Hlavní obsah

Barcelona zavrženého syna Ibrahimovice neuhlídala a přišla o výhru, Bayern převálcoval Starou dámu

Praha

Zatímco fotbalisté Barcelony si v samém závěru první čtvrtfinálové partie Ligy mistrů v Paříži zkomplikovali život, neboť dovolili svému zavrženému synovi Ibrahimovicovi, aby nejprve odpověděl na vedoucí gól Messiho a ve čtvrté minutě nastavení připravil vyrovnávací trefu pro Matuidiho, finalista loňského ročníku Bayern Mnichov pojede k odvetě do Itálie s luxusním dvougólovým náskokem. Na domácím hřišti totiž Juventus Turín převálcoval a vyhrál naprosto zaslouženě, takže postup do semifinále se mu doslova vnucuje.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Zlatan Ibrahimovic a Blaise Matuidi z PSG svými trefami připravili favorizovanou Barcelonu o výhru.

Článek
Fotogalerie

Už po čtyřech minutách si v pařížském Parku princů pohrál domácí Argentinec Lavezzi s obranou Katalánců, ale v obrovské příležitosti trefil jen tyč. Pařížský tým, v jehož základní sestavě se objevil Beckham, ale i tak vyprovokoval k ofenzivnímu snažení. Gólman Valdes ovšem zlikvidoval bombu Ibrahimovice z trestného kopu, stejně jako si poradil s několika závary před svou bránou, takže Barcelona přečkala úvod bez problémů a po dvaceti minutách začala sama přebírat herní iniciativu.

Pokusy Iniesty sice ještě cíl nenašly, ale když sedm minut před přestávkou našel Dani Alves přesnou přihrávkou pozapomenutého Messiho, argentinský fotbalový bůh mířil levačkou přesně. Sirigu v bráně domácích neměl proti jeho střele nárok!

Pro francouzský celek pochopitelně tvrdý direkt, z něhož se do přestávky nevzpamatoval, takže Katalánci režírovali zápas k obrazu svému. Ve druhé půli, do níž už zraněný Messi nenastoupil, se o to snažili pochopitelně také, i když Ancelottiho svěřenci postupně přidávali a snažili se alespoň o vyrovnání...

A skutečně se ho dočkali. Jedenáct minut před koncem trefil Thiago Silva tyč, po zmatcích před Valdesem se dostal míč k Ibrahimovicovi a zavržený barcelonský syn ho propálil do sítě. Radost domácích však měla krátké trvání... Sanchéz unikl, italský gólman ve službách Paris SG ho fauloval a z nařízené penalty vrátil Xavi Hernández Barceloně opět vedení.

Španělé ho ovšem neuhájili... Domácí se vrhli do závěrečného náporu, ve čtvrté minutě nastavení vyhrál Ibrahimovic v šestnáctce hlavičkový souboj, Matuidi po jeho přiklepnutí prostřelil za přispění teče Valdese, a zachránil tak pro Paris SG alespoň remízu.

Alaba šokoval Starou dámu

Pro Juventus, který se dostal do čtvrtfinále Ligy mistrů po sedmi letech, začal zápas v Mnichově doslova  šokem. Hned po rozehrání totiž chyboval Pirlo, domácí Schweinsteiger předal míč mladému Rakušanovi Alabovi, jenž ze třiceti metrů za přispění teče jednoho z obránců překvapil Buffona. A to všechno už po šestadvaceti sekundách, což znamenalo devátý nejrychlejší gól v celé historii Ligy mistrů.

Pro turínskou Starou dámu, která neprohrála v evropských pohárech na cizích hřištích v devíti předchozích zápasech po sobě, samozřejmě nečekaná rána do vazu. A Italům mohlo být ještě hůř, protože Nizozemec Robben hned poté, co v 16. min. vystřídal zraněného Kroose, měl další obrovskou šanci. Buffon se však vytasil s výtečným zákrokem, při střele Ribéryho o čtyři minuty později si úlevně oddechl, neboť míč těsně míjel tyč. Robben dopadl po půlhodině podobně, takže Juventus chvíle hrůzy přežil a po prvním poločase, jenž se hrál výhradně pod taktovkou Bayernu, prohrával jen jednobrankovým rozdílem.

Po přestávce ovšem finalista loňského ročníku Ligy mistrů svou převahu zúročil. Centrovaný míč totiž Buffon vyrazil jen k Mandžukičovi, který vyzval ke skórování Müllera. Ten se nemohl před prázdnou bránou mýlit, takže Bayern pojede k odvetě s víc než slibným náskokem.

První čtvrtfinále Champions League
Paris St. Germain - Barcelona 2:2
Branky: 79. Ibrahimovic, 90.+4. Matuidi - 38. Messi, 89. Xavi z penalty. Rozhodčí: Stark (Něm.). ŽK: ŽK: Beckham, Matuidi, Ibrahimovic, Sirigu - Mascherano, Alba, Dani Alves. Diváci: 45 000. Poločas 0:1.
Bayern Mnichov - Juventus Turín 2:0
Branky: 1. Alaba, 63. T. Müller. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.) ŽK: Mandžukič - Chiellini, Vidal , Lichtsteiner . Diváci: 68 000. Poločas 1:0.

Reklama

Související témata: