Hlavní obsah

Kouč Borussie si připadal jako Robin Hood. K německé invazi na Londýn je zase blíž

Sebevědomý madridský Real si vůbec nepřipouštěl, že by mohl v semifinálovém duelu s Dortmundem dopadnout stejně, jako čtyřiadvacet hodin před ním Barcelona v Mnichově. „Věděli jsme o Borussii naprosto všechno. O její hře, taktice, o Lewandowskem zrovna tak. Jak hraje, jak střílí, jak ho bránit,“ nechápal trenér Realu José Mourinho, co se s jeho týmem na Vestfálském stadiónu stalo a proč tak vyhořel. Nebýt trefy Ronalda, mimochodem jubilejní padesáté na scéně Ligy mistrů, devalvovaly by postupové šance Bílého baletu úplně. Ale ani tak z nich po prohře 1:4 mnoho nezůstalo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Čtyři góly, naznačuje prsty Robert Lewandowski z Dortmundu, kolika trefami pokořil v Lize mistrů slavný Real Madrid.

Článek
Fotogalerie

Dost možná, že poslední květnovou sobotu dojde k velké německé invazi na Londýn. „Německé finále je po tomto úžasném večeru skutečně zase o něco pravděpodobnější," připustil trenér Borussie Jürgen Klopp, že přání legendy německého fotbalu Franze Beckenbauera se může splnit a ve Wembley si to může 25. května skutečně rozdat Bayern s Dortmundem.

Klopp: Fotbal s nejvyšším oktanovým číslem

„Teď si ale připadám jako Robin Hood," hledal kouč Borussie před kamerami Sky Sports jen těžko slova a přirovnání, jimiž by vyjádřil pocity z galapředstavení svých svěřenců a střeleckého koncertu autora všech čtyř gólů Lewandowského.

„Hráli jsme fotbal s nejvyšším oktanovým číslem. Neuvěřitelný, skvělý, prostě totální, jimž jsme oživovali vzpomínky na podobnou fotbalovou produkci Holanďanů v sedmdesátých letech," chrlil ze sebe všemožné metafory Jürgen Klopp.

Pro polského legionáře Lewandowského jich měl nejvíc, ale zázračné dítě německého fotbalu Götzeho, s nímž do budoucna nemůže počítat, neboť ho z Dortmundu vykoupil mnichovský Bayern, jimi také zahrnoval.

„Lewyho třetí gól, to bylo prostě něco úžasného. A Mario Götze podal po všem, co se kolem něho v posledních hodinách dělo, doslova fantastický výkon," připomněl trenér Borussie bouři nevole, kterou vyvolal mezi fanoušky Götzeho přestup do Bayernu oznámený těsně před semifinálovou partií s Realem.

Uklidňující slova zabrala

Pochopitelně že i Klopp si prožil své nervózní a vypjaté chvíle. Jeho tým také... To když v závěru první půle neodpískal nizozemský sudí po střetu Reuse s Varanem penaltu a takřka vzápětí vyrobil Hummles neskutečnou minelu, díky níž Ronaldo vyrovnal.

I proto domácí kouč mužstvo o přestávce uklidňoval. „Třeba si myslíte, že verdikt rozhodčího byl špatný, ale vzpomeňte, kolik chybných rozhodnutí jsme v posledních zápasech zažili, a přesto jsme z nich vyšli jako vítězové," líčil Klopp, co se dělo v šatně.

Jeho slova zabrala, Dortmund přepnul po změně stran na ještě vyšší rychlost a sebevědomý Real ze hřiště doslova smetl.

„Udělal jsem velkou chybu, která mě mrzela, ale kluci ji skvělým výkonem napravili," děkoval Mats Hummels spoluhráčům. Lewandowskému pochopitelně nejvíc ze všech, protože on to byl, kdo Real popravil.

Lewandowski: Jen finále se počítá

„Za čtyři branky jsem samozřejmě rád, ale nejdůležitější ze všeho je, abychom se dostali do finále. To je jediná věc, která se počítá," připustil polský útočník ve službách Borussie, že k německé invazi na Londýn se sice schyluje, ale ještě o ní není definitivně rozhodnuto.

„Selhali jsme, druhý nejdůležitější zápas sezóny jsme nezvládli, ale ještě můžeme semifinále zvrátit, i když to bude v odvetě hodně složité. Ve fotbale je ale možné všechno, může se to povést. Ovšem za předpokladu, že doma podáme skutečně špičkový výkon a využijeme každou šanci, kterou si připravíme," nezbývalo trenéru Mourinhovi se po zdrcující prohře upnout k odvetě a víře, že jeho tým totální selhání napraví.

Reklama

Související témata: