Hlavní obsah

Nedvědova pěst letěla v Doněcku vzhůru, rozkurážený Juventus teď klidně vyzve Real

Doněck

Kurzy padaly dolů, celá fotbalová Evropa si špitala o zaručené remíze, která vyhovuje oběma soupeřům na úkor Chelsea. Jenže Juventus Turín všechny spekulace vyvrátil. V Doněcku porazil Šachtar 1:0 a do jarního play-off Ligy mistrů postoupil z první příčky. Ve skupině E po třech úvodních remízách vyhrál všechny tři poslední zápasy a zařadil se k černým koňům celé soutěže.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Juventus slaví! Zleva Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini a Kwadwo Asamoah nadchli i Pavla Nedvěda.

Článek
Fotogalerie

Obhájci trofeje z Chelsea tušili, že jim Šachtar nepomůže. Čekali však spíš plichtu, jež by Doněcku stačila k udržení první příčky a Juventusu zase k postupu.

Jenže "Stará dáma" díky vlastnímu gólu Kučera vyhrála a sama nakonec skupinu ovládla.

Ve chvíli, kdy rozhodující branka padla, zabraly televizní kamery Pavla Nedvěda, který v hledišti seděl vedle svého krajana Tomáše Hübschmana, zraněné opory domácích.

Grande Paolo vyskočil jako čertík z krabičky a zdviženou pěstí oslavil stvrzení postupu. Nedvěd po ukončení aktivní kariéry působí v Juventusu v nejužším vedení jako poradce prezidenta a mužstvu se v poslední době skvěle daří.

„Bod by nám stačil, ale na něj jsme hrát nechtěli. Přijeli jsme vyhrát, což se nám také povedlo," liboval si Giuseppe Marotta, sportovní ředitel Juve.

Klíčová byla hned první remíza

Jeho tým dokázal hned v prvním utkání ve skupině stáhnout dvoubrankové manko a na hřišti Chelsea remizovat 2:2. Tento výsledek byl v konečném účtování pro oba soupeře klíčový – "Stará dáma" slaví postup, zatímco obhájce trofeje navzdory kanonádě proti Nordsjaellandu končí.

„Po losu jsme věděli, že máme těžkou skupinu. V postup jsme ale od začátku do konce věřili. A také nám bylo jasné, že hrát v Doněcku na remízu by byla sebevražda. Šachtar má spoustu šikovných hráčů, kteří by nám mohli ublížit," líčil obránce Giorgio Chiellini.

Juventus doma vyřídil Chelsea 3:0 a v Doněcku svůj vzestup jen potvrdil. Sebevědomí Italů tak patřičně vzrostlo. „Během skupiny jsme rostli, teď se můžeme těšit na další prestižní soupeře. Ve druhém koši bude Real Madrid – a ten chci! Na Santiago Bernabéu jsem ještě nikdy nehrál," potvrzuje obránce Leonardo Bonucci, jak moc kuráže teď jeho Juventus má.

Italský celek narazí v osmifinále na jednoho z šestice Porto, Arsenal, Real Madrid, Valencie, Celtic a Galatasaray.

Reklama

Související témata: