spol. poměří. "V Bruselu se mi povedla jedinečná věc, ale musím zůstat nohama na zemi, protože nás teď čeká velmi důležitý zápas," vyhlížel už Mexes prestižní bitvu s Juventusem.

Reklama

Související témata: