Hlavní obsah

S Ronaldem a Kaká se komunikuje dobře, říká sudí Královec, který si na Realu splnil sen

Rozhodčí Pavel Královec si ve fotbalové Evropě získává čím dál větší respekt. Není proto divu, že mu UEFA svěřila i prestižní duel Ligy mistrů Real Madrid–Ajax Amsterdam (4:1). A duel se české jedničce s píšťalkou vydařil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sudí Pavel Královec (zcela vpravo) si splnil sen. (Ilustrační foto)

Článek

Co pro vás znamená řídit zápas věhlasného Realu?

Bylo to poprvé v kariéře a navíc ve fotbalovém chrámu San Bernabeu. Rozhodovat zápas Realu, nabitého hvězdami, je velký sen každého sudího a mně se splnil. Jsem za to nesmírně vděčný.

Měl jste v utkání těžký moment?

Žádný takový nenastal. Proti sobě hrála vyspělá mužstva, opravdoví profesionálové. Myslím, že jsem utkání odřídil bez nějaké větší chyby.

Velké hvězdy mají na sudího tendenci něco zkusit. Nestalo se vám něco takového?

Vůbec ne. S těmito hráči se komunikuje velmi dobře. Cristiano Ronaldo, Kaká nebo Benzema rozhodčího respektují.

Třeba byli v pohodě i proto, že v duelu nešlo o postup v Lize mistrů, Real ho měl jistý...

Tak to není. Ajax hrál pořád o třetí místo a o Evropskou ligu a evidentně o ni stál. Zápas měl vysokou kvalitu a byl vedený plně v duchu fair play. Řídil se mi dobře, užíval jsem si to.

Když diskutujete třeba s megastar Cristianem Ronaldem, necítíte trému?

Neměl jsem ji, to ani nejde. Takovou tu zdravou trému cítím před každým utkáním, ale to platí i o naší lize. Ale úroveň komunikace je mnohdy nesrovnatelná.

Může být tenhle zápas dalším krokem výš, například k semifinále Ligy mistrů?

Tohle neumím posoudit. Jsem opravdu rád za každé utkání, a to i v Gambrinus lize. Každé chci odřídit co nejlépe, nedělám v tom rozdíl. Že jsem nasazován do takových zápasů jako Real s Ajaxem, je výsledkem vynikající práce Dagmar Damkové v komisi rozhodčích UEFA.

Dostal jste do svého týmu slovenského asistenta Slyška, jak se s ním spolupracuje?

Skvěle. Romana ke mně přiřadila UEFA. Chce využít kvalitní asistenty, pokud daná země nemá na špičkové úrovni hlavního rozhodčího. On byl v týmu s vynikajícím slovenským kolegou Lubošem Michelem. S Romanem jsme absolvovali i letošní EURO, on jako náhradní asistent, já jako čtvrtý rozhodčí. Když mi paní Damková řekla, jestli bych ho bral do týmu, souhlasil jsem. Roman je profík, výborný parťák.

Reklama

Související témata: