Hlavní obsah

Obhájce trofeje pokračuje v Lize mistrů

PRAHA

Fotbalisté Porta byli v Lize mistrů malý krůček od vyřazení. S Chelsea prohrávali, pak se jim sice podařilo vyrovnat, ale na potřebný vítězný gól čekali až do 86. minuty. Vedle obhájce trofeje dnes postoupily i Arsenal Londýn a Werder Brémy. Domácí byli v Portu na stadionu Dragao dlouho nešťastní z Petra Čecha, který oproti předpokladům nastoupil, i když jeho klub měl postup v kapse.

Článek

Byl sice v ohni střel, ale s většinou si poradil. První gól inkasoval jeho tým po vzácné chybě kapitána Terryho. Druhým McCarthy připomněl scénář z minulé sezony. Porto je kousek od vyřazení, ale v poslední chvíli vyskočí jihoafrický útočník a hlavou strhne úspěch na jeho stranu. Povedlo se mu to v jarním čtvrtfinále proti Manchesteru i dnes proti Chelsea.

Ve druhém zápase skupiny H podali hráči CSKA Moskva heroický výkon na hřišti Paris St. Germain, i když hráli od 54. minuty v deseti. Opěvovaným hrdinou se mohl stát záložník Semak. Dal tři góly, ale na postup to nakonec nestačilo. Akci před jeho druhou trefou založil Jiří Jarošík, který patřil k nejaktivnějším hráčům ruského týmu.

Neohroženě dokráčel do dalšího kola londýnský Arsenal, jenž během úvodního poločasu nastřílel Trondheimu čtyři góly. Výhru režírovali Nizozemec Bergkamp, který v sestavě nahradil Ljungberga, a Francouz Henry. První z nich připravil pro Recese gól už po třech minutách, pak pomohl vymyslet třetí branku pro Fabbregase. Henry nejdřív dal po typickém sprintu svůj 35. gól v soutěži a poté si došel pro penaltu, kterou proměnil Pires.

Panathinaikos sklidil potlesk

Panathinaikos tak mohl na osmifinále zapomenout, i když porazil Eindhoven 4:1. Tým Zdeňka Ščasného i tak sklidil aplaus. Nasbíral devět bodů, což třeba postupující Porto nedokázalo. Rudolf Skácel se z lavičky náhradníků nedostal.

V přímém duelu o postup se ve Valencii radovaly Brémy. Domácí marně hledali klíč od jejich obrany a trenér Claudio Ranieri v zoufalé snaze notně zariskoval. Půlhodinu před koncem vyčerpal naráz všechna tři střídání, ale málo vídaný tah mu nevyšel. Di Vaio trefil jen břevno, a když mohl jít sám na branku, zastavil jej nesprávně praporek rozhodčího.

Valencii ujely nervy

Ranierimu pak jeho protějšek Thomas Schaaf ukázal, jak se má střídat. Poslal na hřiště Valdéze a ten svůj první dotek proměnil v postupový gól. Domácím ujely nervy, na trávníku se strhla hromadná bitka, po níž byl Angulo vyloučen. Pak na soupeře ještě plivl a rozhodčímu Friskovi hrozilo, že bude muset podruhé v sezoně přerušit zápas. Místo toho ještě museli fanoušci strpět další Valdézův gól. Skupinu vyhrál Inter Milán, který doma i s rezervní sestavou nastřílel Anderlechtu tři góly.

Trenér Barcelony Rijkaard nechal největší esa odpočívat. Ronaldinho, Eto'o a Deco zůstali jen mezi náhradníky. Larsson s Giulym jsou zraněni, a tak v Doněcku nastoupili v ofenzivě sedmnáctiletí kluci. Domácí Aghahowa vstřelil dva rychlé góly a záhy bylo po zápase.

Jan Laštůvka si připsal cenné čisté konto, které ještě přikrášlil v závěru, kdy chytil Iniestovi penaltu. Nastoupil i Tomáš Hübschman a spolu s ostatními mohl slavit budoucí start v Poháru UEFA. Celtic totiž uhrál doma s AC Milán jen bezbrankovou remízu.

Skupina E:
Arsenal Londýn - Rosenborg Trondheim 5:1 (4:1)
Branky: 3. Reyes, 24. Henry, 29. Fabregas, 41. Pires z pen., 84. van Persie - 38. Hoftun. Rozhodčí: Farina (It.). Diváci: 35.421.
Panathinaikos Atény - PSV Eindhoven 4:1 (2:1)
Branky: 45. z pen. a 57. Münch, 30. Papadopulos, 84. Sanmartean - 38. Beasley. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 10.196.
Skupina F:
Celtic Glasgow - AC Milán 0:0
Rozhodčí: Vassaras (Řec.). Diváci: 59.228.
Šachtar Doněck - FC Barcelona 2:0 (2:0)
Branky: 14. a 22. Aghahowa. Rozhodčí: Larsen (Dán.). Diváci: 25.500.
Skupina G:
FC Valencie - Werder Brémy 0:2 (0:0)
Branky: 83. a 90.(+2) Valdéz. Rozhodčí: Frisk (Švéd.). ČK: 90. Angulo (Valencie). Diváci: 42.000.
Inter Milán - Anderlecht Brusel 3:0 (1:0)
Branka: 60. a 63. Martins, 33. Cruz. Rozhodčí: Riley (Angl.). Diváci: 25.000.
Skupina H:
FC Porto - FC Chelsea 2:1 (0:1)
Branky: 61. Diego, 86. McCarthy - 34. Duff. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 42.409.
Paris St. Germain - CSKA Moskva 1:3 (1:1)
Branky: 37. Pancrate - 28., 64. a 70. Semak. Rozhodčí: Merk (Něm.). ČK: 90.(+1) Mendy - 54. Šemberas. Diváci: 45.000.

Reklama