Hlavní obsah

Arsenal uspěl v Mnichově, ale z postupu se raduje Bayern. Do čtvrtfinále LM prošla také Málaga

Mnichov
Aktualizováno

Fotbalisté londýnského Arsenalu i s Tomášem Rosickým zvítězili ve středeční odvetě osmifinále Ligy mistrů na půdě Bayernu Mnichov 2:0, ani nečekaný úspěch jim však nezaručil postup do další fáze. V Allianz areně se po zápase nakonec radovali domácí hráči, kteří první duel v Londýně vyhráli 3:1 a zásluhou více gólů vstřelených na hřišti soupeře prošli do čtvrtfinále. To si zahraje také španělská Málaga, která v druhém utkání porazila na domácí půdě Porto 2:0 a smazala tak jednogólový náskok svého soupeře z předchozího zápasu.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Tomáš Rosický (vlevo) zklamaně kráčí po trávníku mnichovské Allianz areny.

Článek
Fotogalerie

Arsenal potřeboval k postupu vstřelit minimálně tři góly, tedy stejně, kolik jich bavorský celek doma inkasoval v celém ročníku milionářské soutěže. Proto toužil po rychlé trefě a ta skutečně přišla.

Prsty v ní měl Rosický, který nastoupil v základní sestavě teprve podruhé v této sezóně Ligy mistrů či anglické ligy. Už ve 3. minutě poslal do pravého křídla Walcotta, jehož střílený centr napálil do sítě Giroud.

Místo dalšího tlaku se však Arsenal často stahoval na vlastní polovinu a utápěl se v nepřesnostech. Rosický, který odehrál celý zápas, se snažil hru rozhýbat a neustále nabádal spoluhráče k napadání, jenže marně. Byl však hodně aktivní a bojoval. Dokonce za ostrý skluz na Robbena obdržel žlutou kartu od českého sudího Pavla Královce.

Bayern se bez větších obtíží bránil a čekal na brejky. Velkou šanci měl v 67. minutě Robben, který po Müllerově patičce běžel sám na brankáře Fabiaňského, jenž ho ale vychytal. Až v 86. minutě vyšla Arsenalu standardní situace, při které v těžké pozici hlavičkoval Koscielny přesně k tyči a ještě vykřesal naději. Vytoužený třetí gól však už Arsenal nestihl a vypadl. Anglie tak bude poprvé od sezóny 1995/96 bez zastoupení ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Porto dohrávalo v deseti a v Lize mistrů končí

Do druhého středečního utkání si Porto přivezlo z domácího duelu nejtěsnější výhru. Málaga mohla ztrátu dohnat po gólu Savioly, jenže jeho dorážka nebyla uznána kvůli předchozímu faulu Júlia Baptisty na brankáře. Faulován byl ale nejspíš sám brazilský záložník.

Domácí to mrzet nemuselo. Dvě minuty před poločasem si připravila střelu největší hvězda týmu Isco a technickou ranou z 18 metrů zařídil vyrovnání dvojzápasu. Krátce po změně stran dostal druhou žlutou kartu hostující Defour a Porto dohrávalo v deseti.

Rozhodující okamžik přišel v 77. minutě, kdy si na rohový kop naskočil Santa Cruz a hlavou zařídil postup španělského celku. V tu chvíli byl na hřišti sotva tři minuty. Porto se sice ještě snažilo o postupovou trefu, ale domácí obrana byla neprostupná.

Čtvrtfinálové dvojice určí páteční los, který se koná od 12 hodin SEČ ve švýcarském Nyonu.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Bayern Mnichov - Arsenal 0:2 (0:1)
Branky: 3. Giroud, 86. Koscielny. Rozhodčí: Královec - Wilczek (oba ČR), Slyško (SR). Diváci: 68 000. První zápas: 3:1, postoupil Bayern.
Bayern: Neuer - Lahm, Dante, Van Buyten, Alaba - Javi Martínez, Luiz Gustavo - Müller, Kroos (78. Timoščuk), Robben - Mandžukič (73. Gomez). Trenér: Heynckes.
Arsenal: Fabiaňski - Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Rosický, Arteta, Ramsey (72. Gervinho), Cazorla - Walcott (72. Oxlade-Chamberlain), Giroud. Trenér: Wenger.
Málaga - Porto 2:0 (1:0)
Branky: 43. Isco, 77. Santa Cruz. Rozhodčí: Rizzoli - Stefani, Faverani (všichni It.). Diváci: 28 000. ČK: 49. Defour (Porto). První zápas: 0:1, postoupila Málaga.
Málaga: Willy - Gámez, Weligton, Demichelis, Antunes - Joaquín (88. Camacho), Toulalan, Iturra, Isco - Saviola (78. Piazón), Júlio Baptista (74. Santa Cruz). Trenér: Pellegrini.
Porto: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro (70. Atsu) - Lucho González, Joao Moutinho (46. Rodríguez), Fernando - Defour, Martínez, Varela (58. Maicon). Trenér: Pereira.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal