Hlavní obsah

Chudák Ronaldo, jeho úctyhodná půlstovka zůstala ve stínu Lewandowského

Praha

Nešťastný hezoun z Madeiry. Jako by nestačilo, že v éře božského Lionela musí zas a znovu vystupovat z Messiho stínu. Když teď Cristiano Ronaldo vstřelil svůj 50. gól v Lize mistrů, celý fotbalový svět opět velebí někoho jiného. Poláka Roberta Lewandowského, který čtyřmi góly ve středečním semifinále Dortmund - Real Madrid (4:1) Portugalcovu jubilejní trefu vystrnadil na okraj pozornosti fanoušků.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid jásá poté, co v závěru první půle semifinálové bitvy Ligy mistrů v Dortmundu vyrovnal na 1:1.

Článek

Stal se teprve pátým fotbalistou, který v historické tabulce Ligy mistrů zdolal hranici padesáti nastřílených branek. A stejně to nebyl na Vestfálském stadiónu v Dortmundu jeho večer. Cristiano Ronaldo musel s hořkostí sledovat, jak zázračný Polák z Borussie cupuje jeho Real na padrť. Žádná oslava mimořádného jubilea se tak nekoná. Leda by Real v odvetě svedl zázrak a do finále ve Wembley nakonec přece jen postoupil...

Ronaldo potřeboval na vstřelení 50 gólů odehrát jen 91 zápasů, takže se do klubu mimořádných dostal jako třetí nejrychlejší kanonýr. Historickému pořadí vévodí Raúl, další hvězda Realu Madrid, i když dnes už bývalá. Jeho 71 tref by Ronaldo mohl překonat, ale Messiho, jak jinak, má i v tomto směru před sebou. Argentinec si v Lize mistrů připsal 59 gólů a na půlstovku potřeboval jen 66 zápasů.

Nejlepší střelci historie Ligy mistrů
Raúl González71 gólů (142 zápasů)
Lionel Messi59 gólů (78 zápasů)
Ruud van Nistelrooij56 gólů (73 zápasů)
Cristiano Ronaldo50 gólů (91 zápasů)
Thierry Henry50 gólů (112 zápasů)
Nejrychlejší cesta k 50 gólům
Ruud van Nistelrooij62 zápasů
Lionel Messi66 zápasů
Cristiano Ronaldo91 zápasů
Raúl González97 zápasů
Thierry Henry103 zápasů

Oficiální stránky UEFA zmapovaly důležité góly 28letého Portugalce.

PRVNÍ - Manchester United-AS Řím 7:1 (10.4.2007)

V úvodních 26 startech vyšel v dresu Manchesteru United naprázdno, ale dlouhé čekání se nakonec vyplatilo. Ve 27. utkání už brankáře Doniho překonal a hned o pět minut později přidal druhou branku. Římané nakonec odjeli z Old Trafford s debaklem...

FINÁLOVÝ - Manchester United-Chelsea 1:1, penalty 6:5 (21.5.2008)

Moskva byla svědkem velkého dramatu. Rudí ďáblové udeřili hned z první šance, Ronaldo si ve 26. minutě naskočil na Brownův centr a povedenou hlavičkou nedal Petru Čechovi žádnou šanci. Jenže Lampard ještě do přestávky vyrovnal a finále dospělo až do rozstřelu. V něm Ronaldo selhal, gólman české reprezentace mu penaltu chytil! A přece se Portugalec radoval... Kapitán Chelsea Terry v páté sérii místo obstarání rozhodující trefy podklouzl a trefil jen tyč a po něm selhal ještě Anelka. „Když jsem nedal penaltu, myslel jsem si, že to bude můj úplně nejhorší den v životě. A teď je absolutně nejšťastnější," oddechl si Ronaldo.

ÚŽASNÝ - FC Porto-Manchester United 0:1 (15.4.2009)

Porto uhrálo v prvním utkání čtvrtfinále venku nadějnou remízu 2:2. Jenže Cristianovi vyšel návrat do rodného Portugalska náramně. Nedbal toho, že na něj diváci při každém kontaktu s míčem pískali. Již v 6. minutě v běhu z dálky vypálil a gólman Helton plachtil vzduchem pomaleji než míč, který skončil za jeho zády v horním růžku. „Fantastický gól, opravdu fantastický, nejlepší, co jsem dal," jásal Ronaldo. Přístroje změřily, že úžasný projektil vypustil ze vzdálenosti 36,2 metru od branky!

PŘÍMÝ KOP - Arsenal-Manchester United 1:3 (5.5.2009)

Šlo o postup do finále, v prvním zápase vyhrál Manchester 1:0. Když Ronaldo již v 11. minutě odvety zvyšoval na 2:0, bylo jasno. Když se z pravé strany před míčem doširoka rozkročil, nezdálo se pravděpodobné, že by z takového úhlu mohl uspět. Jenže nevídaná faleš Almuniu zmátla, pohnul se na jednu stranu, pak se vracel na druhou - ale už bylo pozdě. Tuhle libůstku ostatně CR7 piluje během celé kariéry k dokonalosti...

HATTRICK - Ajax Amsterdam-Real Madrid 1:4 (3.10.2012)

Až loni na podzim se dočkal také svého prvního hattricku, do té doby se jedenáctkrát trefil v jednom utkání dvakrát. Real si ve „skupině smrti" na Ajaxu smlsnul, Crsitiano udeřil v 42., 79. a 81. minutě. První gól dal tvrdou střelou, druhý zakroucenou a třetí lobem. Z výstavního repertoáru tedy chyběl jen přímý kop. „Dát tři góly je pro mě velmi podstatné a jsem šťastný. Tyhle gólové sbírky jsou pro mě velmi důležité, ale nejdůležitější věcí je tým," ujišťoval Ronaldo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články