Hlavní obsah

Messi zraněn nebyl, jen se prostě na Bayern necítil. Stejně by k zázraku nepomohl, shodli se trenér i hráči

Barcelona/Praha

Potupena a znectěna opouštěla Barcelona po domácím debaklu 0:3 s Bayernem scénu Ligy mistrů. Navíc s vědomím, že bez Messiho není schopna výher, natož pak zázraků, o který se chtěla a měla v domácí semifinálové odvetě pokusit. „Ale my vyhráváme i bez Lea. A dokonce 5:0, 3:0 a 1:0,“ předhazoval kouč Tito Vilanova výsledky posledních zápasů svého týmu, v nichž Messi nuceně absentoval. Ovšem výsledky ligové, protože na evropské pohárové scéně schytali Katalánci bez zázračného Argentince jen výprasky.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Lionel Messi sice před odvetou trénoval, ale na hřišti se neobjevil. Na Bayern se necítil

Článek
Fotogalerie

Ve čtvrtfinálové odvetě s Paris SG musel zraněný Messi nastoupit alespoň na poslední půlhodinu, aby zachránil postup, ve středeční noci zůstal v duelu s Bayernem na lavičce po celých devadesát minut. A bez něho byla Barcelona jen stínem mužstva, které v uplynulých pěti letech válcovalo soupeře.

Němce Messiho absence zaskočila

„Otázkou samozřejmě je, zda by v současném rozpoložení mužstvu pomohl. Spíše myslím, že ne... V ligovém zápase v Bilbau nastoupil proti Atlétiku na poslední půlhodinu, protože se cítil dobře. Až v závěrečných minutách měl na San Mames zvláštní pocit. Přesto v úterý normálně trénoval, ve středu před utkáním s Bayernem rovněž," vysvětloval trenér Vilanova absenci Messiho, která každého překvapila.

Německého protivníka ze všech nejvíc. „Když jsme viděli napsané sestavy a zjistili, že Messi nefiguruje v základu, ulevilo se nám," přiznával pro server uefa.com španělský legionář ve službách Bayernu Javi Martínez, že v šatně bavorského klubu zavládla okamžitě povznesená nálada.

Vilanova: Prostě se jen necítil

„Není zraněný, jen se prostě necítil dobře. A když se k tomu přidal i jeho subjektivní pocit, že by si mohl zranění obnovit, ze sestavy jsem ho raději vynechal. Je to typ výbušného hráče, a protože by mu proti Bayernu právě tato vlastnost chyběla, rozhodl jsem se riskovat a hrát bez něho," zdůvodňoval Vilanova svůj tah, jímž zaskočil i hráče svého týmu.

Bylo to na nich ostatně patrné... „Messiho nepřítomnost na nich byla znát, i když se s jeho absencí snažili vyrovnat a bojovali tak, že jsem na ně hrdý," omlouval debakl svého týmu prezident Barcelony Sandro Rossel.

„Nemyslím, že by jeho přítomnost na obrazu odvety něco změnila, i když bylo pochopitelně znát,  že nám nejlepší hráč světa schází," přiznával objektivně nešťastník Gerard Piqué, který vlastním gólem pečetil domácí popravu Katalánců. "Byla to jedna z nejhorších nocí, kterou jsem v Barceloně za dobu svého působení zažil. Prostě všechno úplně špatně, což rozhodně není příjemné zjištění."

„Bylo by nenormální, aby nám Messi nechyběl, když v poslední době skóruje v tolika zápasech. Jsem si jistý, že Bayern by na tom byl stejně, kdyby se musel obejít bez Robbena a Ribéryho," podotkl kouč Vilanova a připomněl čtyřiačtyřicet Messiho gólů ve španělské lize a osm v Champions League.

Tento tým má budoucnost, tvrdil i po výprasku Xavi

Že by ale jen na Messim Barcelona  stála a při jeho absenci padala? Že by bez nejlepšího playera současnosti její éra skončila a z Katalánců se stalo jen průměrné evropské mužstvo odsouzené k podobným výpraskům, jaký dostali od Bayernu?

„Vyhráváme i bez něho, ale je přece normální, že hráč jeho formátu nám schází. Dorazili jsme letos až do semifinále, v němž jsme pochopitelně nečekali podobné výsledky, ale pokračujeme dál. Jsme sami k sobě vždy velice sebekritičtí. Hlavně za dveřmi kabiny. To je důležité pro současnost i budoucnost," odmítl podobné úvahy kouč Barcelony Vilanova.

„Jsem optimistou. Tento tým má budoucnost a může jít dál, " přidával se k trenérovi i Xavi Hernández.

Reklama

Související témata: