Hlavní obsah

Vyrovnáváme se s žalem, zní z PSG. Barcelonu spasil až nepostradatelný hrdina Messi

Pošesté po sobě postoupila Barcelona do semifinále Champions League, což se nikomu jinému nepovedlo, ale nebýt Messiho, kdo ví, jak by tentokrát dopadla. Teprve když se po hodině čtvrtfinálové odvety božský Argentinec na trávníku Nou Campu objevil, byli Katalánci schopni skóre s Paris SG alespoň vyrovnat a díky remíze postoupit. „Je prostě tak důležitým hráčem, že už jeho pouhá přítomnost ovlivňuje naši hru,“ přiznal barcelonský asistent Jordi Roura, jenž mužstvo opět vedl.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Smutný útočník Paris Saint-Germain Zlatan Ibrahimovic krátce po vyřazení z Ligy mistrů od Barcelony.

Článek
Fotogalerie

V Pařížanech se pocity tříštily. Na jedné straně zklamání, že v Lize mistrů končí, na straně druhé pýcha, že je Barcelona sice vyřadila, ale ani v jednom ze čtvrtfinálových utkání nad nimi nevyhrála.

Ancelotti cítil lítost i hrdost

„Skutečně cítím lítost a hrdost zároveň. Hrdost nad tím, že jsme udělali vše pro to, abychom vyhráli a postoupili, lítost z vyřazení," přiznával italský kouč ve službách Paris Saint Germain Carlo Ancelotti do kamer Canal +.

„Mohl to pro nás být fantastický večer, protože jsme hráli dobře a dokázali, že jsme nepřijeli do Barcelony jen bránit. Teď nějaký čas potrvá, než se vyrovnáme se žalem, který v nás je. Ukázali jsme ale naši sílu. Podali důkaz, že za rok se můžeme dostat dál než jen do čtvrtfinále. Že můžeme Ligu mistrů třeba i vyhrát."

I Ancelotti pochopitelně přiznával, jak velký vliv na hru domácího týmu měl příchod spasitele Messiho. "Dodal mu sebevědomí, jež barcelonským hráčům do jeho příchodu přece jen trochu scházelo. Zase potvrdil, jakým fantastickým fotbalistou je."

Příčinu vyřazení však viděl italský trenérský má hlavně v prvním zápase před týdnem v Paříži. „Tam jsme hráli s přílišným respektem a obavami ze soupeře, z čehož se zrodila remíza 2:2, která pro nás nebyla dobrá," připomínal.

I tak jeho tým sahal na Nou Campu po postupu a teprve nasazení Messiho sedícího s lehkým zraněním utrpěným v prvním čtvrtfinále přes hodinu jen na lavičce mezi náhradníky všechno změnilo. Proto je Argentinec znovu veleben jako barcelonský spasitel, neboť akcí, po níž Villa nahrál Pedrovi na vyrovnávací gól, vlastně Argentinec zachránil remízu a postup.

Až když přišel Messi...

„To on vytvořil na hřišti rozdíl mezi námi a soupeřem, protože po jeho příchodu se naše hra změnila. Byl jako vždy skvělý a patří mu náš dík," vychvaloval Messiho i autor vyrovnávací trefy Pedro.

„Byli jsme dohodnuti, že půjde na hřiště, kdyby se snad pro nás zápas nevyvíjel dobře. A to jsme také udělali," vysvětloval asistent Roura, proč nechal Messiho tak dlouho na lavičce.

„Je prostě nejlepším fotbalistou na světě a už jeho pouhá přítomnost mění naši hru," přidal se k všeobecné chvále na Messiho adresu David Villa. „Protiútoky Saint-Germain byly smrtící, což jsme dopředu věděli, neboť soupeř na ně má pravé typy hráčů. Připustili jsme jich však až příliš, což se nám v jiných zápasech nestává. I proto jsme museli o postup hodně bojovat, ale nakonec jsme měli navrch zaslouženě."

Výběr mezi protivníky není

Barcelona je pošesté po sobě v semifinále Ligy mistrů a dobře ví, že mezi madridským Realem, mnichovským Bayernem a Borussií Dortmund si při pátečním losování těžko vybere soupeře, který by jí vyhovoval ze všech nejvíc.

„Šestou účastí v semifinále jsme dokázali naši kvalitu a sílu, takže se neobáváme nikoho. Ostatně, mezi soupeři si nevybereme," reagoval na případné protivníky asistent Roura.

„Současný Real je jedním z nejlepších týmů v historii, oba německé kluby jsou rovněž hodně silné, takže vybírat se skutečně nedá," notoval si s trenérem Gerard Piqué.

Reklama

Související témata: