Hlavní obsah

Zkusíme vyhrát Evropskou ligu, hlásil smutný Čech po vyřazení Chelsea z LM

Zklamání netajil. Ani kanonáda do sítě dánského Nordsjaellandu jeho Chelsea nepomohla. Obhájce "ušaté" trofeje se s Champions League loučí už po základní skupině, což se ještě nikdy v historii žádnému týmu nestalo. „Postup jsme si prohráli hned v prvním zápase doma s Juventusem, v němž jsme vedli už 2:0, a přesto to nestačilo. Teď nezbývá než zkusit vyhrát Evropskou ligu,“ prohlásil český legionář ve službách londýnského klubu Petr Čech v rozhovoru pro Sky Sports hned po posledním zápase ve skupině.

Foto: Toby Melville, Reuters

Petr Čech vyráží míč před Mikkelem Beckmannem z Nordsjaellandu.

Článek
Fotogalerie

Docela šok. Obhájce trofeje pasovaný při losování za velkého favorita i v letošním ročníku a vy vypadnete hned ve skupině...

I kdybychom v Lize mistrů vypadli třeba v osmifinále nebo čtvrtfinále, zklamání by bylo úplně stejné, protože pro klub kalibru Chelsea ani čtvrtfinále Ligy mistrů není žádný úspěch. Samozřejmě že vyřazení moc mrzí, ale dobře víme, že jsme postup neztratili v posledním utkání. Tam už bylo těžké něco na poslední chvíli honit.

Po kanonádě proti Dánům jste rozebíral skupinu a přiznal, že vás vlastně srazilo hned první střetnutí s Juventusem...

Domácí remíza 2:2 s Juventusem byla skutečně klíčová pro další vývoj skupiny. Kdybychom vyhráli, měli bychom o dva  body víc a Italové naopak o dva méně, což by na postup stačilo. Ale samozřejmě nás srazily i dvě prohry venku - v Doněcku a v Turíně.

Před posledním kolem jste tvrdil, že se soustředíte jen a jen na svůj výkon a skóre v souběžně hraném střetnutí v Doněcku vás zajímat nebude. Skutečně jste neznali výsledek duelu Šachtaru s Juventusem?

V poločase ano, protože na světelné tabuli běžely při odchodu ze hřiště průběžné výsledky z ostatních stadiónů. Pak už jsme usuzovali jen z reakce fanoušků. V ochozech vládla tichá atmosféra, takže jsem si říkal, že to asi vypadá špatně. Kdyby Doněck vedl, byli by lidi v extázi. Navíc jich dost odcházelo ze stadiónu už před koncem. A jakmile zápas skončil, bylo jasné, že jsme ze hry.

Překvapilo vás, že Juventus v Doněcku vyhrál a postup si zkušeně pojistil?

Byli jsme připraveni, že se to může stát, protože spoléhat na pomoc někoho druhého je vždy ošidné. My sice poslední krok zvládli, ale bohužel se všechno nesešlo.

Osobně ale musíte mít ze zápasu dobrý pocit, protože za bezgólového stavu jste zlikvidoval penaltu...

Možná by pro nás bylo všechno daleko těžší, kdyby šel do vedení soupeř, takže jsem rád, že jsem mužstvo podržel. Pár pokutových kopů v podání Stokholma jsem viděl, takže jsem věděl, že strany dost střídá. Proto jsem si počkal a rozhodl se podle momentální situace.

Čeká vás přestup do Evropské ligy, kterou anglické kluby příliš v oblibě nemají. Budete mít vůbec nějakou motivaci?

Pořád jde o evropský pohár, v němž je šance vyhrát trofej. Za devět let, co jsem v Chelsea, jsme tuhle soutěž neměli možnost hrát. Takže proč ji nezkusit vyhrát? Mít pohár pro vítěze Evropské ligy se také počítá.

Problém je ovšem v tom, že se Evropská liga hraje ve čtvrtek, což v nabitém termínovém kalendáři anglických klubů způsobuje potíže. Kouč Manchesteru City Mancini si třeba posteskl, že v případě účasti v této soutěži by musel postavit dvě mužstva - jedno pro Evropu, druhé pro Premier League....

V tom  je právě komplikace, protože Premier League, resp. Anglická asociace týmy z evropských pohárů nijak nezohledňuje. Termínový kalendář je daný a tím to končí. Takže už se stalo, že Newcastle hrál ve čtvrtek večer Evropskou ligu někde venku a hned v sobotu po obědě měl nastoupit k prvnímu zápasu ligového kola, což je těžko pochopitelné.

Jenže v Anglii si nenechají na Premier League sáhnout a těžko budou ustupovat. Nebo si snad myslíte, že se s tím dá něco dělat?

Mělo by se. Němci vycházejí týmům v pohárech vstříc, Šachtar Doněck hrál před Ligou mistrů spoustu zápasů už v pátek. Kdyby se pohárovým účastníkům trochu upravil kalendář, byla by to výhoda. I jeden den navíc dělá velký rozdíl. Jenže my třeba teď musíme hrát ještě v sobotu v Sunderlandu a hned po zápase letíme do Japonska. Přitom se utkání klidně mohlo odložit.

Reklama

Související témata: