Hlavní obsah

Středa může být zlomem v boji proti rasismu

PRAHA

Středa se může stát významným dnem ve vymítání rasismu z fotbalových stadiónů. Dnešnímu zápasu prestižní Ligy mistrů totiž hrozí, že jej rozhodčí ukončí kvůli rasistickému chování příznivců jednoho týmu. Jedná se konkrétně o PSV Eindhoven, který hraje s londýnským Arsenalem. Rozhodčí Herbert Fandel je připraven utkání ukončit, pokud budou nizozemští fanoušci rasisticky urážet fotbalisty anglického klubu.

Foto: REUTERS

Jedním z "poastižených" fotbalistů může v úterý večer být i Francouz Thierry Henry.

Článek

Německý arbitr na internetových stránkách BBC zdůraznil, že nehodlá tolerovat opakování podobných projevů z přípravného utkání Španělsko - Anglie. "Rasismus ve fotbale nesmí být tolerován a ukončení zápasu je možná posledním řešením," uvedl Fandel.

Podle pravidel Evropské fotbalové unie UEFA na podobný postup má právo. "Rozhodčí mají moc ukončit zápas, pokud cítí, že urážky překročily únosnou mez," řekl tiskový mluvčí UEFA.

Fotbalisté tmavé pleti, kteří hájí barvy Arsenalu, se v minulosti na hřišti Eindhovenu stávali terčem rasistických pokřiků příznivců PSV. Před dvěma lety za to nizozemský klub dostal pokutu 15 000 liber.

Pokuty UEFA rozdává

Rasismus se stal značným problémem, tvrdé sankce za nesportovní chování svých příznivců poznala na vlastní kůži s pražská Sparta. Té byl dokonce zvýšen trest za rasistické projevy v utkání Ligy mistrů z Lyonem. Místo původních 33 000 eur zaplatí 39 500 eur (zhruba 1,2 miliónu korun).

Zatím ale čeští fanoušci nebyli svědky toho, aby rozhodčí zápas pro rasistické projevy ukončil. To se stalo před měsícem v Nizozemsku, kde sudí René Temmink v 80. minutě ukončil utkání mezi Haagem a PSV Eindhoven. Rozhodčímu nejtvrdší jádro domácích příznivců spílalo do prodejných lehkých žen ve službách soupeře a židovskou populaci chtělo poslat do plynu.

Případné ukončení utkání Ligy mistrů by bylo důležitým precedensem pro další podobné situace. Lepší je ale doufat, že domácí příznivci se nesportovních projevů vyvarují a zápas se odehraje bez rasistických nebo jiných excesů. Jedno utkání Ligy mistrů už bylo letos ukončené, duel AS Řím s Kyjevem se nedohrál poté, co byl rozhodčí Anders Frisk při poločasovém odchodu do šaten zraněn hozeným zapalovačem.

Ve středu večer se tedy rozhodne, zda fotbal přitvrdí boj proti trapným a nesportovním projevům. Snižování lidské důstojnosti hučením a házením banánů na lidi černé pleti se nesmí v běžném životě trpět, natož při sportu, který sledují milióny lidí po celém světě.

Reklama

Související témata: