Hlavní obsah

Porazit Fenerbahce, to je jediný cíl Sparty

PRAHA

Kdo nahradí distancovaného Karla Poborského v úterním utkání fotbalové Ligy mistrů s tureckým Fenerbahce? To je největší otazník na Letné před zápasem, který od 20.45 h vysílá ČT 2. Ještě o víkendu kouč František Straka říkal, že to bude Jan Šimák, ale... "Vyspal jsem se a napadla mě další varianta. Rozhodnu se až v úterý."

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Fratnišek Straka (Vlevo) přemýšlí, kým nahradí kapitána Karla Poborského.

Článek

Poborský je nejen podle Straky, ale i spoluhráčů nenahraditelný. "Chybí jako fotbalista i jako člověk, ale máme široký kádr, nebudeme brečet," konstatoval kouč domácích František Straka. "Na pravém kraji zálohy jsem dlouho nehrál. Úplně tam nahradit Poborského je nemožné, ale ten, kdo tam nastoupí, se s tím musí vyrovnat," konstatoval Lukáš Zelenka, který je prý jednou z dalších variant.

Voříšek v obraně

Při neúčasti distancovaných Poborského s Homolou a zraněných Pergla s Michalíkem se výběr hráčů Strakovi zúžil. Na pravém okraji obrany tak nastoupí Petr Voříšek. "Tenhle post je pro mne nezvyklý, ale nedá se nic dělat. Super je, že budu v základu. Musíme to zkrátka zvládnout i za této situace, o to víc mrzí, že právě takoví hráči chybějí v tak důležitém utkání."

Radoslav Kováč kolem sebe má vlastně novou obranu, než s jakou odehrál většinu podzimu. "Tak to chodí, ale něco jsme spolu odehráli. Kluci to zvládají, ani na ně nemusím moc křičet," usmíval se blonďatý stoper a k soupeři dodal: "Na van Hooijdonka si dobře vzpomínám, dal nám gól, ale on zřejmě nebude. Mají tam jiné kvalitní hráče. My ale uděláme všechno pro vítězství. Musíme hrát na sto dvacet procent. Vletíme na ně a budeme se snažit donutit je k chybám. Ty pak musíme využít."

Udeřit, nebo čekat...

Pokud chce Sparta přestoupit z Ligy mistrů, kde už nemá šanci, do Poháru UEFA, musí skončit ve skupině D třetí, což znamená dnes porazit Fenerbahce a nejlépe o dva góly, vzhledem k porážce 0:1 v Istanbulu. "Nebudeme hrát hurá fotbal, Fenerbahce umí i venku hrát dopředu. Vždyť v Lyonu drželi Turci ještě minutu před koncem remízu 2:2, pak dostali dva nešťastné góly. Viděl jsem je hrát i v dalších zápasech. Fenerbahce už není jen o van Hooijdonkovi, oni mají další šikovné útočníky. Zpevníme střed a budeme třeba hrát na brejky. Určitě doma nebudeme jen bránit a čekat, i když zápas bude i o trpělivosti," zamýšlel se sparťanský trenér.

Útočník Tomáš Jun byl naladěn ofenzivněji: "Vletíme na ně, a když nepadne během dvaceti minut gól, uvidíme, jak změníme taktiku. Uděláme všechno pro vítězství a je jedno, kdy se to povede. Sám bych k tomu rád přispěl nějakou trefou."

V Lyonu musíme vyhrát, říká Straka

Straka řekl, že by bral i vítězství 2:1, byť by při stejném počtu bodů bylo výhodou pro turecký celek. "Musíme vyhrát, ale o třetím místě se rozhodne až v prosinci v posledním kole. My musíme v Lyonu bodovat a pokud možno vyhrát. Nevěřím totiž, že Manchester United vyhraje v Istanbulu, když nebude muset," mínil kouč.

Straka vidí určitou výhodu i v počasí. "Vzpomínám si na Watford. Chumelilo, trávník klouzal a Angličané na něm bruslili. My jsme běhali v pohodě, měli jsme hřebíčky, a dali jsme jim čtyřku. Tohle se už opakovat nemůže. Turci se s podmínkami dokáží vyrovnat, ale horší počasí by mělo mluvit pro nás." Stejného názoru byl i Zelenka: "Horší počasí by bylo naší mírnou výhodou, hlavně aby nás i v nepohodě přišli povzbudit diváci."

Pravděpodobné sestavy:
Sparta: Blažek - Voříšek, Kováč, Petráš, Labant - Šimák, Sivok, Zelenka, Urbánek - Jun, Pacanda.
Fenerbahce: Rüstü - Önder, Luciano, Ümit, Kemal - Serhat, Marco Aurelio, Fabiano - Alex - Nobre, Tuncay.
Zápas začíná ve 20.45 h (ČT 2), jako hlavní řídí německý sudí Stark.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články