Hlavní obsah

Osmifinále Ligy mistrů otevírají Ibrahimovic a spol., po nich bitva Real - Manchester United

Nelítostná bitva o milióny začíná. Po více než dvouměsíční přestávce se na evropské fotbalové trávníky vrací prestižní Liga mistrů. Program úvodních osmifinálových zápasů je rozmělněn do následujících dvou týdnů, v úterý a ve středu se uskuteční první čtyři duely - a v jednom z nich nebude chybět ani český zástupce Tomáš Hübschman. Podzim v prestižní soutěži přežily hned čtyři španělské kluby, tři zástupce bude mít Německo a po dvou Anglie s Itálií.

Foto: Profimedia.cz

Zlatan Ibrahimovič chce potvrdit roli tahouna PSG i v jarních zápasech Ligy mistrů.

Článek

Na jaře se už v Lize mistrů nepředstaví londýnská Chelsea, obhájce trofeje nezvládl podzimní boje ve skupině a skončil až třetí, takže si v únoru zahraje pouze Evropskou ligu proti pražské Spartě.

Přesně 68 dní poté, co se v prosinci uskutečnily poslední zápasy skupinové fáze, v Lize mistrů přituhuje. V osmifinále se týmy utkají stylem doma - venku a o postupu může rozhodovat každý vstřelený gól. Tento týden zasáhne do hry osm klubů, přičemž šlágrem bude středeční souboj Realu Madrid s Manchesterem United.

Každý osmifinalista Ligy mistrů už má teď jistotu lukrativního výdělku. Za postup do jarních bojů tým inkasuje 3,5 miliónu eur, a pokud projde do čtvrtfinále, může se těšit na dalších 3,9 miliónu eur. Ještě zajímavější jsou pak výdělky za reklamu a prodej televizních práv - právě z těchto peněz žije většina evropských gigantů.

Liga mistrů - osmifinálový program:
Úterý 12. února:
20:45 Celtic Glasgow - Juventus Turín (Prima Cool)
20:45 Valencie - Paris Saint-Germain
Středa 13. února:
20:45 Šachtar Doněck - Borussia Dortmund (Prima Cool)
20:45 Real Madrid - Manchester United (ČT Sport)
Úterý 19. února:
20:45 Arsenal - Bayern Mnichov
20:45 FC Porto - Málaga
Středa 20. února:
20:45 Galatasaray - Schalke 04
20:45 AC Milán - FC Barcelona
Odvety:
5. a 6. března
12. a 13. března
Finále: 25. května ve Wembley

V úterý zasáhnou do hry fotbalisté Celtiku Glasgow, nejlepší skotský tým současnosti hostí ambiciózní Juventus Turín. Celtic chce využít domácího prostředí, vždyť na podzim v něm zdolal 2:1 i Barcelonu. „Proti nám bude stát výborně bránící soupeř, který bude hrozit z rychlých protiútoků," má jasno kouč Neil Lennon. Oba týmy se v elitní soutěži naposledy utkaly před dvanácti lety a Celtic tehdy doma zvítězil 4:3 a pak venku prohrál 2:3.

Juventus se na podzim v Lize mistrů prezentoval kompaktním výkonem, postoupil na úkor obhájce trofeje Chelsea a na jaře bude v evropských pohárech hájit sérii 16 zápasů bez porážky. „Chceme ve Skotsku uhrát dobrý výsledek. Není pochyb o tom, že letos chceme dokráčet až do finále," cituje server goal.com chilského záložníka ve službách staré dámy Artura Vidala. Není bez zajímavosti, že v útoku Juventusu se může představit i francouzský kanonýr Nicolas Anelka.

Španělská Valencie ve druhém úterním duelu přivítá Paris Saint-Germain. Bohatý francouzský celek se do vyřazovací fáze vrací poprvé od sezóny 1994/95, do role favorita na postup se však nepasuje. „Valencie má oproti nám jednu velkou výhodu - zkušenost. Ta ve vyřazovací fázi hodně znamená," tvrdí argentinský útočník PSG Ezequiel Lavezzi. Do Valencie odcestuje také posila Pařížanů David Beckham, ten však podle kouče Ancelottiho ještě do zápasu nezasáhne.

Ve středu zasáhne do hry také první z českých zástupců - Tomáš Hübschman se svým Šachtarem Doněck hostí Borussii Dortmund. Tento duel se však uskuteční ve stínu druhého středečního klání mezi Realem Madrid a Manchesterem United, v němž hvězdného Portugalce Cristiana Ronalda čeká měření sil proti svým bývalým spoluhráčům z Old Trafford.

Reklama