Hlavní obsah

Milán v ráji! Byli jsme téměř dokonalí, Messi už k nám nikdy nepřijede, smál se kapitán Italů

Praha

Catenaccio jako symbol potupy velkolepé Barcelony! Fotbalisté AC Milán coby jasný outsider osmifinálového souboje s katalánským velkoklubem nakročili ve středečním večeru vítězstvím 2:0 do čtvrtfinále. Přitom rozpoložení obou týmů nemohlo být odlišnější. Rossoneri jsou v italské lize třetí, na první místo ztrácejí jedenáct bodů a spíše odrážejí útoky na poslední pozici garantující alespoň předkolo Ligy mistrů. Barcelona suverénně vládne španělské lize s náskokem dvanácti bodů.

Foto: Felice Calabro, ČTK/AP

Sulley Muntari (vpravo) se raduje se svými spoluhráči z AC Milán z gólu. Vpravo smutný Xavi z Barcelony.

Článek

Balotelli z AC Milán oslavuje se svou přítelkyní vítězství nad Barcelonou

„Výsledek je pro nás naprosto nečekaný. Ale byli jsme skvělí," dmul se pýchou záložník Riccardo Montolivo. „Naše obrana byla téměř dokonalá," chválil spoluhráče brankář Cristian Abbiati. „Z obranného hlediska jsme sehráli mimořádný zápas," rozplýval se trenér AC Massimiliano Allegri, když si vychutnal ovace stadiónu San Siro bouřícího po vítězství 2:0.

Mezi fanoušky červenočerných byla i tenisová superstar Novak Djokovič. „Vyhráli jsme, užil jsem si parádní večer," napsal na svém účtu na twitteru a přidal fotku z bouřící milánské tribuny.

Vymazali Messiho

Stejně jako on byli s výjimkou příznivců Barcelony ve středu večer vysmátí v Miláně všichni příznivci červenočerných. „Hráči pochopili, co po nich žádám. Byli zodpovědní a zároveň trpěliví, nabídnuté příležitosti využili," chválil tým trenér Allegri. „Kouč nás skvěle připravil. Věděli jsme, že musíme uhlídat Messiho. Šlo o obtížný úkol, ale nedali jsme mu prostor, pořád kolem něj byli dva až tři hráči," vysvětloval klíč k úspěchu Sulley Muntari, autor druhého gólu.

Messi se na San Siru ve středu vůbec neprosadil a v pěti zápasech na milánském stadiónu vstřelil jediný gól. „Pravděpodobně už se sem nikdy nevrátí. Určitě pochopil, že to pro něj není dobré místo," smál se kapitán AC Milán Massimo Ambrosini.

„Zažil jsem na San Siru s AC několik magických večerů. Triumf nad Barcelonou nebyl zrovna esteticky krásný, ale Barcelona vás prostě nutí hrát takovým stylem. Musíte povýšit obranu nadevše. Když se podíváte do historie, nikdo je neporazil otevřeným fotbalem," vykládal Ambrosini.

Základem precizní obrana a bleskové brejky

Se spoluhráči s výjimkou dvou střel z uctivé vzdálenosti mířících však mimo brankovou konstrukci nedopustil skutečné gólové ohrožení Abbiatiho. „Byli jsme smíření s tím, že budeme hrát většinou bez míče. Ale Pazzini, El Shaarawy a Boateng precizně pracovali v defenzivě, a pak vyráželi k bleskovým výpadům, jimž Barcelona nevěnovala moc velkou pozornost," mínil Abbiati.

„Byli jsme velmi dobří v uzavírání všech prostorů na naší polovině. Věděli jsme, že má Barcelona větší držení míče, ale do šance jsme je nepustili. A když přišla naše příležitost, využili jsme ji, byť v prvním případě šlo z velké části o štěstí. Druhý gól byl však parádním fotbalovým představením," přemítal Ambrosini v připomínce akce trojice Niang, El Shaarawy, Muntari. „Potřebovali jsme velké vítězství po potížích letošní sezóny, která se nám zejména v první polovině nevydařila. Hlavně pro mladé kluky je triumf nad Barcelonou neuvěřitelně přínosný," přemítal Ambrosini. „Naplno jsme ukázali význam slova tým. Bojovali jsme jeden za druhého, protože proti Barceloně nemůžete uspět individuálním pojetím," připomínal útočník Giampaolo Pazzini.

Postupové oslavy ještě odložili

I přes senzační výsledek v Miláně nepropukli v žádné postupové oslavy.  „Vychutnali jsme si výhru nad gigantem, o víkendu nás čeká těžká bitva s Interem. Není důvod se stresovat odvetou v Katalánsku, kdy prostě znovu musíme hlavně precizně bránit, držet se blízko u sebe a nenechat na vlastní polovině žádný prostor," tvrdil Pazzini.

„V Barceloně budeme muset hrát ještě lépe, protože oni budou znovu kontrolovat hru a po dvoubrankové prohře budou nepochybně hrát s mnohem větším odhodláním. Paradoxně se budeme muset snažit ještě více útočit," přemítal Ambrosini. „Není důvod slavit. Všichni máme v paměti, jak jsme před rokem doma zvítězili o čtyři branky nad Arsenalem, a pak třikrát inkasovali v Londýně a jen těsně postoupili. Nikdo si nemyslí, že už jsme Barcelonu vyřadili," ujistil Abbiati.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal