Hlavní obsah

Heynckese děsí vzpomínky! Jednou už v Evropě čtyřbrankový náskok ztratil

Praha

Krotil euforii a odmítal předčasné gratulace. Bayern Mnichov se topil v euforii z triumfu 4:0 v úvodním semifinále Ligy mistrů nad Barcelonou. Bavorský velkoklub soka rozdrtil a absence ve finále se zdá být nemožná. Trenér vítězů Jupp Heynckes však i přes neskrývanou radost okamžitě nabádal k ostražitosti. Jednou už podobné oslavy zažil, v konečném účtování však truchlil. Byť se nynější Bayern zdá nepřemožitelný, historie varuje! A Heynckes hodlá v letošním ročníku Ligy mistrů vstoupit do dějin jako šampión, nikoliv jako velký poražený.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Trenér Jupp Heynckes (vpředu) a jeho Bayern Mnichov slaví...

Článek

Fotbalisté Barcelony se po úterním děsivém debaklu na hřišti Bayernu Mnichov v úvodním semifinále Ligy mistrů mohou utěšovat třemi příklady z historie, kdy mužstvo poražené v prvním duelu o čtyři branky dokázalo v domácí odvetě manko smazat a proklouznout do dalšího kola. Katalánci nenáviděný Real Madrid byl jedním ze šťastných, po senzačním zvratu dokonce slavil triumf v tehdejším Poháru UEFA.

Je neuvěřitelné, že u historicky posledního obratu čtyřbrankového manka byl nynější trenér Bayernu Mnichov Jupp Heynckes. V sezóně 1985/86 při své první trenérské štaci vedl Borussii Mönchengladbach. Ve třetím kole skvostně jeho tým rozehrál partii s Realem Madrid. Borci jako Frontzeck, Hannes či Borowka doma španělského soka zničili. Jenže v odvetě v předposlední minutě o postup přišli. Barceloně tedy nezbývá, než si vzít za vzor nenáviděného soka, který recept na postup po mizérii v prvním duelu dobře zná.

Snad i proto Heynckes krotil euforii, byť vítězství v úvodním semifinále jej pochopitelně uspokojilo. „Odvedli jsme fantastickou týmovou práci. Hráči skvěle plnili taktický plán, zvládli špičkově duel z fyzického hlediska. Ale pořád nás ve Španělsku čeká devadesát minut, v nichž se může stát cokoliv. Proto se můžeme radovat jen jeden den, nic víc," prohlásil rázně Heynckes.

1961/62 - 1. kolo Poháru vítězů pohárů
1. zápas: La Chaux de Fonds-Leixoes SC 6:2.
Odveta: Leixoes SC-FC La Chaux de Fonds 5:0.
Maličký portugalský klub senzačně ve finále národního poháru zdolal FC Porto 2:0 a slavil první postup do evropských pohárů. Zdálo se, že klubu z města s šestnácti tisíci obyvateli debut v Evropě zhořkne. První zápas skončil jasným vítězstvím Švýcarů. Jenže v odvetě dokázali Portugalci do poločasu dvakrát skórovat, po přestávce přidali další tři góly a nakonec prošli až do čtvrtfinále dnes už neexistujícího PVP.
1984/85- 2. kolo Poháru UEFA
1. zápas: Queens Park Rangers-FK Partizan Bělehrad 6:2.
Odveta: Partizan Běleherad-Queens Park Rangers 4:0.
Borci Queens Park Rangers zvládli první duel naprosto bravurně, přestože museli do vyhnanství na hřiště Arsenalu, protože jejich povrch nesplňoval podmínky UEFA pro mezinárodní utkání. Odveta měla být formalitou.
Jenže Dragan Mance, Dragan Kaličanin, Miodrag Ješič and Zvonko Živkovič poslali do dalšího kola Partizan. „Bylo to jako na dělostřeleckých manévrech. Přitom si myslím, že jsme byli dobře připraveni. Ale ukázalo se, že ani čtyřbrankový náskok nemusí v Evropě znamenat postup," řekl tehdejší záložník anglického klubu Gary Waddock.
1985/86 - 3. kolo Poháru UEFA
1. zápas: Borussia Mönchengladbach-Real Madrid 5:1.
Odveta: Real Madrid-Borussia Mönchengladbach 4:0.
Německý klub pod taktovkou trenéra Juppa Heynckese, muže šéfujícího nyní z lavičky Bayern Mnichov, doma španělského soka ponížil. Jenže v odvetě Jorge Valdano po šesti minutách skóroval poprvé, za dalších dvanáct minut přidal druhou branku a Heynckesův tým znervózněl.
Real se pak dlouho trápil v koncovce, ale v 76. minutě Santillana přidal třetí trefu, v předposlední minutě pak trefil postup. „Reprezentoval jsem Španělsko, hrál jsem na dvou mistrovství světa, ale obrat proti Borussii představuje vrchol. Jde o nejšťastnější den mého života," juchal tehdy útočník Juanito. Real Madrid nakonec prošel až do finále a trofej vyhrál.

Reklama

Související témata: