Hlavní obsah

Jankulovski se cítil v Barceloně mezi hráči AC Milán jako doma

Karel FeltPrávo

Šest let oblékal Marek Jankulovski (35) dres AC Milán. Vyhrál s ním Ligu mistrů, mistrovství světa klubů, evropský Superpohár a získal i vysoko ceněné italské scudetto. Kvůli vážnému zranění musel předčasně s fotbalem skončit. Za bývalými spoluhráči z Milána se občas podívá. Jako spolukomentátor přímého přenosu úterního zápasu Ligy mistrů mezi FC Barcelona a AC Milán (20.45 h) na Prima Cool se s nimi potkal v pondělí večer na Nou Campu.

Foto: Sport.cz

Marek Jankulovski s fanoušky Barcelony.

Článek

Jaké bylo setkání s bývalými spoluhráči na Nou Campu?

Jako vždycky skvělé. Šest roků jsem s nimi byl v jedné kabině. Perfektně jsme si popovídali. Cítil jsem se mezi nimi báječně, jako bych se vrátil domů.

Kolik hráčů je v mužstvu z doby, kdy jste oblékal dres AC Milán?

Není to tak dávno, co jsem odešel, takže ještě hodně, i když se tým trochu obměnil. Jsou tam kapitán mužstva Ambrosini, gólmani Abbiati a Amelia, obránci Antonini, Abate, Bonera, Yepes... Hráčů, s nimiž jsem kopal, je tam asi tak dvanáct. Samozřejmě znám i ty nové.

Jaká je atmosféra v mužstvu po domácí výhře 2:0?

Velmi dobrá, ale uvědomují si, že je před nimi těžká odveta. Dobře vědí, že je na Nou Campu čeká večer čeká možná největší zápas sezóny, některé i v jejich dosavadní kariéře. Optimismus není nijak přehnaný.

Necítil jste přeci jenom určitou nostalgii?

Kdepak, to už mám za sebou. Vím, že všechno jednou končí. Naopak jsem byl rád, že jsem se s bývalými spoluhráči mohl setkat. Je velmi příjemný pocit, když vás nejen bývalí spoluhráči, ale i další členové realizačního týmu, a v neposlední řadě i vedení klubu, berou jako vlastního. Jsem moc rád, že se jednou za čas za klukama podívám.

Ptát se vás komu budete fandit, je asi zbytečné...

Samozřejmě AC Milán a věřím, že postup dotáhne.

Barcelona podle vyjádření na internetu věří, že zápas otočí. Jaká je atmosféra před zápasem?

Atmosféra je perfektní. Barcelona si doma věří, na stadiónu to bude pekelné. Zápas je vyprodaný, očekává se návštěva přes 90 000 diváků. Víra Katalánců je opodstatněná, vždyť FC Barcelona je v čele s Messim stále nejlepší tým na světě. Přesto věřím, že AC Milán postup vybojuje.

Co by měl AC Milán proti Barceloně v odvetě hrát?

To je těžké říct. Barcelona bude tlačit, držet míč a útočit. Kdyby se podařilo dát z nějakého brejku gól, bylo by to super. To by bylo klíčové. Snažit se jen bránit, by podle mne bylo chybou. Nevím, jestli by AC Milán i přes svoji výbornou defenzívu, tlak Barcelony celých devadesát minut vydržel.

Jako Ostraváka se vás zeptám, co říkáte famóznímu návratu Milana Baroše?

Jsem moc rád, že Milan Svůj návrat okořenil hattrickem. Když se vracel, říkal jsem, že ho to může znovu nastartovat. Lepší začátek si nemohl přát. Viděl jsem zápas s Hradcem přímo na promrzlých Bazalech. Bari potvrdil, že je pořád vynikající fotbalista. Nejen pro ty tři góly, ale nadchl mě, jak pomáhá mužstvu. Běhá, vrací se, útočí. Úplně mužstvo změnil. Baník bez něj byl úplně někde jinde. Sám dokázal změnit přístup k fotbalu nejen spoluhráčů, které strhl svým příkladem. A přivedl zpátky na Bazaly i fanoušky. Jestliže jich v zimě přijde dvakrát skoro deset tisíc, to je skvělé.

Reklama