Hlavní obsah

Potupa pro Barcelonu! A jen verdikty sudích za ni nemohou, uznal nakonec Piqué

Takovou potupu nezažila Barcelona na evropské pohárové scéně šestnáct let. Úterní semifinálová konfrontace Ligy mistrů s Bayernem se proměnila v její Waterloo. Debakl, který napadrť rozmetal gloriolu týmu, jenž v posledních sezónách kraloval evropskému fotbalu a udával směr, kudy se má ubírat. Po mnichovské lekci nezůstalo z glorioly vůbec nic. A nářky na výkon maďarského sudího Viktora Kassaie Kataláncům nepomohou. „Pro jeho verdikty neexistuje omluva, ale Bayern byl prostě lepší než my. Jsme ale Barca a v odvetě to dokážeme,“ nechal se slyšet hned po zápase stoper Barcelony Gerard Piqué.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zklamaní fotbalisté Barcelony odcházejí do kabin po výprasku od Bayernu Mnichov v semifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Frustrovaní z čtyřgólového výprasku a prohry, kterou Barcelona naposledy zažila v Lize mistrů na podzim roku 1997 od kyjevského Dynama, nemohli přijít Španělé maďarskému arbitrovi na jméno. Vyčítali mu, že před druhým gólem neodpískal Gomezovi ofsajd, před třetím že neviděl, jak Müller nedovoleně brání Albu, někteří dokonce připomínali, že ani první branka platit neměla, neboť Dante hledající hlavou Müllera ve výskoku rovněž fauloval.

"Dostali jsme dva neregulérní góly, ale ani to nás neomlouvá," připojil se k všeobecným nářkům asistent trenéra Jordi Roura, který i tentokrát po zápase zastupoval kouče Vilanovu teprve se zotavujícího po operaci rakoviny.

Ani on už ovšem nemluvil o tom, že i Bayern mohl cítit křivdu, neboť Piqué a Pedro hráli v šestnáctce rukou a sudí mohl klidně nařídit proti Valdésovi hned dvě penalty.

Lahm: Blížili jsme se dokonalosti

"Nemá ale cenu rozebírat rozhodčí, pro jejich výkon neexistuje žádná omluva. Němci nás prostě rozdrtili. Byli lepší a rychlejší než my," nakonec přece jen objektivně uznal barcelonský obránce Gerard Piqué.

„Náš výkon v defenzívě se blížil dokonalosti a právě v tom byl klíč k úspěchu. V tom, že jsme přehráli Barcelonu ve vzduchu, ovšem také. Moc dobře jsme věděli, že tam má problémy a dokonale jsme využili naší výškové převahy," liboval si kapitán Bayernu Philipp Lahm.

Rummenigge prožíval sen

„Je to jako sen. A aby ne, když jsme porazili 4:0 nejlepší tým na světě. Hráli jsme skvěle a nedali soupeři žádnou šanci," rozplýval se do kamer Sky Deutschland předseda Bayernu Karl-Heinz Rummenigge a vůbec se přitom nepokoušel krotit euforii, kterou po výhře zažíval.

„Nemyslím, že by Barca sehrála někdy zápas, v němž by měla tak málo šancí jako proti nám," připomněl, že španělský velkoklub v ofenzivě prakticky neexistoval a zbožňovaný Messi byl prakticky neviditelný.

„To náš Müller sehrál fantastický zápas, ale i přesto si myslím, že Messi je pořád číslem jedna," přidával Rummenigge.

Heynckes: Nikoli jen večer s Barcelonou

Pochopitelně že trenéra Heynckese podobné superlativy těšily. Vysoká výhra, která přiblížila jeho tým snu o reparátu za nepovedené loňské finále Ligy mistrů s Chelsea, pochopitelně také. „Nebyl to jen skvělý večer proti Barceloně, hrajeme mimořádný fotbal po celou tuto sezónu a vlastně po dva poslední roky. Pouze hlad po úspěchu je daleko větší než dřív," připomínal sedmašedesátiletý kouč, který už dovedl Bayern k mistrovskému titulu, vkročil s ním do finále Německého poháru a teď potupil v semifinále Ligy mistrů opěvovanou Barcelonu.

„Máme fantastický tým, jehož taktická vyspělost je prvotřídní. Ochota běhat a bojovat jeden za druhého rovněž, čehož byl duel s Katalánci a hra, kterou jsme předváděli, důkazem," kvitoval Heynckes výkon svých svěřenců.

„Právě taktická disciplinovanost v obraně byla důležitá, protože v ofenzívě se můžeme spolehnout na naši kreativitu. I proto čtyřgólová výhra, kterou se ale nesmíme nechat unést, protože nás čeká ještě odveta ve Španělsku," připomínal.

Barcelona spoléhá na odvetu

Asistent trenéra Barcelony Jordi Roura a jeho svěřenci s ním po mnichovském výprasku na odvetu spoléhají, i když si dobře uvědomují, v jak těžké situaci se ocitli. Ve čtvrtfinálové konfrontaci s AC Milán sice v domácí odvetě smazali čtyřgólovým vítězstvím dvoubrankové manko ze San Sira, jenže současný Bayern je daleko silnější a kvalitnější než rossoneri.

„Silný, fyzicky skvěle připravený, takže jsme skutečně v obtížné situaci. Je to pro nás hodně špatný výsledek, ale do odvety dáme všechno a zkusíme ji vyhrát," uznával Roura, že jeho tým na Bayern neměl. „Nechávali jsme mu příliš mnoho volného prostoru, navíc nám scházela obvyklá lehkost a svěžest. Po přestávce jsme chtěli zkusit naši hru změnit, ale dostali jsme velice rychle po rohovém kopu druhou branku a pak už to bylo obtížné."

Podaří se Barceloně po výprasku v Mnichově ještě postoupit do finále?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 35181 čtenářů.

Reklama

Související témata: