Hlavní obsah

Fenerbahce chybí kanonýr van Hooijdonk

Jan KrůtaSport.czPrávo

Bez zraněného nizozemského kanonýra Pierra van Hooijdonka přiletěli do Prahy fotbalisté Fenerbahce Istanbul. Nizozemský útočník Fenerbahce má chřipku a potíže s achilovkou. "Ztráta to samozřejmě je, ale musíme se s jeho absencí vyrovnat," prohlásil německý kouč tureckého týmu Christoph Daum.

Článek

Van Hooijdonk, který v září v Istanbulu rozhodl jediným gólem o vítězství 1:0 nad Spartou, má problémy s achilovkou a navíc dostal chřipku, takže zůstal v Turecku. Kvůli zmíněným zdravotním potížím nenastoupil ani v sobotním zápase 13. kola tamní ligy, v němž Fenerbahce přivezlo tři body za výhru 2:0 v Trabzonsporu, i když hrálo od 37. minuty bez vyloučeného Nobreho. Góly dávali Brazilec Alex z penalty a turecký útočník Tuncay.

Daumovi budou v úterním duelu Ligy mistrů na Letné kromě druhého nejlepšího střelce turecké ligy van Hooijdonka chybět i další tři hráči: obránce Deniz má pohmožděný palec na noze, reprezentanti Serkan a Servet jsou v trestu. "Nic s tím nenadělám," pokrčil rameny na předzápasové tiskové konferenci trenér. "Ale mohu slíbit, že všichni, kteří nastoupí, budou bojovat do poslední chvíle a předvedou svůj potenciál," dodal Daum.

I třetí místo úspěchem

Fenerbahce má nyní blíže k postupu do Poháru UEFA ze 3. místa. V tabulce je o dva body před Spartou. "V této skupině by asi i konečné třetí místo bylo úspěchem, ale zatím nemáme nic jisté. Všichni se maximálně koncentrujeme na tento zápas," uvedl Daum. Na dotaz, jak moc velká výhoda pro jeho tým je absence sparťana Poborského, nečekaně odpověděl: "Je smůla, že nemůže hrát. Kvůli kvalitě utkání, kterou by přinesl. Pro naše hráče by byla zajímavá zkušenost si zahrát proti takovému fotbalistovi."

Německý kouč hovořil i o svém přátelství s trenérem Sparty Strakou. "S Františkem jsme kamarádi již dlouhou dobu. Bydleli jsme oba v Kolíně nad Rýnem a vedli spoustu diskusí. Třeba i o jeho vstupu na trenérskou dráhu," prozradil Daum. "Dnes jsem šťastný, že je ve Spartě tak úspěšný. Je to nejen můj kamarád, ale také obrovský expert a skvělý motivátor. Až jednou skončím s trénováním, tak doufám, že budu z tribuny sledovat zápas nějakého velkoklubu, který on jako kouč povede..."

Výprava Fenerbahce, vedoucího týmu turecké ligy, dorazila do české metropole včera odpoledne a ubytovala se v hotelu Praha. Od 19 hodin si hráči vyzkoušeli letenský trávník. "Bez šancí na úspěch rozhodně nejsme," doufal útočník Tuncay Sanli.

Reklama