Hlavní obsah

Rossoneri zničili Barcelonu! Kouzelník Messi si proti AC Milán neškrtnul

Radek Malina, ocSport.czPrávo
Aktualizováno

Poprava katalánských fotbalových kouzelníků! Fotbalisté AC Milán ve středečním úvodním duelu osmifinále Ligy mistrů pokořili FC Barcelonu. Takticky skvostným defenzivním představením nepustili hráče katalánského velkoklubu do jediné šance, sami dvakrát soka ztrestali za nepozornost a po vítězství 2:0 mají nakročeno do čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže Evropy! Ve druhém středečním utkání remizovalo Schalke na půdě Galatasaraye 1:1.

Foto: Felice Calabro, ČTK/AP

Sulley Muntari (vpravo) se raduje se svými spoluhráči z AC Milán z gólu. Vpravo smutný Xavi z Barcelony.

Článek
Fotogalerie

„Musíme uhlídat Messiho. On je klíč. Dělá rozdíl mezi Barcelonou a dalšími týmy. Musíme hrát sebevědomě, nikoliv zbrkle a držet míč," naplánoval taktiku trenér AC Milán Massimiliano Allegri. Hráči jeho strategii naplnili precizně.

Argentinský fenomén Messi se před zápasem pyšnil skvostnou sérií, když skóroval ve čtrnácti zápasech v řadě. Ale na San Síru během prvního poločasu mnoho ze svého umění nepředvedl.

Italský klub pracoval v defenzivě naprosto precizně. Milánští na vlastní polovině zahušťovali prostor, byli nesmírně agresivní, důrazní v osobních soubojích, při každém výpadu Barcelony vyplnili pokutové území a navíc protihráče bleskově napadali.

Kombinace Barcelony vázla

Fyzicky náročný styl nesl ovoce. Hosté se prakticky nedostali do šance, jindy parádní kombinace vázla. Bleskové přihrávky a rychlé přenášení hry se konalo v uctivé vzdálenosti od branky Abbiatiho.

Zato Valdés mezi tyčemi katalánského velkoklubu musel být ve střehu. Po šestnácti minutách totiž vyslal Kevin Prince Boateng křížný pas z levé strany, ale El Shaarawy byl v koncovce nepřesný. Vzápětí pak po rohovém kopu neobsazený Boateng pálil bez otálení z prvního doteku, balón však znovu o centimetry minul barcelonskou svatyni.

Do bojů po přestávce vstoupily oba týmy několika hodně ostrými zákroky. Všechny byly zdánlivě daleko, než aby hrozily gólovým nebezpečím. Jenže po milánském signálu dělovku Montoliva z třiceti metrů zablokovala hostující obrana tak nešťastně, že se balón odrazil do ruky Zapaty, což sudí posoudil jako situaci v rámci pravidel, a Boateng napálil hopsající míč z hranice pokutového území nechytatelně do sítě - 1:0.

Zkrvavené trenýrky Puyol musel vyměnit

Pak vládli doktoři obou týmů. Po hlavičkovém střetu Pazziniho s Puyolem hrál hostující stoper se zavázaným čelem a navíc v nových trenýrkách, protože původní měl zacákané krví. Čelo útočníka AC zdobila už po pár minutách nepřehlédnutelná boule.

Barcelonští měli problém s precizně zformovanou obranou milánského týmu, Messi byl neustále v obklíčení borců v černočerných dresech a o padesátém sedmém gólu v Lize mistrů si mohl nechat jen zdát.

Katalánci se do vyložené šance, jimiž v jiných zápasech jejich hra překypuje, nemohli dostat. Nebýt dalekonosné dělovky Iniesty a přímého kopu Xaviho, v obou případech s nepřesným koncem, prakticky by branku Abbiatiho neohrozili. Taktické představení domácích borců bylo naprosto precizní.

Lahůdku El Shaarawyho dokončil Muntari

A akce z 81. minuty v podání milánských fotbalistů byla lahůdkou, za niž by se nestyděli ani profesoři fotbalu z Katalánska. Zelenáč Niang si na rohu pokutového území vychutnal Puyola, jeho přihrávku posunul El Shaarawy vzduchem k Muntarimu, který balón uklidil nechytatelně podruhé do kouta Valdésovy branky - 2:0.

Fotbalisté AC Milán tak po necelých devíti letech slavili skalp favorizované Barcelony. Sedm zápasů nedokázali soka z Katalánska v Lize mistrů skolit. Až ve středu slavili vytoužený triumf.

Ujfaluši sledoval remízu Galatasaraye se Schalke

Schalke, které v posledních zápase neoplývá zrovna oslnivou formou, sehrálo úvodní zápas v Istanbulu proti Galatasarayi. Za tým, který nedávno opustil útočník Milan Baroš, nastoupily nové posily Wesley Sneijder i Didier Drogba.

Jen z tribuny sledoval zápas bývalý reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši, který se zbytkem stadiónu propukl v nadšení ve 12. minutě, když se nekompromisní ranou pod břevno prosadil Yilmaz, který vstřelil sedmý gól v letošním ročníku Ligy mistrů.

Na dvoubrankový náskok mohli navýšit Altintop a Drogba. Střelu útočníka Pobřeží slonoviny ale gólman Hildebrand zlikvidoval a Altintop nastřelil jen břevno. Vyrovnávací gól stihlo Schalke v závěru první půle, když se po Farfanově skvělém uvolnění prosadil střelou do odkryté brány Jones.

Ve druhé půli už branka nepadla, i když si oba týmy vypracovaly několik gólových přiležitostí. Do největších z nich se dostal Farfán, gólman Muslera na něj ale vždy vyzrál.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
AC Milán - FC Barcelona 2:0 (0:0)
Branky: 57. Boateng, 81. Muntari. Rozhodčí: Thomson (Skot.).
AC Milán: Abbiati - Abate, Mexes, Zapata, Constant - Ambrosini, Montolivo, Muntari - Boateng, Pazzini (75. Niang), El Shaarawy (87. Traoré).
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Puyol (88. Mascherano), Alba - Xavi, Busquets, Fábregas (62. Sánchez) - Pedro, Messi, Iniesta.
Galatasaray Istanbul - Schalke 04 1:1 (1:1)
Branky: 12. Yilmaz - 45. Jones. Rozhodčí: Collum (Skot.).
Galatasaray: Muslera ─ Sarioglu (84. Bulut), Kaya, Nounkeu, Riera ─ Altintop (66. Eboue), Melo, Inan, Sneijder (46. Ambarat) ─ Yilmaz, Drogba.
Schalke: Hildebrand ─ Höger, Höwedes, Matip, Kolasinac ─ Jones, Neustadter - Farfán, Draxler (84. Barnetta), Bastos ─ Huntelaar (75. Pukki).

Reklama

Související témata: