Hlavní obsah

Kouč Bayernu se rozplýval nad hráči i sám nad sebou, Robben ale připomínal: Počkejme, jedno varování už jsme dostali

Chválil hráče, nezapomněl ani sám na sebe... „Věnoval jsem studiu hry Juventusu hodně času a bylo patrné, jak dobře jsme na utkání připraveni. Tvůrce hry Italů Pirla jsme dostali ze hry, takže náš záměr dokonale vyšel. Nemluvě o tom, že jsme proti italskému mistru hráli prvotřídní fotbal a zápas měli plně pod kontrolou,“ kvitoval sedmašedesátiletý kouč mnichovského Bayernu Jupp Heynckes po výhře 2:0 v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů výkon svých svěřenců i účinnou taktiku, kterou nachystal. Pravdou je, že mu vyšla dokonale.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Taktický plán vyšel kouči Bayernu Mnichov Juppu Heynckesovi skvěle.

Článek
Fotogalerie

Andreu Pirla, který tvoří hru Juventusu, domácí fotbalisté dokonale eliminovali, což byl základ. „A nebylo to tím, že by Pirlo měl špatný den. Dostali jsme ho prostě od samého začátku pod tlak, stejně jako ostatní hráče Juventusu," vyvracel autor druhého gólu Bayernu Thomas Müller námitky, že zkušenému Pirlovi zápas prostě nevyšel.

Rychlý gól obrovsky pomohl

„Moji svěřenci ho měli okamžitě napadat, aby nemohl hrát. Fungovalo to," liboval si i trenér Heynckes, že jeho záměry vyšly.

Určitě i proto, že dvacetiletý rakouský legionář v dresu Bayernu David Alaba vstřelil vedoucí gól už po šestadvaceti vteřinách, což byla devátá nejrychlejší trefa v celé historii Ligy mistrů.

Deset nejrychlejších gólů v Lize mistrů
10,12Roy Makaay (Bayern Mnichov)7. 3. 2007proti Realu Madrid (2:1)
10,60Jonas (Valencie)1. 11. 2011proti Leverkusenu (3:1)
20,07Gilberto Silva (Arsenal)25.9. 2002proti Eindhovenu (4:0)
20,12Alessandro del Piero (Juventus)1. 10. 1997proti Manchesteru United (2:3)
21,06Clarence Seedorf (AC Milán)28. 9. 2005proti Schalke (2:2)
24,00Alexandre Pato (AC Milán)13.9. 2011proti FC Barcelona (2:2)
25,20Marek Kincl (Rapid Vídeň)2.11. 2005proti FC Bruggy (2:3)
25,54Dejan Stankovič (Inter Milán)5. 4. 2011proti Schalke (2:5)
26,00David Alaba (Bayern Mnichov)2.4. 2013proti Juventusu (2:0)
28,21Mariano Bombarda (Tilburg)20. 10. 1999proti Spartě Praha (3:4)

„Pro nás to bylo skvělé, pro Juve trefa představovala šok. Buffon je vynikajícím brankářem, ale když se podíváte na let míče, bylo opravdu těžké, aby střelu zlikvidoval. Sám ostatně dobře vím, jak nebezpečné Davidovy rány jsou," zastával se gólman Bayernu Manuel Neuer svého zkušeného kolegy Buffona, který neměl při dalekonosné ráně Alaby úplně čisté svědomí.

Rychlé vedení samozřejmě Bayernu obrovský pomohlo, takže soupeře válcoval a připravoval si šanci za šancí. Jen druhý gól dlouho nepřicházel...

„Můžeme mluvit o štěstí, že nakonec u dvou branek zůstalo," přiznal Gianluigi Buffon, že prohra 0:2 je pro jeho Starou dámu nakonec milosrdná. „Moje vnitřnosti mně říkají, že jsme měli přidat ještě nějaký gól," podotýkal i Bastian Schweinsteiger.

Robben: Jedno varování stačilo

„Počkejme a uvidíme, zda dvougólový náskok bude stačit. Už jednou jsme byli varováni. V osmifinále s Arsenalem si po naší výhře 3:1 v Londýně všichni také mysleli, že pohárová partie je rozhodnuta, abychom se pak doma třásli o postup a byli z výsledku naštvaní," připomínal Arjen Robben porážku 0:2 a varování, jehož se dostalo Bayernu v předchozím kole Ligy mistrů.

„Ale bylo to pro nás dobré ponaučení," poznamenal nizozemský legionář, který se na hřišti objevil až poté, co se zranil Toni Kroos. „Bylo těžké přijít z lavičky už po patnácti minutách, protože jsem se nestačil vůbec zahřát a musel se rychle přizpůsobit vysokému tempu hry," přiznával na serveru uefa.com. „Hráli jsme ale velice sebejistě a dobře, měli zápas pod kontrolou, dominovali jsme v něm a zasloužili si vyhrát," glosoval Robben duel s Juventusem, v němž měl sám hned po příchodu na hřiště několik velkých šancí, které ale spálil, nebo mu je zlikvidoval Buffon.

Neuer: Titul a pak postup

„Po dvougólové výhře jsme v dobré pozici, protože se nám podařilo udržet čisté konto, ale zatím jsme ještě ničeho nedosáhli. Juve bude hrát před svými fanoušky úplně jinak," varoval před přehnaným optimismem i Bastian Schweinsteiger.

„Nebylo by rozhodně na škodu, abychom už tento víkend zvládli zápas s Eintrachtem Frankfurt a zajistili si titul. K turínské odvetě proti Juventusu by se nám nastupovalo s větším klidem," připomínal gólman Neuer, že následující dny budou pro Bayern a jeho úspěšnou sezónu klíčové.

„Podali jsme prvotřídní výkon, který na mě skutečně zapůsobil. Teď ho musíme zopakovat příští středu v Turíně, kde bude stejně důležité jako doma udržet čisté konto," připomínal navýsost spokojený trenér Jupp Heynckes.

Reklama

Související témata: