Hlavní obsah

Další Platiniho reforma může českým klubům přinést Ligu mistrů, ale také katastrofu

Praha

Zrušte chudou Evropskou ligu a rozšiřte bohatou Ligu mistrů. Volání mocných klubů dolehlo k šéfovi evropského fotbalu tak silně, že Michel Platini začal jednat. Prezident připustil, že Evropská fotbalová unie (UEFA) tento krok opravdu zvažuje. Liga mistrů by se rozrostla z 32 na 64 klubů, proti současnému stavu by ovšem na druhou stranu ubylo ze skupinové fáze pohárů 16 týmů.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťané oslavují postup do jarních bojů Evropské ligy.

Článek

Komu to prospěje? Lépe řečeno, jak to prospěje nám? A prospěje nám to vůbec, nebo spíš uškodí? Tak se od středečního vyhlášení Michela Platiniho ptají zástupci českých fotbalových klubů, jež evropské poháry pravidelně hrají, či na ně aspoň pomýšlejí.

Úvahy o zrušení Evropské ligy přicházejí právě v době, kdy v ní Sparta a Plzeň přežily zimu a díky velkému tažení zase přibližují český fotbal dvěma místům v kvalifikaci Ligy mistrů.

„Jednalo se i o zrušení Evropské ligy a je dobře, že se tak nestalo. Neskýtá výdělky jako Liga mistrů, ale pořád to jsou zajímavé peníze. Evropská liga je pro české kluby adekvátní soutěž. Domácí Gambrinus liga se výkonnostně posouvá, což by mělo gradovat tím, že se některý klub znovu probojuje i do Ligy mistrů," poukázal hráčský agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest v rozhovoru pro Sport.cz těsně poté, co si Sparta s Plzní minulý čtvrtek zajistily již kolo před koncem základních skupin postup do jarního play-off.

Nikdo zatím nezná vstupní data

O pár dnů později přichází nejistota, co bude dál. „Musíme vyřešit, jakou podobou budou mít evropské klubové soutěže v letech 2015 až 2018. Zatím ale nic potvrzeného není. Pouze se o tom bavíme a v roce 2014 rozhodneme," nechal Platini prostor spekulacím.

Mají se Češi radovat, nebo se spíš bát? „Těžká odpověď. Nikdo nezná vstupní data, kolik klubů z jednotlivých zemí by bylo do rozšířené Ligy mistrů nasazeno," reaguje Jaroslav Kolář, tiskový mluvčí FAČR.

Žebříček koeficientů, který je pro nasazení klubů do pohárů určující, má v malíku. Češi figurují aktuálně na 19. místě v Evropě s reálnou nadějí, že by se v příští sezóně mohli probít na 15. příčku, která jako poslední zaručuje dva zástupce v kvalifikaci Ligy mistrů. Ve dvou by tak mohli táhnout za milióny od léta 2015 - při zachování stávajícího modelu.

Mistr by mohl postoupit rovnou

Tou dobou ale už může být všechno jinak. „Pokud by z prvních dvaceti zemí na žebříčku automaticky postupoval jeden tým přímo do základních skupin Ligy mistrů, bude to pro nás výhodné. Alespoň jeden klub by měl 200 miliónů jistých a do české ligy je rozpustí," přemítá Jaroslav Kolář.

Počítat se ovšem musí i s nepříjemnou variantou. „Může se třeba zvažovat model, že se rozšíří kvalifikace a silné kluby zasáhnou již do prvního předkola. Snížením klubů, které si v pohárech zahrají skupinovou fázi, o šestnáct by se také snížila pravděpodobnost postupu. Čím menší hrdlo, tím těžší jím projít," říká mluvčí názorně. V tom případě by mohl být dopad reforem na český fotbal katastrofální.

Bez dalších podrobností lze těžko dál kalkulovat. Pokud by Platini další reformu prosadil, mohl by český fotbal získat jedno místo v Lize mistrů přímo. Do předkol by ale vstoupily spíš další dva než tři kluby, a tak by o jednoho pohárového zástupce přišel. Momentálně má čtyři - jeden vstupuje do kvalifikace o Ligu mistrů a tři o Evropskou ligu.

„Zrušení Evropské ligy a rozšíření Ligy mistrů je zatím zcela prvotní myšlenka určená k diskusi. Žádné scénáře ještě na stole nejsou," ujišťuje fotbalový diplomat Petr Fousek.

Byli byste pro zrušení Evropské ligy a rozšíření Ligy mistrů?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 13378 čtenářů.

Reklama