Hlavní obsah

Dortmund si užívá největší úspěch za 15 let. Zaslouží si být ve finále, rozplýval se kouč Šachtaru

Mimořádný okamžik, skvělý výkon. Tak ohodnotil výkon svých svěřenců trenér Borussie Dortmund Jürgen Klopp. Německý mistr si v úterý připsal jednoznačnou výhru 3:0 nad Šachtarem Doněck a poprvé po patnácti letech si zahraje čtvrtfinále nejprestižnější evropské klubové soutěže, Ligy mistrů. A fotbalisté Dortmundu chtějí dojít ještě dál, jejich sebevědomí totiž roste s každým vyhraným zápasem.

Foto: Ina Fassbenderová, Reuters

Kouč Dortmundu Jürgen Klopp během osmifinálového duelu Ligy mistrů se Šachtarem Doněck.

Článek
Fotogalerie

V bundeslize ztrácí Borussia na vedoucí Bayern už 17 bodů, se svým aktuálně největším protivníkem vypadla i ve čtvrtfinále Německého poháru. Teď však mají v Dortmundu konečně pořádný důvod k radosti - po předchozí sezóně, ve které mladý tým sbíral potřebné zkušenosti, je letos Borussia v Lize mistrů k nezastavení.

Svěřenci Jürgena Kloppa v osmifinálové odvetě přejeli miliardářský Šachtar Doněck a před svými fanoušky drtí soupeře jakéhokoliv kalibru. Už v základní skupině odjížděli z vestfálského Signal Iduna Parku s prázdnou postupně Ajax, Real Madrid i Manchester City, teď se před domácími musel sklonit další zkušený soupeř. Letos Borussia nenašla v milionářské soutěži přemožitele.

„Jejich postup je zcela zasloužený. Borussia se prostě nedala porazit!" hlesl na oficiálních stránkách Šachťaru kouč Mircea Lucescu.

Klopp: Hráli jsme skvěle

O postupu Dortmundu bylo prakticky rozhodnuto už na konci prvního poločasu - po půl hodině se nejprve trefil hlavou stoper Santana, zaskakující za nemocného Hummelse, a šest minut nato skóroval i německý supertalent Mario Götze. V 59. minutě se ještě prosadil Polák Jakub Blaszczykowski a více než 65 tisíc domácích příznivců mohlo předčasně slavit.

„Pro celý tým je to mimořádný okamžik. Hráli jsme výtečně po nějakých 80 minut a pak už zápas dovedli do vítězného konce. Soupeř proti takovému výkonu neměl téměř žádnou šanci," nechal se na pozápasové tiskové konferenci slyšet trenér Borussie Jürgen Klopp. „Prostě jsme hráli naši hru, to je celé tajemství úspěchu. Tahle sezóna Ligy mistrů je pro nás nesmírně důležitá, cítíme velkou výzvu a už se těšíme na další zápasy. Chceme dojít tak daleko, jak to jen půjde," prohlásil Blaszczykowski.

Dortmund tak oživuje vzpomínky na ročník 1996/97, kdy celou soutěž vyhrál, i na sezónu 1997/98, kdy došel do semifinále. V Borussii zatím nikdo o nejvyšších metách nahlas nemluví, hráčům pasuje role černého koně Ligy mistrů. „V téhle fázi už nám nikdo žádné cíle neklade a to nám vyhovuje. Tým si teď hodně věří a je jedno, které mužstvo se nám postaví," vysvětluje Mario Götze.

Velký kompliment směrem k fotbalistům Dortmundu vysekl trenér Šachtaru Mircea Lucescu. „Zopakuji to, co jsem říkal už dříve. Doufám, že Borussia bude letos ve finále, určitě si to zaslouží. Je to obrovsky silný mančaft, který se prezentuje krásným fotbalem," vyslovil své přání rumunský trenér.

Postoupí fotbalisté Borussie Dortmund až do letošního finále Ligy mistrů?
Ano
47,3 %
Ne
52,7 %
Celkem hlasovalo 3903 čtenářů.

Reklama

Související témata: