Hlavní obsah

Obránce Realu Ramos umí krotit býky a fandí Barceloně. Teď si věří i na Rooneyho a spol.

Karel FeltPrávo

Šestadvacetiletý obránce Sergio Ramos bude dnes večer řídit obranu Realu Madrid na Old Trafford. Proti němu bude stát velká palebná síla. Především Wayne Rooney. „Je to vynikající útočník, ale Manchester United má i další skvělé ofenzivní hráče. Nebude to jen o něm, pálit budou i jiní,“ mínil španělský reprezentant pár desítek hodin před zápasem na klubových stránkách a pro španělská média.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Bude se Sergio Ramos radovat i po odvetném osmifinálovém duelu Ligy mistrů na Old Trafford?

Článek

„My jsme přijeli pro postup, to znamená, že musíme kontrolovat zápas a útočit. Po dvou vítězstvích nad Barcelonou během jednoho týdne zdravě stouplo naše sebevědomí. Vždyť něco takového se nikomu v posledních letech ještě nepovedlo. Neznamená to ale, že bychom Manchester podcenili. Na San Bernabeu nám ukázal svoji sílu. O té svědčí i suverénní vedení v Premier League. Přesto tvrdím, že jsme schopni v Manchesteru vyhrát," tvrdil rezolutně Ramos.

S Mourinhem se prý nehádal

V sobotu vstřelil v utkání La Ligy Barceloně vítězný gól na 2:1 a stal se hrdinou. Při tom na začátku roku o něm kouč José Mourinho pochyboval a dokonce ho nechal na lavičce náhradníků. Spekulovalo se o sporech mezi slavným koučem a podle mnohých odborníků nejlepším současném obránci světa. V každém případě nejlépe placeném.

„Žádné spory jsme spolu neměli, natož, abychom se pohádali. Kouč odpovídá za výsledky a sestavu, to plně respektuji. Brzy jsem ho přesvědčil, že to, co mu vadilo, mohlo být nějakým chvilkovým výpadkem," odmítal Ramos spekulace.

Penalta do kosmu

I když je mistrem světa a dvakrát i Evropy, loni se mu smál celý svět a po internetu o něm putovaly vtipy a obrázky, jak míč z jeho kopačky letí třeba do kosmu. V semifinálovém rozstřelu Ligy mistrů s Bayernem poslal míč vysoko nad bránu a společně s Cristianem Ronaldem i Kaká otevřeli cestu německého týmu do finále.

„Já vím, ta moje penalta upoutala všechny. Vtipů mi přišlo hodně, ale zpočátku jsem se jim moc nesmál. Později ano. Určitě na to budou fanoušci vzpomínat, ale pro mne je to minulost. Konečně, odčinil jsem to na EURO v semifinále s Portugalskem," vrátil se k asi nejslavnější neproměněné penaltě.

„Když se necítím, na penaltu nejdu. Jenže já se na ní cítil. V tu chvíli jsem přecenil svoje psychické síly. Bylo mi hrozně. Trpěl Real, jeho fanoušci i moje rodina. Rozhodně jsem si ale neřekl, že už nikdy na penaltu nepůjdu, to by bylo zbabělé," přiznal.

O necelé dva měsíce později šel na další. Tentokrát v semifinálovém rozstřelu na EURO s Portugalskem. Za záda gólmana poslal oblouček podobný slavné Panenkově bělehradské penaltě. „Řekl jsem trenéru Del Bosquemu, že klidně na penaltu půjdu, i když jsem je na rozdíl od ostatních spoluhráčů moc netrénoval. Věřil jsem si a zvolil tento způsob, který nikdo nečekal. Mnozí se otáčeli a skrývali obličej v dlaních při vzpomínce na penaltu s Bayernem... Pravdou je, že kdyby gólman zůstal stát, tak jsem byl asi zatracen a šel jsem domů pěšky," říkal už lehkým úsměvem.

K jeho slavným karambolům patří i upuštění Královského poháru před dvěma roky pod kola autobusu při oslavné jízdě Madridem. „Tenkrát jsem se strašně lekl. Ani nevím, jak se to stalo. Autobus možná prudčeji přibrzdil. Na ten okamžik nikdy nezapomenu, ale podstatné je, že jsme tu trofej získali. Letos máme možnost se s ní znovu polaskat, i když náš madridský rival Atlético nebude lehkým soupeřem. Barcelona v semifinále ale byla těžším. Už si dám větší pozor, ale nebudu se bát ten pohár vzít do ruky," říkal s úsměvem Ramos.

Barceloně fandí, ale jen v evropských pohárech

Sergio Ramos má rád překvapení. Jedním z nich bylo shození dlouhé hřívy a nechává si také rád narůst plnovous. „Mám rád změnu a péči o image považuji za důležitou. Chtěl jsem tím i naznačit, že už jsem jiný, klidnější," vysvětlil změnu.

Přiznal se také, že je fanouškem Barcelony. „Ale jen když hraje v evropských pohárech. To fandím i ostatním španělským týmům. Ona ta naše rivalita, i když je veliká, rozhodně není nijak nenávistná. To bychom s hráči Barcelony nemohli hrát v reprezentaci. A v té nám to funguje skvěle. Když hrajeme proti sobě, sleduje naše zápasy celý svět. Jsou vyhecované, přiznávám, že někdy až moc. Kolikrát si řekneme hodně ostrá slova, ale navzájem chápeme, v jaké to bylo situaci, a nikdy se k tomu nevracíme. Nikdo nikdy také nechtěl někoho i v té nejvypjatější chvíli zranit. Mnohem hůř než my hráči nesou tyhle zápasy rozhodčí," přiblížil svůj vztah k Barceloně Ramos.

K Ramosovým vášním patří i býčí zápasy. „Bylo mi splněno přání, postavit se proti býkovi. Jmenoval se Miura. Několikrát jsem ho muletou i navedl. Je to zvláštní pocit, protože jsem si uvědomil, co by se mohlo stát, i když kolem byli zkušení lidé, připravení zasáhnout. Měl jsem k tomu býkovi obrovský respekt. Rozhodně bych proti němu nevyrazil jako proti soupeřovu útočníkovi. Tenhle souboj tělo na tělo bych nepochybně prohrál, zatímco s útočníky soupeře mám pozitivní bilanci," přiznal se sobě vlastním nadhledem Sergio Ramos.

Reklama