Hlavní obsah

Mourinho si láme hlavu, jak vymazat Lewandowského. Bílek to s českým nároďákem dokázal

Praha

Čtyři góly v semifinále fotbalové Ligy mistrů, to byla, pane, jízda! Polský kanonýr Robert Lewandowski zajistil Dortmundu senzační výhru nad Realem Madrid 4:1 a posunul Borussii jednou nohou do finále. Šest dnů poté je dnes večer na programu odveta v Madridu. Real se ještě nevzdal naděje na senzační obrat, první úkol však zní: Vymazat Lewandowského! Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek to s nároďákem na EURO 2012 dokázal...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Polák Lewandowski si kryje míč před Michalem Kadlecem.

Článek
Fotogalerie

Ne že by chtěl slavnému kolegovi radit, to rozhodně ne. Přesto se Michal Bílek dočkal téměř rok po loňském evropském šampionátu určité satisfakce. Když nepolapitelný Polák rozcupoval čtyřmi góly Real, mohli si fanoušci i experti připomenout závěrečný duel v základní skupině. Češi porazili domácí Poláky 1:0 a postoupili do čtvrtfinále mimo jiné i proto, že zkrotili kanonýra Lewandowského. A to Bílý balet nedokázal.

„Víme o něm všechno, absolutně všechno. Studovali jsme jeho hru v každém možném detailu, a přesto nám dal tři góly ze hry," nechápe José Mourinho, kouč Realu Madrid.

Výhra 3:0, která Realu k postupu stačí, nemusí být utopií. To však Mourinhovi hoši musejí udržet čisté konto a Lewandowského na druhý pokus uhlídat. Recept by mohli najít i v loňském utkání české reprezentace s Polskem...

Trenér Michal Bílek poskytl pro Sport.cz exkluzivní rozhovor na téma Lewandowski.

Kromě Lewandowského proti vám ve Vratislavi stáli také Blaszczykowski a Piszczek, další opory Borussie. Udělalo vám zpětně radost, že jste dokázali uhlídat bombarďáka, který nasázel Realu čtyři góly?

Pochopitelně se mi ten zápas s Poláky ve Wroclavi vybavil, když jsem se díval na utkání Dortmundu s Realem. I to, jak byla polská reprezentace v hodnocení některých našich sdělovacích prostředků nedoceněna... Vždyť tam byli tři hráči, kteří v základní sestavě pomohli Dortmundu vyhrát bundesligu!

Obrana hrála ve složení Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limberský, defenzivním záložníkem byl Hübschman. Můžete prozradit, kdo z nich měl v taktickém plánu Lewandowského nejvíc na starost?

Lewandowského doména je pokutové území a pohybuje se na hrotu. Z toho tedy plyne, že se o jeho hlídání měli podělit oba střední obránci, Tomáš Sivok a Michal Kadlec.

Mourinho si zoufá, že přestože měli detailně nastudované, jak si Polák počíná při řešení nejrůznějších situací, stejně jim dal tři góly ze hry... V čem Real nejvíc chyboval, že si nedokázal s Lewandowským poradit? A co bylo naopak klíčové, že to zvládla česká reprezentace?

Lewandowského největší síla je ve výběru místa v pokutovém území. Tam jako by míč přitahoval a jakmile dostane okamžik k zakončení, obvykle se nemýlí. S každým gólem roste jeho klid v koncovce. Při přípravě jsme kladli důraz na to, abychom nepouštěli Poláky často do pokutového území. To se nám dařilo, výjimkou bylo prvních pětadvacet minut. Pak už to vycházelo a Lewandowski se tedy do šancí nedostával.

Dovedete si představit, že v pozici, kdy se stal nejsledovanějším útočníkem Evropy, se dokáže Lewandowski prosadit také v odvetě?

Proč ne? Ale bude záležet na tom, jak bude Dortmund hrát. Pokud přijde s obrannou taktikou a bude se soustředit na hájení náskoku, moc šancí pro Lewandowského nepřijde. Ale zůstane-li Borussia u toho, co je jí vlastní, tedy u ofenzivního fotbalu, nějaká situace před brankou Realu se pro polského útočníka najde...

Jaké dáváte Realu šance, že ještě dokáže ztrátu dohonit a do finále postoupit?

Rozdíl tří branek je velký. Jenže Real je silný a za určitých okolností je schopen se vyrovnat i s touto ztrátou. Pokud dokáže hrát vzadu na nulu, dá rychle vedoucí gól a do přestávky připojí druhý, je možné všechno.

Real Madrid - Borussia Dortmund
Odveta semifinále Ligy mistrů, úterý 20:45. Rozhodčí: Webb (Anglie). První zápas: 1:4. Přímý přenos Prima Cool, on-line reportáž Sport.cz. Ve středu se hraje druhá odveta Barcelona - Bayern Mnichov (první zápas 0:4).
Které týmy si zahrají letošní finále Ligy mistrů ve Wembley?
Bayern a Dortmund
65,5 %
Bayern Mnichov vyzve Real Madrid
23,1 %
Finále bude španělské - Barcelona vs. Real Madrid
4,7 %
Finále si zahrají Barcelona s Dortmundem
6,7 %
Celkem hlasovalo 13323 čtenářů.

Reklama

Související témata: