Hlavní obsah

Kouč Bayernu šokoval. Guardiolovu konzultaci před semifinále s Barcelonou odmítl

Touha mnichovského Bayernu po všech třech trofejích, které může v letošní sezóně získat, je obrovská. Odhodlání odčinit loňské nevydařené finále Ligy mistrů, v němž padl po penaltovém rozstřelu s Chelsea, ještě větší. Problém je však v tom, že cestu za naplněním těchto cílů zkřížila bavorskému velkoklubu Barcelona. „Evropský fotbal nese její pečeť, neboť ona určuje jeho vývoj a směr,“ uznával před dnešním prvním večerním semifinálovým zápasem Champions League trenér Bayernu Jupp Heynckes, jak těžký úkol před jeho týmem stojí. Přesto věří ve zdar své mise, která se v létě završí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Trenér Jupp Heynckes (vpředu), stejně jako hráči mnichovského Bayernu by chtěli prožívat podobnou radost i dnes večer po zápase s Barcelonou.

Článek

Po losování v Nyonu všichni fotbaloví experti upozorňovali, v jak obrovské výhodě Bayern v zápasech s Barcelonou bude. Nejenže ho povede zkušený stratég Jupp Heynckes, ale s konzultací pomůže a radu nabídne i extrenér Barcelony Josep Guardiola, který se v létě mnichovského klubu ujme.

Heynckes: Soupeře znám dokonale

Čtyřiadvacet hodin před první partií s Katalánci však Heynckes šokoval. „Žádnou konzultaci, natož radu jsem nepotřeboval a nepotřebuji, protože Barcelonu znám stejně dobře jako své mužstvo," odmítl sedmašedesátiletý trenér, že by snad se svým nástupcem Guardiolou probíral strategii a taktiku.

„Největší síla Barcelony tkví v její filosofii a jasné koncepci. V mužstvu má spoustu hráčů, kteří vyrostli v její akademii, která vychovala nejen top fotbalisty, ale i skutečné osobnosti. A to musí být patrné, protože čím déle jsou hráči spolu, tím lépe chápou a rozumí jeden druhému. A také k sobě mají větší úctu," rozpovídal se Heynckes.

Recept, jaký na Barcelonu nachystal, však prozradit nemínil. To španělský legionář ve službách Bayernu Javi Martínez byl přece jen sdílnější.

„Nejen před Messim, ale před celou Barcelonou se musíme mít na pozoru. Nesmíme opustit náš styl hry, musíme si počínat jako tým a nedovolit soupeři, aby držel míč," rozpovídal se Martínez, který přišel do Bayernu loni v srpnu za 40 miliónů eur z Atlétika Bilbao.

Absence Mandžukiče kouče netrápí

„A my tým jsme. Pokud bych měl dvěma slovy shrnout, co se skrývá za letošními úspěchy Bayernu, pak je to právě týmová práce," přitakával Heynckes. „I proto hrajeme nejmodernější fotbal v klubové historii," dodával a dokonce přiznal, že absence distancovaného chorvatského snajpra Mandžukiče ho zdaleka netrápí tak, jak by se dalo očekávat.

„Mám k dispozici nejúspěšnějšího zahraničního útočníka bundesligy Pizarra a zároveň i Goméze, hráče roku a střelce, jenž při našem posledním tažení Ligou mistrů dal dvanáct branek. Nádhera z takovéto dvojice vybírat," rozpovídal se Heynckes a dodal, že zraněného Kroose nahradí Robben.

Xavi vysekl Bayernu poklony

Asistent Barcelony Jordi Roura, který povede mužstvo i tentokrát namísto postupně se zotavujícího kouče Tita Villanovy, měl se sestavou starosti mnohem větší. To proto, že do poslední chvíle nebylo jasné, zda se zraněný Argentinec Messi objeví v základní sestavě

„Uvidíme, jak se bude cítit a hlavně jaký ortel lékaři. Vyslechneme jejich doporučení a teprve pak rozhodneme," vyhýbal se Roura přímé odpovědi, jak na tom Messi je. „Hráč jeho kvalit je pro nás pochopitelně nesmírně důležitý, ale i bez něho jsme vyhráli spoustu důležitých zápasů. Musíme se však držet našeho systému."

„A také nepůjčovat domácím míč, protože takový scénář je pro ně nejhorší," prozrazoval kapitán Španělů Xavi Hernandéz, s čím Barcelona vyrukuje. „Bayern je velice kompletním týmem, jehož hra na nás udělala velký dojem. Jeho hráči jsou fyzicky skvěle připravení, což je patrná především na středové řadě, krajní obránci se vytrvale věnují podpoře ofenzívy, všichni do jednoho jsou jistí v práci s míčem, a proto ho málokdy ztratí," naznačoval Xavi, co vypozoroval u videa.

„Bude to s Bayernem hodně tvrdé, ale my jsme natolik sebevědomí, abychom si s ním poradili.  Vítězství v Lize mistrů je teď naší největší motivací, protože chceme dokázat, že jsme nejlepší," hlásil kapitán Barcelony.

První semifinále Ligy mistrů
Bayern Mnichov - FC Barcelona
Začátek ve 20.45, rozhodčí Kassai (Maďarsko), přímý přenos Prima Cool, on-line www.sport.cz
Pravděpodobné sestavy:
Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Robben, Müller, Schweinsteiger, Javi Martinez, Ribéry - Gomez.
Barcelona: Valdés - Daniel Alvés, Piqué, Abidal, Jordi Alba - Xavi, Sergio Busquets, Iniesta - Alexis Sanchez, Messi, Pedro.

Reklama

Související témata: