Hlavní obsah

Proti Bayernu je těžké dělat zázraky, kaboní se po mnichovském debaklu hráči i kouč Barcelony

Mnichov/Praha

Zázraky se pořád ještě dějí. A i ve fotbale, o čemž by třeba aktéři čtvrtfinálové partie Ligy mistrů z Dortmundu a Málagy mohli vyprávět. Nebo snad nestačily před dvěma týdny pouhé tři minuty, aby německý tým vstřelil v nastavení dva góly a španělského soupeře z evropské scény vyprovodil?! „Jenže tohle je nejhorší výsledek všech dob, který je prakticky nemožné otočit,“ přiznal po nočním návratu do Barcelony dirigent Katalánců Xavi, že po semifinálové prohře 0:4 v Mnichově se pro jeho tým proměnilo londýnské finále v chiméru.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Barcelonský Lionel Messi opouštěl mnichovský trávník neskonale zklamaný.

Článek
Fotogalerie

Liché roky se na evropské pohárové scéně v poslední době nesly a i nadále se nést měly ve znamení Barcelony. Španělský velkoklub kraloval Lize mistrů v roce 2009 i 2011 a byl přesvědčen, že i sezóna letošní skončí jeho triumfem.

Müllerovo žertování o 180 gólech

„Pořád může. I ve fotbale mohou padnout během jediné minuty třeba dva góly, takže Barcelona nám jich může za týden v odvetě nastřílet klidně sto osmdesát," utahoval si tak trochu mnichovský snajpr Thomas Müller po úterním galapředstavení Bayernu z frustrovaných Katalánců. „Vzpomeňte na Dortmund," hodil do placu vzpomínanou čtvrtfinálovou paralelu, aby okamžitě přeladil do vážné tóniny.

„Ještě zdaleka nemáme vyhráno, i když vyhrát čtyři nula není rozhodně špatný výsledek," upozorňoval, že Messi a spol. se na prvního máje pokusí na Nou Campu o nemožné.

„To je samozřejmé, ale otočit skóre z Mnichova je prakticky nemožné. Něco podobného by se rovnalo zázraku," připustil Vilanovův asistent Jordi Roura, že se jeho tým už rozloučil s vidinou, že si 25. května zahraje v londýnském Wembley finále a promění tak lichý rok 2013 opět v rok Barcelony.

Xaviho burcování a Messiho poznání

„Jsme ale přece Barcelona. A jsme natolik silní a sebevědomí, že se o podobný zázrak musíme alespoň pokusit," burcoval všechny kolem sebe barcelonský režisér Xavi. „Předpokládá to ale jediné - zahrát za týden naprosto skvěle, protože jinak nemáme šanci skóre otočit."

„Problém je ovšem v tom, že Bayern je obrovsky silný. Doma nás přehrál ve všech směrech, byl mnohem lepší, daleko silnější a kompaktnější. A s tím vším přijede i k nám. Navíc posílen patřičným sebevědomím plynoucím z čtyřbrankového náskoku," přiznával před španělskými novináři i Lionel Messi, že snění o zázraku se rovná chiméře. Zvlášť když přidal: „Zkusíme to zase za rok..."

Trenérova přísaha se naplňuje

Bayern další rok čekat nemusí. Když loni na jaře ve svém chrámu přišel ve finále po penaltovém rozstřelu s Chelsea o vysněný ušatý pohár, zapřísahal se trenér Heynckes a všichni hráči s ním, že za rok složí ve Wembley reparát. A když v letošním prvním osmifinále vyhrál mnichovský klub na hřišti Arsenalu 3:1, prohlásil  předseda Bayernu Karl Heinz Rummenigge na slavnostní večeři, že se chce 25. května do Londýna vrátit. Aby viděl, jak jeho tým hraje finále a na druhý pokus ho vyhraje.

Tehdy brali všichni jeho slova ještě s rezervou, neboť cesta k branám Wembley a triumfu v tomto fotbalovém svatostánku byla ještě hodně dlouhá. Jenže Bayern si poradil s Arsenalem, ve čtvrtfinále vyřídil dvakrát Juventus, teď zostudil Barcelonu a stal se z něho rázem obrovský favorit.

„To ale hlavně proto, že jsme zahráli proti Barceloně naprosto skvěle. Doslova fantasticky," básnil Rummenigge.

Beckenbauer sní o německém finále

„Lepší už to skutečně být nemohlo, protože ani v nejbujnějších snech by se mně nemohlo zdát, že vyhrajeme o čtyři góly," notoval si s Rummeniggem čestný prezident mnichovského klubu Franz Beckenbauer a hned si jako správný patriot přál, aby si i Dortmund poradil ve druhém semifinále se španělským soupeřem a finále Ligy mistrů se proměnilo v německou záležitost.

„V případě Bayernu tomu tak asi opravdu bude. Dělat zázraky je hodně těžké. A v našem případě obzvlášť," přiznal barcelonský asistent Roura, že Beckenbauerovo přání se minimálně z poloviny naplní. Zvláště, když se ve vyřazovací fázi Ligy mistrů ještě nestalo, aby některé mužstvo smazalo v odvetě čtyřbrankové manko.

Podaří se Barceloně po výprasku v Mnichově ještě postoupit do finále?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 35181 čtenářů.

Reklama

Související témata: