Hlavní obsah

Rozdrceni! Co zbylo z Guardiolova týmu? Barcelona potřebuje malou revoluci, navrhuje španělský tisk

Nejbolestivější porážka Barcelony v evropských pohárech spustila ve Španělsku velkou diskuzi o tom, kam směřuje hra katalánského celku. Podle naprosté většiny tamního tisku i sportovních webů se už evropské velkokluby naučily na Barcelonu hrát a je potřeba projít „malou“ revolucí. „Co zbylo z Guardiolova týmu?“ ptá se list Marca v narážce na fakt, že pod vedením uznávaného kouče získali Blaugranas čtrnáct z 19 možných trofejí. V letošním semifinále ale Katalánci nestačili na Bayern Mnichov a z trávníku odešli dvakrát potupně poraženi - při celkovém skóre 0:7!

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Deziluze útočníka Davida Villy, Barcelona utržila od Bayernu debakl i v odvetě.

Článek
Fotogalerie

Poslední týdny, možná měsíce, už Barcelona nepůsobí tak dominantně, jako před rokem nebo dvěma. Katalánci jsou až příliš závislí na tom, jestli nastoupí hvězdný Lionel Messi, který dělá ve hře klíčové rozdíly. Bez něj je Barcelona téměř poloviční.

„Bez Messiho neměla Barcelona šanci zápas otočit. Zlověstná fyzička oproti připravenému soupeři byla klíčovým nedostatkem. K tomu navíc bezradnost kouče Vilanovy, který nedokázal nijak odpovědět na hru bavorského válce," hodnotí ve svém komentáři list Marca. „Bayern byl jako cyklón. Pro Barcu je to varování, aby neusnula na vavřínech," dodává nejčtenější španělský list.

Kouč Tito Vilanova přiznal, že ani s Messim by katalánský celek nejspíš o postup nemohl usilovat. „Věřili jsme, že pokud bude naděje, může nám v závěru pomoct. Ale po takovém zranění a bez pořádného tréninku nebyl v optimální formě a kondici. Nakonec už nemělo smysl riskovat," řekl trenér Barcy.

Deník El Mundo Deportivo se vrací i k dalším absencím. „Barcelona byla bez své hvězdy bezmocná. Ohromující Bayern ji semlel. Dosáhnout zázraku s Messim pouze na lavičce a při absencích Alby, Abidala, Mascherana a Puyola - to byla pouhá chiméra," uvádí další z listů na Pyrenejském poloostrově.

Posily? Jsou potřeba v každé řadě

Španělské listy se shodují v tom, že vedení Barcelony se musí přes léto zamyslet nad dalším směřováním mužstva. „Nastal čas zamyslet se jak dál. Barcelona je k nepoznání. Výkony, které mužstvo v semifinále předvedlo, se v takovém velkoklubu neodpouští," bez lítosti píše list El País.

Podle listu Marca musí Barcelona výrazněji vstoupit na přestupový trh a nespoléhat jen na svou mládežnickou akademii La Masia. „Poprvé musí Barcelona výrazně posílit všechny řady. Jména už jsou na stole - brankář Guaita, stoper Hummels, záložník Marquinhos, útočník Neymar... Je čas přivést nové posily." Místo jim mohou uvolnit Song, Alexis nebo Fábregas.

Reklama

Související témata: