Hlavní obsah

Myslíte si, že jsem totální idiot? sjel Wenger novináře na tiskovce

Londýn

Jako čertík z krabičky vyváděl na tiskové konferenci před zápasem Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov kouč Arsenalu Arséne Wenger. Nelíbila se mu téměř žádná otázka žurnalistů. A každou druhou vnímal jako útok na svou osobu. Může za to hned několik ostudných výsledků Kanonýrů z poslední doby, pravděpodobná kachna ohledně Wengerově prodloužení smlouvy a také trenérova momentální mrzutost.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Arsenalu Arséne Wenger

Článek

Vyřazení z Ligového poháru od Bradfordu ze čtvrté nejvyšší soutěže, vyřazení z FA Cupu od druholigového Blackburnu, hrozivá jednadvacetibodová ztráta v Premier League na vedoucí Manchester United. To je bilance Arsenalu v letošní sezóně. Do minulosti se fanoušci londýnského velkoklubu raději ani nedívají - osm let bez trofeje je děsí. Jedinou šancí na úspěch je vítězství v Lize mistrů. Jenže už v osmifinále čeká na Gunners nesnadný soupeř - nadupaný lídr bundesligy Bayern Mnichov.

Trenérovi vadilo i to, jak se na něho dívají

Novináře před prvním zápasem s bavorským celkem přesto zajímala i sobotní prohra s Blackburnem. „Tohle je tisková konference před zápasem Ligy mistrů," prohlásil striktně Wenger, z něhož frustrace doslova sálala. „Proč se na mě takhle díváte?" vyjel na jednoho z novinářů. A když mu odpověděl, že je to jeho tisková konference a zeptal se na propracovanou defenzivu Bayernu, Wenger odpověděl: „Dnes nebudu mluvit o Bayernu!"

Francouz ve službách Gunners se k sobotnímu vyřazení z FA Cupu přece jenom dostal. „Byli jsme obviněni, že jsme nepostavili dostatečně silný tým a že nebereme soutěž patřičně vážně. To je urážka pro ty, co hráli. Stejně tak je nezdvořilé mluvit o oslabené sestavě, protože jsme začali s jedenácti reprezentanty. Objevuje se velké množství úžasných analýz. Ano, žijeme v demokracii, v níž má každý expert svůj názor. Ale ne všichni experti mají vždy pravdu. Já vyhrál FA Cup čtyřikrát. Vyjmenujte dalšího trenéra, který dokázal totéž," pokračoval Arséne Wenger dotčeně.

Ne, nechceme Ligu mistrů vyhrát, soptil

„Musíme akceptovat, že jsme to zvorali, ale všechno je třeba vnímat z kontextu. Vy si opravdu myslíte, že Bayern Mnichov nikdy neprohrál s menším klubem? Nebo Manchester United? Neuvěřitelné je, že když se to stane nám, je z toho senzace," kroutil hlavou.

Wengerova zlost rostla. „Samozřejmě že nechceme tuhle trofej vyhrát. Popravdě chceme v úterý prohrát, abyste byli šťastní," vystartoval proti novinářům. „Byli jsme ve finále, semifinále i čtvrtfinále Champions League. Máme fantastickou možnost tyto úspěchy zopakovat. Jsem přesvědčený, že to hráči potvrdí. S tímto turnajem máme nevyřízené účty," řekl Wenger naoko smířlivě.

„Ale když řeknu, že ho můžeme vyhrát, budete se mi smát," dodal rýpavě.

Olej do ohně přilila i další otázka týkající se připravovaného prodloužení Wengerova kontraktu: „Proč si myslíte, že návrh na prodloužení smlouvy přišel po prohraném zápase?", tázal se žurnalista. A třiašedesátiletý Wenger explodoval: „Myslíte si, že jsem tak naivní, že nevím, co se za tou otázkou skrývá? Myslíte si, že jsem totální idiot?"

Očekával bych trochu respektu, říká Francouz

Rodák ze Štrasburku, který s Arsenalem nejvyšší anglickou soutěž třikrát vyhrál, fámu dementoval. „Jsou to mylné informace. Po šestnácti letech práce tady v Anglii bych očekával více respektu. Pokud se objeví pravdivá informace a nikdo neví odkud, je to v pořádku. Ale tohle je chybná informace odnikud," dodal trenér, který má ve svém kádru i českého kapitána Tomáše Rosického.

Od neúspěchu k neúspěchu trmácející se Arsenal je samozřejmě pod palbou kritiky téměř neustále. „Jsme kritizování po celou sezónu. Argumenty: ,Hráči nejsou dostatečně dobří. Měli byste koupit lepší´ se opakují pořád dokola. Jednoho dne si uvědomíte, že tenhle tým má fantastické kvality," dodal Wenger.

Zápas Arsenal - Bayern Mnichov začíná dnes ve 20:45, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Podaří se Arsenalu postoupit přes Bayern Mnichov?
Ano
36,1 %
Ne
63,9 %
Celkem hlasovalo 8675 čtenářů.

Reklama