Hlavní obsah

Barcelona díky Messimu otočila bitvu s AC Milán, Galatasaray vyřadil německé Schalke

Praha
Aktualizováno

Hvězdný útočník Lionel Messi zařídil pro Barcelonu dvěma góly postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. Katalánský celek zvítězil v odvetném utkání nad AC Milán 4:0, úvodní duel vyhráli hráči italského celku 2:0. Druhým postupujícím jsou překvapivě fotbalisté Galatasaraye Istanbul, kteří zvítězili na trávníku Schalke 3:2 a po úvodní remíze 1:1 slaví postup mezi osm nejlepších klubů Champions League.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi se raduje z gólu, který vstřelil AC Milán v odvetném utkání Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Barcelonské fotbalisty přivítalo na stadiónu Nou Camp devadesát tisíc diváků choreem v klubových barvách a nápisem "Jsme jeden tým". Domácím dokonale vyšel úvod. V páté minutě po kombinaci s Xavim našel skulinku mezi obránci Messi a z hranice šestnáctky zavěsil povedenou střelou do horního růžku.

Katalánci mohli chvíli poté přidat z velkého tlaku druhou branku. Iniestovu dělovku ale vytáhl brankář Abbiati a z dorážky minul hlavou Messi. Gólman AC musel konečky prstů vytěsnit i dalekonosný pokus Xaviho.

Velkou příležitost hostů neproměnil ve 38. minutě Niang, který po chybě Mascherana postupoval sám na brankáře Valdése, ale trefil jen tyč. Prakticky okamžitě se změnilo skóre na druhé straně. Iniesta přistrčil míč Messimu a držitel čtyř Zlatých míčů umístěnou přízemní střelou vymazal náskok Milána.

Messi se s 58 brankami v LM osamostatnil na druhém místě historické tabulky střelců před Nizozemcem Ruudem van Nistelrooijem, který dal o dva zásahy méně. První je Španěl Raúl s 71 góly.

Rozhodující gól vstřelil Villa

Barceloně se povedl i úvod druhého poločasu. Xavi našel v 55. minutě další finální přihrávkou Villu, jenž z pravé strany obstřelil Abbiatiho. Domácí se v závěru stáhli do obrany, protože italskému mužstvu by i za stavu 0:3 stačil k postupu jediný gól.

Milán vrhl vše do útoku, což se mu nakonec nevyplatilo. Barceloně definitivně pojistil postup ve druhé minutě nastavení z protiútoku Alba. Domácí si zahrají čtvrtfinále Ligy mistrů pošesté za sebou.

Yilmaz dotáhl v tabulce střelců LM Ronalda

Schalke se povedl doma v Gelsenkirchenu začátek utkání. V 17. minutě se po odraženém rohovém kopu dostal k míči nehlídaný Neustädter, jenž neměl problém zakončit do odkryté branky.

Domácí však postupové vedení neudrželi. Nejprve ve 37. minutě vyrovnal dalekonosnou ranou bývalý hráč Schalke Altintop a tři minuty před pauzou otočil skóre Yilmaz. Útočník Galatasaraye se osmým gólem v LM dotáhl na nejlepšího střelce Cristiana Ronalda z Realu Madrid.

Schalke zareagovalo v 63. minutě, když se zblízka prosadil Bastos. Galatasaray však ustál tlak domácích a nakonec i vyhrál, protože se v páté minutě nastavení prosadil střídající Bulut.

Německý celek na své půdě poprvé v historii v evropských pohárech podlehl tureckému soupeři. Galatasaray se dostal do čtvrtfinále elitní soutěže poprvé od roku 2001.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
FC Barcelona - AC Milán 4:0 (2:0)
Branky: 5. a 40. Messi, 55. Villa, 90.+2 Alba. Rozhodčí: Kassai (Maď.). Diváci: 95.000. První zápas: 0:2, postoupila Barcelona.
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Mascherano (77. Puyol), Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro (83. Adriano), Messi, Villa (76. Sánchez).
Milán: Abbiati - Abate, Mexés, Zapata, Constant - Montolivo, Ambrosini (60. Muntari), Flamini (75. Krkic) - Niang (60. Robinho), Boateng, El Shaarawy.
Schalke 04 - Galatasaray Istanbul 2:3 (1:2)
Branky: 17. Neustädter, 63. Bastos - 37. Altintop, 42. Yilmaz, 90.+5 Bulut. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 54.142. První zápas 1:1, postoupil Galatasaray.
Schalke: Hildebrand - Učida, Höwedes, Matip, Kolasinac - Höger (85. Meyer), Neustädter (46. Fuchs) - Farfán, Draxler, Bastos - Pukki (85. Obasi).
Galatasaray: Muslera - Eboué, Kaya (79. Zan), Nounkeu, Riera - Felipe Melo - Altintop, Sneijder (70. Amrabat), Inan - Drogba, Yilmaz (86. Bulut).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články