Hlavní obsah

Bundes 8:1 Liga. Německo v euforii, španělští giganti slízli v LM pořádnou ostudu

Dortmund / Mnichov

Devět gólů v úvodních dvou semifinálových zápasech Ligy mistrů, to tu ještě nikdy v historii novodobého formátu milionářské soutěže nebylo. Atraktivní duely vyzněly jednoznačně ve prospěch německých celků Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund, a to navzdory všem prognózám, jak budou obě série vyrovnané. Silový fotbal, zarputilost, precizní taktická připravenost a vysoká míra odhodlání - s takovou strategií si němečtí zástupci doslova pohráli s chloubou pyrenejské La Ligy - Barcelonou a Realem Madrid. Výrazněji se neprosadili ani největší hvězdy Messi s Ronaldem, oba zastínil skromný Polák Robert Lewandowski.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Cristiano Ronaldo a Sami Khedira (6) nevěří svým očím - středeční duel v Dortmundu fotbalistům Bílého baletu vůbec nevyšel.

Článek
Fotogalerie

Semifinále Ligy mistrů má za sebou své první zápasy a ty po celkovém skóre 8:1 vyzněly jednoznačně ve prospěch německých týmů. Už jen největší optimisté věří tomu, že by Real Madrid nebo Barcelona své protivníky v odvetách vyřadily.

Německé týmy jsou jednou nohou ve finále, které se uskuteční 25. května v londýnském svatostánku Wembley. „Naše šance je mizivá. Otočit takový zápas, to by byl skutečný zázrak," vzácně se shodují hráči Bílého baletu i katalánského celku.

Úvodní semifinálové duely nabídly také dvě nevídané kanonády - devět gólů ještě Liga mistrů ve svém novodobém formátu, který se hraje od sezóny 1992/93, nepamatuje. Němečtí a španělští zástupci však už před lety figurovali v zápasech, kde padlo nejvíce branek.

Největší přestřelky v úvodních zápasech semifinále LM (v součtu obou zápasů):
2012/13Bayern Mnichov - Barcelona 4:0
Borussia Dortmund - Real Madrid 4:1
1998/99Dynamo Kyjev - Bayern Mnichov 3:3
Manchester United - Juventus Turín 1:1
1997/98Juventus Turín - Monako 4:1
Real Madrid - Borussia Dortmund 2:0
1999/2000Valencie - Barcelona 4:1
Real Madrid - Bayern Mnichov 2:0
Pozn.: Tučně je zobrazen tým, který si zahrál finále.

Bayern doma pokořil Barcelonu čtyřmi góly, a přestože se hosté při dvou z nich cítili poškození verdiktem rozhodčího, bavorský tým si vítězství zasloužil. „Prostě jsme nehráli dobře a Bayern nás převálcoval," zklamaně pronesl Argentinec Lionel Messi. Svěřenci Juppa Heynckese vyrukovali na svého soupeře s výborně zvolenou strategií, náročnou fyzickou hrou, Barcelonu nepustili k její tradiční kombinaci a nátlakovým fotbalem slavili úspěch.

Německá zarputilost, organizace, odhodlání i úspěšně zvládnuté protiútoky - také ve středečním semifinále neměla Borussia na trávníku konkurenci, i když Real Madrid v některých pasážích hry připomněl, že se s ním musí pořád počítat. Jenže jediný gól slavil Bílý balet po nevídané chybě stopera Hummelse, jinak na sebe Ronaldo a spol. příliš neupozornili. Německé trávníky jsou pro Real prokleté, královský klub na nich zvítězil jen jednou z 25 pokusů.

Kanorýr? "Palizowski"

Nebyl to slavný Portugalec, ani Lionel Messi - naopak Polák Robert Lewandowski byl poněkud nečekaně tím, kdo na trávníku zazářil. Kdo si může říct, že dal v semifinále Ligy mistrů čtyři góly? Čtyřiadvacetiletý kanonýr letos nastřílel už deset gólů a vměstnal se na druhou pozici mezi nejlepším střelce soutěže - za Ronalda (12) a před Messiho s Yilmazem (8). V úterním zápase zase zářil německý talent Thomas Müller...

„Palizowski!" zněl titulek oblíbeného španělského deníku Marca v narážce na trable, s kterými se musí trenér Realu José Mourinho vyrovnat. Po středečním výkonu se Dortmund definitivně zbavil označení černého koně soutěže a výrazně se přiblížil londýnskému finále. Zdá se, že vestfálský tým v čele s útočníkem Lewandowskim ještě neřekl poslední slovo.

Dojde ve Wembley k čistě německému finále? Jasno bude příští týden, kdy se hrají obě odvety - Real hostí v úterý 30. dubna na Santiago Bernabeu Dortmund, o den později hraje na Nou Campu Barcelona s Bayernem Mnichov.

Které týmy si zahrají letošní finále Ligy mistrů ve Wembley?
Bayern a Dortmund
65,5 %
Bayern Mnichov vyzve Real Madrid
23,1 %
Finále bude španělské - Barcelona vs. Real Madrid
4,7 %
Finále si zahrají Barcelona s Dortmundem
6,7 %
Celkem hlasovalo 13323 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články