Hlavní obsah

Pro Naniho výpad ve stylu kung fu by neměla Damková pochopení. Sudí ho vyloučil správně, tvrdí

Praha

Sama by se nerozpakovala ani chvíli a portugalskému legionáři ve službách Manchesteru United Nanimu by červenou kartu ukázala okamžitě. „Vyloučení nad slunce jasné,“ glosovala členka komise rozhodčích UEFA a šéfová českých sudí Dagmar Damková situaci z 56. minuty úterní osmifinálové odvety Ligy mistrů mezi Fergusonovými Rudými ďábly a Realem Madrid, po níž musel domácí záložník ze hřiště. Manchester dohrávající jen v deseti gradujícímu tlaku Bílého baletu neodolal, prohrál a na evropské scéně skončil.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Záložník Manchesteru United Nani (druhý zleva) vidí červenou kartu v utkání proti Realu Madrid.

Článek
Fotogalerie

Ve zmiňovaném okamžiku předvedl Nani výpad ve stylu kung fu. Těžko ho vinit, že by ho směroval na obránce Álvara Arbelou úmyslně a že by mínil soupeře zasáhnout. To však pro verdikt sudího žádnou roli nehraje.

„Jakmile noha s kolíky směřuje proti tělu protihráče nad úrovní kotníku, jde o zákrok, po němž nic jiného než červená karta následovat nemůže. Současný trend je v tomto směru jasný," glosuje Dagmar Damková rozhodnutí tureckého sudího Cuneyta Cakira, který nad vyloučením Naniho vůbec nezaváhal.

„Chránit zdraví hráčů představuje pro sudího prioritu. A není přitom podstatné, zda protihráče zasáhne či nikoli," tlumočí Damková přesný výklad pravidla, o němž se během osmifinálové odvety i po ní hodně debatovalo.

Turek Cakir byl dokonce viněn z toho, že podlehl důležitosti prestižního souboje, neboť mu chybí potřebné zkušenosti. „Absolutní nesmysl, protože turecký rozhodčí patří k nejlepším evropským sudím současnosti. Řídil semifinále evropského šampionátu, soudcoval semifinále Ligy mistrů, rozhodoval na mistrovství světa," odmítá Damková podobné škatulkování.

Stejně tak se jen usmívá obvinění, že Turek Cakir je proti anglickým klubům zaměřený, neboť v předchozích sezónách Champions League vyloučil Manchesteru City v Kyjevě Balotelliho,  Chelsea v Barceloně Terryho a nyní Manchesteru United Naniho. „Všichni by si ale měli uvědomit, že šlo o vyloučení naprosto správná. Stejně jako byla naprosto správná červená v úterním osmifinále," připomíná Dagmar Damková.

Reklama