Hlavní obsah

Mourinhovy paralely se rozsypaly. Teď už může věřit jen v hodně bláznivou madridskou noc

Madrid/Praha

Jakmile madridskému Realu nevyšel začátek nové sezóny a sen o obhajobě španělského titulu byl ztracen, José Mourinho ligu prostě zabalil. „Chci být prvním trenérem, který vyhraje Ligu mistrů s třemi různými kluby,“ netajil, co se stalo jeho prioritou. Ani druhé místo v základní skupině Champions League za Dortmundem ho z míry nevyvedlo. „Vždyť, když skončím se svým týmem druhý, Ligu mistrů vyhraju. S Portem a Interem Milán tomu také tak bylo,“ nabídl Mou okamžitě paralely z minulosti. Po středeční lekci, kterou jeho tým dostal v prvním semifinále, se mu ovšem hledaly paralely a příměry těžko.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Kouč Realu Jose Mourinho neměl v Dortmundu důvod k radosti. Naopak trenér Borussie Jürgen Klopp jásal.

Článek
Fotogalerie

Nasadil masku hráče pokeru, ale uvnitř to s ním cloumalo. Jasně že Mourinho zuřil, protože před prvním semifinále vůbec nepřipouštěl, že by mohlo dojít k repríze výsledků ze skupiny. V ní totiž Dortmund doma vyhrál 2:1 a na madridském San Bernabeu uhrál remízu 2:2.

Po výprasku, který Real v prvním semifinále schytal, by ovšem portugalský kouč bral milosrdnou prohru ze skupiny všemi deseti.

Rozčarovaný mistr fotbalové taktiky

„Jsem samozřejmě zklamaný. A hodně, protože se se prostě nedovedu smířit s tím, že prohrajeme zápas, na který jsme se tolik chystali. Takticky, psychicky, prostě po všech stránkách. Rozčarování je o to větší, že jsme ho prohráli zaslouženě, neboť Dortmund byl ve všech směrech lepší," uznával Mourinho, že jeho tým ve středeční noci na totální fotbal v podání německého exmistra prostě neměl.

„Přitom jsme o Dortmundu věděli naprosto vše. O jeho hře i taktice, o síle, kterou má, nebezpečí, jež představuje Lewandowski. O jeho pohybu, zrychlení, důrazu, střeleckých schopnostech," skousával vyhlášený mistr taktiky jen těžce, jakému fotbalovému školení musel z lavičky přihlížet.

„Mnozí z mých hráčů měli špatnou noc a podali špatný výkon. Nedokázali se vyrovnat s rychlým soupeřovým přechodem do útoku, dělali neuvěřitelné chyby, které si proti tak kompaktnímu protivníkovi nesměli dovolit. Třeba pro Lewandowského mám samozřejmě jen slova uznání, ale my sami mu pomohli, aby takto vynikl," glosoval Mourinho před kamerami Canal+ utkání, jež jeho týmu hrubě nevyšlo.

Ramos: A to tvrdili, jaké máme štěstí...

„Hráli jsme špatně. Jeden jako druhý," souhlasil s trenérem Sergio Ramos. „Po semifinálovém losu si spousta lidí myslela, jaké máme štěstí, že jsme dostali za soupeře právě Dortmund. Jenže on teď opět dokázal, jak skvělým týmem je."

„I proto, že jsme nehráli s takovým nasazením a intenzitou, jak jsme měli. Čekali jsme, že to bude jednodušší utkání, než jakým ve skutečnosti bylo. A dopouštěli se až příliš mnoha chyb na to, že šlo o semifinále," přidával se k Ramosovi i portugalský legionář Pepe.

„Výsledek je to velice špatný a všichni teď musíme přemýšlet o tom, co se v Dortmundu stalo. A ještě víc myslet na úterý a odvetu. Máme historickou příležitost dostat se do finále, i když v tuto chvíli by šlo o něco zázračného. Musíme ale věřit, že když budeme jednotní a diváci na Bernabeu nás budou za výhrou tlačit, jsme schopni se i o zázrak postarat," neztrácel víru gólman Diego López, který jako jeden z mála hráčů Realu snesl přísnější měřítko, neboť svými zákroky zabránil ještě vyšší prohře.

Snad jedině bláznivá úterní noc

„Musí to být ovšem v úterý v Madridu hodně bláznivá noc, abychom výsledek otočili, ale zkusíme to," doufá i po dortmundské lekci Mourinho, že jeho paralely se ještě úplně nerozsypaly a že by se snad ještě mohly naplnit.

Jeho prioritou přece je, aby se stal prvním trenérem, který vyhraje Ligu mistrů se třemi různými kluby. Teď měl být na řadě Real, který na podobný úspěch čeká už jedenáct let.

Reklama

Související témata: