Hlavní obsah

Finále Ligy mistrů 2015 se bude hrát v Berlíně

Finále Ligy mistrů 2015 se bude hrát na Olympijském stadiónu v Berlíně. Rozhodla o tom na čtvrtečním jednání v Londýně exekutivní komise UEFA.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský stadión v Berlíně.

Článek

"Vybrali jsme dva nádherné stadióny pro finálové zápasy v roce 2015," řekl generální sekretář UEFA Gianni Infantino na tiskové konferenci. "Pro finále Ligy mistrů až tolik stadiónů na výběr nebylo, ale pro Evropskou ligu bylo hodně variant. Vybrali jsme však Varšavu kvůli velmi dobrým vzpomínkám na mistrovství Evropy v Polsku. Navíc je to fantastický stadión v samém středu Evropy," dodal.

Nejprestižnější klubový zápas na evropské scéně se podruhé během čtyř let odehraje v Německu. Loňské finále hostil Mnichov a titul na něm slavila Chelsea po výhře nad místním Bayernem na pokutové kopy.

"Už během toho finále v roce 2012 jsem říkal (prezidentovi UEFA) Michelovi Platinimu, že bychom brzy rádi hostili další finále. Že nám bylo přiděleno už takto brzo, svědčí o naší dobré organizační práci. Chci UEFA poděkovat za důvěru a slibuji, že to bude velkolepá oslava fotbalu," řekl prezident německé federace Wolfgang Niersbach.

Finále Ligy mistrů bude v příští sezóně v Lisabonu

Letošní finále znovu mezi Bayernem a jiným německým celkem Dortmundem bude v sobotu hostit Wembley v Londýně. Příští rok se dva nejlepší celky soutěže utkají na Estádiu da Luz v Lisabonu, kde hraje místní Benfika.

V Německu se konalo finále Ligy mistrů také v letech 1993, 1997 (oba Mnichov) a 2004 (Gelsenkirchen). Hlavní německé město se však hostitelství ujme poprvé. Dosud největšími sportovními událostmi na stadiónu v Berlíně byly olympijské hry v roce 1936 a finále fotbalového mistrovství světa 2006. Původní olympijský stadión byl v roce 2004 zrekonstruován za zhruba 6,5 miliardy korun a pojme 74 tisíc fanoušků. Hraje na něm místní Hertha.

Naopak v Evropské lize pokračuje UEFA ve snaze dostat velké pohárové zápasy do méně tradičních lokací. Po Bukurešti, která hostila finále loni, či Praze, jež letos přivítá Superpohár, vybrala polskou metropoli Varšavu. Místní Národní stadión byl postaven pro mistrovství Evropy 2012.

Letos se vyvrcholení Evropské ligy konalo v Amsterdamu, příští rok bude finále v Turíně.

Reklama

Související témata: