Hlavní obsah

Sparťané odletěli do Lyonu i s Blažkem

PRAHA

Na trávníku Olympique Lyon se ve středu večer rozloučí fotbalisté pražské Sparty s Ligou mistrů. I kdyby francouzského mistra v utkání začínajícím ve 20.45 h (vysílá ČT 2) porazili, skončí ve skupině D poslední. Sparťanům půjde o prestiž a finanční prémii, v tabulce se ale na lepší příčky neposunou.

Foto: Sparta Praha

Gólman Jaromír Blažek prodělal minulý týden angínu, dnes by ale měl v Lyonu znovu hájit branku Sparty.

Článek

O postupu Manchesteru a Lyonu je už rozhodnuto, Fenerbahce Istanbul si zahraje Pohár UEFA a Pražané končí, protože dosud jediný bod získali za remízu s anglickým celkem. Doma zůstali marodi Rezek, Pergl a Michalík, naopak do Francie letěl brankář Jaromír Blažek, který ležel s angínou a v lize s Drnovicemi za něj chytal Bičík.

Jak dopadne Sparta v Lyonu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Antibiotika už jsem dobral, netrvalo to zase tak dlouho, abych vypadl z rytmu. Cítím se v pořádku," konstatoval zkušený gólman, který ale zatím neví, jestli v Lyonu oblékne dres Sparty naposledy a v zimě odejde do zahraničí. "Na to je čas, teď si chceme napravit v Lize mistrů reputaci," dodal.

Uhlídat domácí útok

Trenér Sparty František Straka zatím přemýšlí, s jakou taktikou na domácí vyrukuje. "Čerpal jsem hlavně ze sestřihu z posledního utkání Lyonu doma s Fenerbahce, kdy o svém vítězství rozhodl až v nastavení. Turci hráli velmi dobře. Síla Lyonu je v ofenzívě, nejen skvělém útoku, ale i středové řadě. Mužstvo je velice kompaktní, elastické, běhavé a také technické. To jsou atributy, s nimiž nebude lehké se vypořádat," konstatoval kouč Pražanů.

Zápas rozhodně nebere jako přátelák na závěr sezóny: "V Lize mistrů jde vždycky o hodně. Budeme hrát o svoje jméno a také o nemalou finanční prémii, která je za bodový zisk. Chceme se loučit důstojně, ale bude to nesmírně těžké, protože Lyon je skutečně výborné mužstvo a určitě se neztratí ani v osmifinále."

Nic nevypustí

Také samotní hráči berou zápas v Lyonu velice vážně. "Ligu mistrů nikdo nevypustí, i když nemůžeme postoupit. Chceme vylepšit svoji bilanci. Bohužel jsme prohráli několik zápasů, v nichž jsme podali dobrý výkon. Teď by se k nám mohlo štěstí trochu přiklonit," přemýšlel kapitán týmu Karel Poborský nahlas.

Lukáš Zelenka přišel bez svojí dlouhé blonďaté hřívy, kterou mu prý ostříhala manželka. "Dřív chtěla, abych si nechal narůst delší vlasy, teď mi je zkrátila," usmíval se a dodal: "Hrajeme o prestiž i peníze. Nikdo zápas nevypustí, to by spíš mohli domácí, když už mají jistý postup, ale na to se spoléhat nedá."

Do sestavy se vrátí obránce Jiří Homola. "Moc se těším, měla by to být pěkná tečka za podzimem. Lyon má vynikající ofenzívu, nelze hlídat jen jednoho hráče. Musíme si s tím poradit." Tomáš Sivok také bere utkání Ligy mistrů jako svátek. "Takže si chceme zahrát dobrý fotbal a uděláme maximum pro úspěch. Pravdou je, že síly už ubývají, všichni se těšíme na konec, ale v Lyonu se určitě kousneme a zvládneme to."

Pravděpodobné sestavy

Trenér Lyonu Paul Le Guen se před utkáním netajil tím, že bude některé hráče šetřit. Na trávník tedy pošle smíšenou sestavu, v níž dostanou příležitost mladíci z lavičky.

Lyon: Puydebois - Reveillere, Diatta, Essien, Berthod - Bergougnoux, Diarra, Clement, Malouda - Frau, Nilmar.

Sparta: Blažek - Petráš, Homola, Kováč, Labant - Voříšek, Sivok - Poborský, Zelenka, Šimák - Jun.

Utkání od 20.45 h jako hlavní řídí Rakušan Plautz.

Reklama

Související témata: