Hlavní obsah

Rozčarovaný Wenger se chce v Mnichově pokusit o nemožné, hráči Arsenalu jsou ale realisty

Londýn/Praha

Pro kouče Arsenalu to byla rána. Pro hráče také, to se ví, ale ti na rozdíl od Wengera berou prohru s Bayernem a tudíž momentální osmifinálovou konstelaci mnohem střízlivěji. Zatímco trenér pořád doufá v postup, jeho svěřenci uznávají, že pouť Kanonýrů letošní Ligou mistrů končí. „Nechápejte mě špatně, ale musíme být realisty. Jsme v obtížné situaci, protože Bayern je doma velice silný, takže bychom se teď měli zaměřit na Premier League, abychom si v ní zajistili účast v příštím ročníku Champions League,“ doznával Theo Walcott, že evropský sen se rozplynul a podstatné pro Arsenal bude, aby se v domácí soutěži prodral alespoň na čtvrtou příčku.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Zklamaný Tomáš Rosický po zápase Ligy mistrů s Bayernem.

Článek
Fotogalerie

Takovou sprchu ani Arséne Wenger nečekal. Po nezdarech v lize a vyřazení z obou domácích pohárových soutěží doufal v probuzení na scéně Champions League. Jenže už po jedenadvaceti minutách byl svědkem těžkého otřesu svého týmu.

Wengerovy plány se zhroutily moc brzy

„Přitom jsme měli dobrý start do zápasu a úvodních pět minut jsme hráli dobře. Jenže hned první střela Bayernu na bránu znamenala gól, což způsobilo nervozitu v naší defenzívě. Soupeři to stačilo, protože je velice efektivním mužstvem, jenž dovede zužitkovat většinu šancí, jež si vytvoří," uznával Wenger, že jeho plány se zhroutily hned v samotném úvodu.

Za hlavní v prvním střetnutí s leaderem bundesligy totiž považoval neinkasovat. „I bezbranková remíza je slušným výsledkem dávajícím naději pro odvetu," zdůrazňoval hráčům před zápasem. Jenže jeho tým inkasoval během jedenadvaceti minut hned dvakrát.

„Pokud prohráváte o dva góly, je na této úrovni velice obtížné dostat se zpátky do hry. My se do ní přesto vrátili, neboť jsme nejen snížili, ale měli i velkou šanci na vyrovnání," narážel Wenger na příležitost střídajícího Girouda, která se zrodila po akci druhého náhradníka v sestavě Gunners Rosického.

„Jenže pak se stalo, co se stát nemělo - opět jsme nezachytili protiútok Němců, v nichž jsou velice silní."

Jsme přece Bayern, halasil Ribéry

„Super výsledek. Je to paráda, čeho jsme dosáhli. Musíme ale pokračovat dál, i když to nebude snadné, protože v Lize mistrů není snadný žádný zápas. Ale my jsme Bayern," halasil francouzský legionář v dresu bavorského klubu Frank Ribéry.

„Loni jsme dosáhli až na finále, což můžeme letos zopakovat, když prokážeme svou zralost a fotbalovou třídu. Proti Arsenalu jsme to svedli, protože vyhrát 3:1 na anglické půdě představuje pokaždé velký úspěch. A my si ho plně zasloužili," kvitoval trenér Bayernu Jupp Heynckes vystoupení svých svěřenců.

Netajil však, že ho mrzí inkasovaný gól z hlavy německého útočníka Podolského, který se navíc zrodil po standardní situaci. „Obvykle se nám to nestává, protože v takových situacích si počínáme v obraně velice pečlivě. Ale bylo tam hodně strkání a držení, takže k tomu dojít mohlo."

Zatímco mnichovský kouč narážel po vítězství na Emirates Stadium na reprízu loňského tažení k branám finále Ligy mistrů, jeho kolega na lavičce Arsenalu si uvědomoval, že pokus zachránit sezónu v nejprestižnější evropské soutěži skončil, jakmile začal.

Walcott: Soustřeďme se na Premier League

„Jsem velice zklamaný, ale pokusíme se o nemožné. Pojedeme do Mnichova a budeme se tam snažit hrát jako doma," sliboval Wenger bezprostředně po zápase, jedním dechem ale přiznával, v jak složité situaci se jeho celek ocitl. Z FA Cupu vypadl, v Lize mistrů prohrál doma 1:3, v Premier League ho teď čekají zápasy s Aston Villou a hned poté na Tottenhamu, na který jeho tým ztrácí čtyři body.

„Teď se musíme snažit hlavně dostat tam, kde bychom měli v lize být. V letošní sezóně jsme v ní už dosáhli několika pozitivních výsledků, takže si můžeme věřit a soustředit se na to, abychom stoupali tabulkou vzhůru. Ať mě nikdo špatně nechápe, ale musíme být realisty," přiznával Walcott, že hráči považují na rozdíl od trenéra šanci na úspěch v odvetě 13. března za fikci.

Reklama