Hlavní obsah

Arsenal - Bayern 1:3Jedenadvacet minut Bayernu stačilo, aby dvougólovým k.o. poslal Arsenal v Lize mistrů do kolen

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Kroos 0 : 1
21. Müller 0 : 2
55. Podolski 1 : 2
77. Mandžukič 1 : 3
Záznam online reportáže

Londýn/Praha

Marně se kouč Arsenalu před prvním osmifinálovým duelem s mnichovským Bayernem utěšoval, že na scéně Ligy mistrů zažije jeho tým zázračnou proměnu a snad i zachrání zpackanou sezónu, nic platná nebyla Arsénu Wengerovi víra, že se mužstvo semkne a ukáže svou skutečnou sílu. Natož aby působil trenérův hněv a zloba, jíž zahrnoval všechny kolem sebe. Německému finalistovi loňského ročníku LM stačilo jedenadvacet minut, aby vrátil Kanonýry zpátky na zem. Vstřelil dva rychlé góly, a i když po přestávce vrátil Podolski domácím na chvíli naději, Mandžukič ji třináct minut před koncem zase uťal. Bayern tak má před odvetou, která se hraje v Allianz Areně 13. března, hodně slibné čtvrtfinálové vyhlídky. Ve druhém úterním duelu porazilo Porto doma 1:0 Málagu, která při své premiérové účasti v soutěži zaznamenala první prohru.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Gól! Hráči Bayernu slaví, brankář Arsenalu Wojciech Szczesny už jen zpytuje svědomí.

Článek
Fotogalerie

Dvě utkvělé představy měl před utkáním s Bayernem domácí kouč Arséne Wenger. Neinkasovat a neprohrát. Za pouhých sedm minut vzala první z jeho představ za své, po devadesáti minutách shořela i druhá...

Dvě morové rány na úvod

Na Kanonýry, v jejichž základní sestavě se neobjevil kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, totiž dopadly v samém úvodu přímo morové rány. Nejprve když Müller z pravé strany celkem pohodlně odcentroval, třiadvacetiletý Kross zůstal před šestnáctkou úplně volný a přesně mířenou střelou šanci proměnil, neboť jeho krajan v domácích službách Mertesacker na něho vystartoval příliš pozdě.

Domácím však mělo být ještě hůř... Čtrnáct minut po prvním úderu totiž schytal hned druhý. Po rohovém kopu sice gólman Szczęsny ještě stačil hlavičku Van Buytena vyrazit, ale proti dorážce Müllera už neměl šanci.

Pochopitelně že to výkon Gunners poznamenalo, celkem logicky jimi takové k.o. zacloumalo.  Zvláště, když jejich snažení se zápasem ještě něco udělat končilo před mnichovskou šestnáctkou, aniž by z ofenzivního snažení alespoň zahrozili. Za to Bayern hrál v klidu a pohodě, v defenzívě se počínal v duchu svých zvyklostí velice zodpovědně, přesnou kombinací pak rozebíral a kompaktním výkonem doslova deptal domácí tým. Minutu před přestávkou dokonce nescházelo mnoho, aby  Mandžukič vedení ještě bavorského klubu zvýšil.

Podolski vykřesal naději jen na chvíli

Jeho hlavička ale bránu minula, takže deset  minut po půli vykřesal německý legionář Podolski Arsenalu přece jen naději, neboť hlavou překonal reprezentačního kolegu Neuera. Kanonýři pochopitelně ožili, nadechli se a hnali se za vyrovnáním.

Střídající Giroud k němu měl po akci Rosického, který vystřídal ve stejné minutě Ramseye, hodně blízko, ale velkou šanci nezužitkoval. Neuer mu ji zlikvidoval, za což byli domácí ztrestáni. Po výpadu Robbena a přihrávce Lahma se totiž prosadil chorvatský kanonýr ve službách Bayernu Mandžukič, který míč protlačil do sítě a svému týmu tak zaslouženou výhru definitivně pojistil.

Gól přes protesty uznali

Porto mělo v úvodním poločase proti Málaze více ze hry i výraznější držení míče, ale pevnou obranu španělského nováčka soutěže neprolomilo. Vítěz LM z roku 2004 zlomil odpor hostů až na začátku druhého poločasu, když se jedenáct minut po přestávce trefil Joao Moutinho po spolupráci s Alexem Sandrem. Domácí záložník byl podle opakovaných záběrů v ofsajdové pozici, ale rozhodčí branku navzdory silným protestům Málagy uznali.

Čtvrtý tým španělské ligy se k vyrovnání nedostal a prohrál v letošní Lize mistrů včetně jejích předkol až v devátém utkání.

První osmifinálové zápasy fotbalové Ligy mistrů:
Arsenal - Bayern Mnichov 1:3 (0:2)
Branky: 55. Podolski - 7. Kroos, 21. T. Müller, 77. Mandžukič. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andäs (všichni Norsko). ŽK: Vermaelen, Sagna, Arteta, Podolski, Ramsey - Schweinsteiger, T. Müller, Lahm. Diváci: 59.974.
Arsenal: Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen - Wilshere, Arteta - Ramsey (72. Rosický), Cazorla, Podolski (72.Giroud) - Walcott.
Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Müller, Kroos (73. Gustavo), Ribéry (64. Robben) - Mandžukič (78.Gómez).
FC Porto - Málaga 1:0 (0:0)
Branka: 56. Joao Moutinho. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.). Diváci: 42.200.
Porto: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro - Lucho González (90.+1 Castro), Fernando, Joao Moutinho - Izmajlov (70. Atsu), Martínez, Varela (58. James Rodríguez).
Málaga: Willy - S. Sánchez, Demichelis, Weligton, Antunes - Joaquín (63. Portillo), Toulalan, Iturra (78. Camacho), Isco - Júlio Baptista (78. Piazón), Santa Cruz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články