Hlavní obsah

Španělský fotbal na ústupu v Lize mistrů

PRAHA

Letošní ročník prestižní fotbalové Ligy mistrů je v plném proudu a přináší některá překvapení. Jedním z nich je zjištění, že v soutěži tápou zástupci Španělska. Jistotu postupu ze základní skupiny má zatím jen Barcelona. Španělsko se tak jen dívá na záda úspěšnějším Italům se třemi a Angličanům se dvěma zástupci v elitní šestnáctce. Přitom ještě v roce 2000 hrály finále dva španělské kluby.

Článek

Jediným španělským klubem, který už může slavit postup, je Barcelona. I když ani u ní nebyl úspěch bez poskvrny a Katalánci nejsou úplně spokojeni. Rádi by skončili první, ale ve středu ztratili dva body na AC Milán. V zápase s Celtikem se těžko prosazovali proti jeho hře, kterou kouč Barcelony Frank Rijkaard nazval antifotbalem, a museli se doma spokojit s remízou. Skotský mistr přitom v předchozích osmi zápasech venku nezískal ani bod.

Když se mu na konci prvního poločasu povedlo vyrovnat, po přestávce už se útočit nesnažil. "Druhá půle nebyla zrovna skvělou reklamou na fotbal, pro naše fanoušky to bylo utrpení, ale záměru Celtiku naprosto rozumím," řekl kouč domácích. Přesto může být pyšný na to, jaký má tým. Třeba Kamerunec Eto'o neustále myslí na vážně zraněného spoluhráče Larssona a věnoval mu svůj středeční gól.

Real a Valencie potřebují vyhrát

Další španělské kluby jsou na tom podstatně hůř než Barcelona. La Coruňa, která držela národní prapor v minulém ročníku, už je vyřazena. Real Madrid a Valencie potřebují v posledním kole vyhrát, aby se zachránily. A Valencii v přímém postupovém duelu s Werderem Brémy přitom kromě výsledku 1:0 nebude stačit jiná výhra než o dvě branky a výše.

Ve středu jí pomohl do hry o osmifinále nejen úspěch na půdě nejslabšího účastníka soutěže Anderlechtu, který jako jediný nezískal ani bod, ale i domácí remíza Brém s Interem Milán. A v neposlední řadě také italská kolonie. Góly zařídili Corradi a Di Vaio, jež si v létě do klubu přivedl jejich krajan a trenér Ranieri. Zvlášť Corradiho gól stál za to: efektní patičkou potupil Daniela Zítku a prohloubil krizi gólmanů Anderlechtu.

Werder měl proti Interu bezpočet šancí, ale gól dal jen z penalty. Kouč Thomas Schaaf byl přesto spokojený. "Celých devadesát minut jsme útočili. Také musím říct, že získat deset bodů je velkým úspěchem," zhodnotil.

Ščasný v postup moc nevěří

O druhé postupové místo se ještě strhne boj ve třech skupinách. Nejsilnějšího protivníka má Zdeněk Ščasný na lavičce Panathinaikosu. Jeho tým bude soupeřit na dálku s londýnským Arsenalem, který končí doma s beznadějně posledním Rosenborgem. "Bude pro nás těžké postoupit," tušil Ščasný po remíze 2:2. V Trondheimu přitom jeho tým dvakrát ztratil vedení, díky němuž by mu v posledním zápase stačilo doma jakkoli porazit Eindhoven.

Ta samá výhoda tak připadla Arsenalu v zápase s norským mistrem. A to by měl zvládnout i bez Laurena a kapitána Vieiry, které čeká trest za vyloučení v Eindhovenu. Arsenal má pod Wengerem průměr sedm červených na rok, během jeho osmiletého panování na Highbury bylo vyloučeno 56 hráčů. A to ještě tato sezona neskončila. "Nemyslím si, že bychom měli nějaký problém s disciplínou. Myslím si třeba, že Vieira hrál balon," hájil Wenger své svěřence.

Ve skupině H mají naději na postup dokonce všechny tři týmy za suverénně první Chelsea. Paris St. Germain má nejvýhodnější pozici: pokud doma porazí CSKA Moskva, jde dál. Ovšem ani Porto neřeklo své poslední slovo. Drápkem se zachytilo díky výhře v Moskvě, která soupeře zaskočila. "Je tam těžké vyhrát, zvlášť když je tam taková zima. Nesmíme zapomínat, že Porto je úřadující vítěz Ligy mistrů," upozornil kolumbijský obránce PSG Mario Yepes.

Reklama