Hlavní obsah

Barcelona - Bayern 0:3Bez Messiho dostala Barcelona výprask i v odvetě, Londýn zažije německé finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
48. Robben 0 : 1
72. Piqué (vlastní) 0 : 2
76. Müller 0 : 3
Záznam online reportáže

Barcelona/Praha

Fotbalový chrám ve Wembley bude 25. května svědkem německého finále letošního ročníku Ligy mistrů. Po Borussii Dortmund si z druhého semifinále zajistil ve středu suverénně postup i Bayern Mnichov. Barcelona neměla v odvetě vůbec nárok, protože bez zraněného Argentince Messiho byl její pokus o zázrak odsouzen předem k nezdaru. Skvěle hrající Bayern ji dokonale potupil i na Nou Campu, neboť ji uštědřil třígólový výprask a postoupil po dvou výhrách s celkovým skóre 7:0!

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Fotbalisté mnichovského Bayernu se radují z postupu do finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Smazat proti současnému Bayernu čtyřgólové manko z prvního měření sil? A k tomu bez Messiho, jehož zranění se zase ozvalo, takže musel zůstat na lavičce?

Absence Messiho byla smrtící

Naivita. Fotbalová utopie. „Čím lépe hraje Messi, tím lépe si vede i celé mužstvo. My ho ale neměli," tušil kouč Barcelony Tito Vilanova už před zápasem, že vynucená rošáda na poslední chvíli bude pro jeho tým smrtící.

Bez zázračného Argentince se Katalánci v ofenzívě skutečně na nic nezmohli. Žádný drtivý nápor, jako den předtím Real proti Dortmundu, ani náznak šance, natož pak nebezpečné střely, protože s dalekonosným pokusem Pedra si brankář Neuer snadno poradil.

A to přitom trenér Bayernu Jupp Heynckes vynechal ze sestavy Danteho, protože nechtěl riskovat, že by brazilský obránce hrající na jaře v oslnivé formě, dostal na Nou Campu žlutou a pro londýnské finále se vykartoval.

Bayern režíroval odvetu po svém

Německý mistr tak režíroval semifinálovou odvetu k obrazu svému. Disciplinovaně a takticky vyzrále, s klidem a přehledem až zarážejícím. Držel se svého fotbalu, zhušťoval prostor ve středu hřiště i před svou šestnáctkou, takže stereotypní kombinace domácích bez nápadu a Messiho invence mu nečinila sebemenší problém.

Sám se sice za gólem postupové jistoty nijak vehementně nehnal, ale přesto k němu měl blíž. To když se třeba po přihrávce Schweinsteigera řítil už po dvanácti minutách do šance Robben, ale zbytečnou kličkou se o ni sám připravil.

Němci vzali Kataláncům i čest

Tři minuty po přestávce ale všechno napravil... Obránci Barcelony na něho na pravé straně úplně zapomněli, Adriano ho jen stínoval a Robben levačkou definitivně pohřbil domácí sen o zázraku.

Kataláncům nebyly nic platné apely „Jsme přece Barcelona", protože jejich strnulé a dopředu čitelné pojetí nemělo proti skvělému Bayernu nárok. Ani na remízu doma nedosáhli... Bayern si zaslouženou výhru s přehledem pohlídal, Barcelonu vůbec k ničemu nepustil a závěr střetnutí  proměnil dokonce v exhibici.

Zvláště, když si Ribéryho centr poslal nešťastník Piqué do vlastní brány a završil tak domácí zmar. A když se po třech minutách trefil po dalším centru Ribéryho hlavičkující mnichovský kanonýr Müller, byla barcelonská devastace úplně dokonána.

Španělský mistr tak v Lize mistrů přišel o domácí neporazitelnost, která od října 2009 trvala 22 zápasů, a nakonec neuhájil ani čest, o kterou mu v odvetě mělo také jít. Zato Bayern stvrdil výjimečnou formu, neboť si už potřetí během čtyř let zahraje finále Champions League a v konfrontaci s Borussií Dortmund má šanci napravit předchozí dva nezdary.

Odvetné semifinále Ligy mistrů
Barcelona - Bayern Mnichov 0:3
Branky: 48. Robben, 72. Piqué vlastní, 76. Müller. Rozhodčí: Skomina - Žunič, Ul (všichni Slovinsko). ŽK: Alvés, Piqué - Robben. Diváci: 96 036. Poločas 0:0.
První zápas 0:4, postupuje Bayern.
Barcelona: Valdés - Alvés, Piqué, Bartra (87. Montoya), Adriano - Xavi (55. Sánchez), Song, Iniesta (65. Alcántara) - Pedro, Fábregas, Villa. Trenér: Vilanova
Bayern: Neuer - Lahm (77. Rafinha), Boateng, Van Buyten, Alaba - Schweinsteiger (67. Gustavo), Javi Martínez (74. Tymoščuk) - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukič. Trenér: Heynckes
Kdo vyhraje německé finále letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů?
Borussia Dortmund
36,3 %
Bayern Mnichov
63,7 %
Celkem hlasovalo 31027 čtenářů.

Reklama

Související témata: