Hlavní obsah

Příliš kruté, bědují v Barceloně. Hrál vůbec Messi? drtí kritika hvězdného útočníka

Praha
Aktualizováno

Nezasloužená a krutá, tak hodnotí fotbalisté Barcelony prohru v úvodním utkání osmifinále Ligy mistrů na hřišti AC Milán. Italský klub doma slavil výhru 2:0, přitom v předešlých sedmi vzájemných zápasech nepoznali borci katalánského týmu hořkost porážky. V Katalánsku zavládlo zklamání, prohra bez vstřeleného gólu staví Barcelonu do velmi svízelné situace. A rozčarování panuje rovněž z výkonu Messiho, který po čtrnácti zápasech s gólovým zářezem vyšel v Itálii střelecky naprázdno.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Lionela Messiho Milánští zcela vymazali.

Článek
Fotogalerie

„Nepředvedli jsme náš nejlepší výkon, ale konečný výsledek je nezasloužený. Věděli jsme, že je velmi složité v Miláně uspět, domácí hráli velmi organizovaně, disciplinovaně a perfektně bránili," hodnotil středeční vystoupení na San Siru Jordi Roura, který Barcelonu vede při nemoci hlavního kouče Tita Vilanovy.

Barcelonští měli držení míče 66 procent, jenže to byla jediná klíčová statistika, kterou ovládli. Za celý zápas měli jen šest střeleckých pokusů, pouhé dva přitom směřovali mezi tyče. Domácí borci stříleli osmkrát, šestkrát přitom musel zasahovat brankář Valdés. A to ještě jeho spoluhráči tři další pokusy zablokovali, zatímco zadáci milánského týmu zastavili jen jednu nebezpečnou střelu.

„Vůbec nám nedovolili hrát naši hru. Nebyli jsme schopni vytvořit si jedinou šanci," posteskl si záložník Barcelony Andrés Iniesta. Španělský list Marca ho podrobil nelítostné kritice. „Nebyl schopný najít jedinou mezeru v obraně Italů," napsal uznávaný deník v komentáři.

Messi s nejnižším ohodnocením

Ještě větší sodu dostal hvězdný kanonýr Messi. Po čtrnácti zápasech, kdy pokaždé skóroval, vyšel na San Siru naprázdno. Milánští předem avizovali, že ustrážení hvězdného Argentince považují za klíčové. A taktický plán splnili dokonale. Messi neměl jedinou příležitost. „Kdyby nehrál, bylo to stejné. Byl vůbec na hřišti? Nevyšlo mu vůbec nic," uvedla Marca a ocenila výkon Argentince nejnižší známkou 1.

Borci katalánského klubu viděli jeden z klíčových okamžiků v ruce Zapaty, která předcházela prvnímu gólu Boatenga. „Myslím, že ruka byla zřetelná, ale sudí nepřipustil žádné debaty. Bylo naší chybou, že jsme si nedokázali vytvořit jedinou kloudnou příležitost," posteskl si barcelonský útočník Pedro. „První gól nás šokoval, otřásl mým mužstvem," tvrdil Roura. „Jasně, rozhodčí dělají chyby, ale nemá smysl se vymlouvat na jejich výkon. Hráli jsme špatně. Po prvním gólu jsme ztratili koncentraci," přiznával zkušený obránce Gerard Piqué.

Útočník Pedro věděl, že Katalánci za svým tradičním výkonem hodně zaostali: „Náš výkon nebyl vůbec dobrý. Domácí byli hodně blízko u sebe, my jsme byli pomalí, rozehrávka nám trvala příliš dlouho. Když jsem sledoval naši hru, viděl jsem snahu, ale šance jsme neměli žádné."

Puyol: Dali nám lekci z efektivity

Kapitán Barcelony Carles Puyol považoval dvoubrankovou prohru za velmi krutou. „Milánští byli disciplinovaní, takticky zápas zvládli skvěle a hlavně nám dali lekci z efektivity, protože když se podíváte na množství jejich příležitostí, neměli mnoho šancí. Je k nevíře, s jakým výsledkem se vracíme domů," přemítal obránce, který zápas po střetu s Pazzinim nedohrál kvůli tržné ráně na hlavě.

Piqué netajil, že dvoubrankové manko staví pro odvetu Barcelonu do velmi svízelné situace. Katalánci nesmí doma inkasovat, jinak budou k postupu potřebovat čtyři góly, což se s ohledem na středeční výkon zdá jako naprosté sci-fi. „Musíme být mnohem lepší a poučit se z utkání na San Siru, protože výsledek je skutečně špatný. Ale jsme Barcelona! Zvláště doma jsme silní," nevzdával se naděje na postup Piqué.

„Musíme zlepšit pohyb, rychleji přesouvat hru, a pak není důvod k pochybám o našich šancích na postup do čtvrtfinále," pronesl Puyol. „Nemyslím, že by mělo být rozhodnuto. Před vlastními diváky pro nás nebude nijak složité vrátit se do utkání. Milán fantasticky bránil, nám v zakončení chyběl klid. Řekněme si upřímně, byli skvělí v defenzívě, ale zaútočili jen dvakrát. Bohužel pro nás, oba útoky využili. V Barceloně půjde o zcela jiný příběh," neztrácel rovněž optimismus Roura.

Reklama

Související témata: