Hlavní obsah

Finalisté Ligy mistrů Dortmund s Bayernem kasírují. Oba týmy už vydělaly 120 miliónů eur

Cesta k finálovému zápasu Ligy mistrů do londýnského svatostánku Wembley na oba německé zástupce teprve čeká, funkcionáři Borussie Dortmund i Bayernu Mnichov se však už teď mohou těšit na desítky miliónů eur, které po sezóně přitečou do klubových rozpočtů. Vestfálský i bavorský tým letos vydělaly každý téměř shodně 60 miliónů eur - a za tuto sumu by si mohly koupit například celý kádr svého bundesligového konkurenta Eintrachtu Frankfurt. Přitom největší finanční odměna svého nového majitele ještě nezná - 10,5 miliónů eur čeká na nového šampióna Champions League.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Čtyři góly, naznačuje prsty Robert Lewandowski z Dortmundu, kolika trefami pokořil v Lize mistrů slavný Real Madrid.

Článek

Kombinace silného německého trhu, promyšleného prodeje televizních a marketingových práv, příjem z prodeje vstupenek i suvenýrů a v neposlední řadě zisky od Evropské fotbalové unie UEFA. Dortmund i Bayern Mnichov nemusejí slavit Vánoce v prosinci, ale klidně v létě, po letošní úspěšné sezóně.

UEFA letos rozdá dohromady 910,3 miliónů eur na konta všech dvaatřiceti účastníků Ligy mistrů. Elitní soutěž je jedním z hlavních zdrojů i pro německé zástupce - a ve finále ve Wembley, které se hraje 25. května, půjde o hodně - vítěz trofeje odejde s prémií 10,5 miliónů eur, poražený finalista bude o čtyři milióny chudší.

Dortmund i Bayern přitom svá konta už postupem do finále pořádně namastily - za postup do semifinále získaly oba mančafty 4,9 miliónu eur, za čtvrtfinále o milión méně, osmifinále se odměňovalo částkou 3,5 miliónů eur, přičemž ještě postup do jarních bojů byl zhodnocen částkou 2,1 miliónu. Na podzim v základních skupinách si němečtí zástupci vydělali 4,5 až 5 miliónů eur a za postup do skupinové fáze získali prémii 8,6 miliónů eur.

Fanoušci chtěli vzít Londýn útokem, ale...

Suma sumárum, pouze od UEFA získají oba týmy částku 35 až 40 miliónů eur, další zisky plynou právě z marketingu, prodeje televizních práv, vstupenek, suvenýrů aj. Taková pokladna Dortmundu už podle listu Bild přetéká - kromě zisku zhruba 60 miliónů eur dostane vestfálský klub ještě odstupné 37 miliónů za svého záložníka Maria Götzeho, který po sezóně odejde právě do Bayernu Mnichov.

Vzestup německého fotbalu jen dokresluje obrovský zájem ze strany fanoušků. Příznivci Dortmundu i Bayernu projevili obrovský zájem o vstupenky na finále, do Londýna jich chce odcestovat zhruba 800 tisíc, jenže k dispozici je „pouze" 48 tisíc kusů, o které se oba celky rovnoměrně rozdělí. Slavný stadión Wembley má sice kapacitu 86 tisíc míst, jenže zbylých 38 tisíc sedaček je rezervováno pro sponzory, delegáty UEFA a další důležité persony.

Kdo vyhraje německé finále letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů?
Borussia Dortmund
36,3 %
Bayern Mnichov
63,7 %
Celkem hlasovalo 31027 čtenářů.

Reklama

Související témata: